PDA

View Full Version : De vergankelijkheid der politieke stelsels.


PAJOT
10 juni 2004, 16:55
Men kan op zichzelf gezien, wel van mening zijn dat het parlementair stelsel verkeerd is. Of liever : dat het niet het best geschikte stelsel is om de solidariteit tussen al de geledingen van het volk te bevorderen.

Men kan gelijk welk stelsel in theorie als ideaal of als het enige goede beschouwen. In werkelijkheid hangt de deugdelijkheid van een politiek stelsel niet alleen af van zijn logische samenhang op papier, maar van de historische, politieke, ideologische, sociale, economische factoren die op een bepaald ogenblik bij een bepaald volk aanwezig zijn.

Soms is de republiek verkieslijk en soms de monarchie. Welke monarchie? De geschiedenis leert ons dat DE monarchie, dat wil zeggen : een vaststaande werking van de monarchie met een ideale monarch en een ideale structuur nooit heeft bestaan.

Geen enkel politiek systeem in geen enkel land en geen enkel tijdperk is aan evolutie onttrokken. Het evolueert, verandert voortdurend en dat veranderen zal ook in de toekomst nooit ophouden. Verscheidene staten bereikten in het parlementaire systeem een uitzonderlijke bloei, zoals Denemarken, en Zwitserland. Ze hebben daarom geen definitief stelsel. Geen enkel volk bereikt in geen enkel tijdperk een definitief stelsel.

Daarom moeten de voorstanders van de democratie en het parlementaire stelsel aanvaarden dat hun stelsel zoals het op een bepaald moment in een land werkt, vatbaar is voor wijzigingen en kritiek. Maar daarom moeten ook de voorstanders van een ander stelsel aanvaarden, dat hun standpunt even relatief en even vatbaar voor kritiek is. De theoretische discussie op het papier is dienaangaande ijdel.