PDA

View Full Version : N-VA wil "crisismanager terugkeer" aanstellen


Politics.be
3 september 2011, 10:50
Er moet onmiddellijk een "crisismanager terugkeer" aangesteld worden. Hij of zij moet ervoor zorgen dat er eindelijk constructief samengewerkt wordt tussen de verschillende asielinstanties. De crisismanager moet aan het hoofd staan van de "taskforce terugkeer", die dringend opnieuw moet worden opgericht. Hiermee reageert Kamerlid Theo Francken van de N-VA op de klacht van het Antwerps gerecht over het falend asiel- en migratiebeleid.

In de taskforce terugkeer, die opnieuw de co-ordinatie van het terugkeerbeleid op zich moet nemen, moeten vertegenwoordigers zitten van de kabinetten van de staatssecretarissen Courard en Wathelet, van premier Leterme, Fedasil, DVZ, buitenlandse zaken, luchthavenpolitie, justitie, lokale politie en defensie.

"Het grootste probleem in ons migratiebeleid is het totale onevenwicht tussen instroom en uitstroom. Terwijl de instroom elk jaar toeneemt, daalt de uitstroom van mensen die het land moeten verlaten. Zonder effectief terugkeerbeleid – vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet – is elk migratiebeleid gedoemd te mislukken. Staatssecretaris Courard is bevoegd voor vrijwillige terugkeer, Wathelet voor gedwongen terugkeer, minister De Clerck voor illegale criminelen en ga zo maar door… Niemand ziet door de bomen het bos nog. Terugkeren is voor steeds minder uitgeprocedeerde migranten een optie omdat de permanente regularisatie van duizenden illegalen hier gebetonneerd is in de vreemdelingenwet. België is Europees koploper inzake regularisaties: onderduiken is dan ook een nationale sport. En dat loont, want vroeg of laat krijgt de illegale vreemdeling toch papieren," zegt Theo Francken.

Slechts 15 procent keert terug

De cijfers spreken voor zich. Slechts 15% van alle illegalen van buiten de Europese Unie, die vorig jaar een bevel kregen om België te verlaten, deed dat ook. Bij de Marokkanen is het percentage zelfs maar 7%, bij Algerijnen 1,6%. Dat bleek uit nieuwe cijfers van het Europees Migratienetwerk.

In 2010 kregen 28.196 buitenlanders van buiten de Europese Unie ("derdelanders") een bevel om binnen de vijf dagen het grondgebied te verlaten. Slechts 4.413 (15,7%) deden dat ook. De grootste groep illegalen met zo'n bevel waren Marokkanen: 4.616 moesten vertrekken, 324 (7%) deden dat ook of werden verwijderd. Daarna volgen de Algerijnen: 4.456 bevelen en 71 verwijderingen (of 1%). Bij de Russen en de Irakezen vertrokken respectievelijk 17,6% en 9,5% van de illegalen die een bevel kregen om dat te doen.

"Die balans is dus heel negatief", zegt Francken. "We hebben wel geen terugname-akkoord met Algerije, maar daarachter kan de overheid zich niet blijven verschuilen. Frankrijk heeft wel zo’n akkoord. Vanuit Marseille varen schepen met illegale Algerijnen terug. Waarom proberen wij hen niet via Frankrijk terug te sturen? Idem voor Zweden dat wel special flights organiseert naar Irak, terwijl wij zo goed als geen illegale Irakezen verwijderd krijgen. Waar blijft de samenwerking in de Europese Unie?"

Het probleem Marokko

Francken: "Ik ben ook verbaasd over het lage percentage Marokkanen dat effectief terugkeert. Is dat nog normaal? Wij vangen hier zoveel Marokkanen op, 86% van de Marokkanen die naar België komen, komt hier in het kader van de gezinshereniging. Maar de Marokkaanse overheid doet niets om ons te helpen. Ze helpt ons niet om de gezinshereniging te beperken; de Marokkaanse homecarrier Royal Air Maroc weigert elke medewerking bij repatriëring; de overheid wil amper illegale Marokkanen terugnemen en ze wil niet meehelpen om na te gaan of Marokkanen die hier steun genieten in Marokko geen vastgoed bezitten. Het blijft toch hallucinant dat het al 5 jaar geleden is dat er een special flight werd georganiseerd richting Marokko terwijl er jaarlijks meer dan 4000 Marokkanen een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten."


Contactinfo: Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA
E-post: [email protected]



Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid


Thema('s): Asiel, migratie & inburgering



Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/30101/)

Johan Bollen
3 september 2011, 12:24
Misschien is beter die gratis vakantiereizen naar het thuisland helemaal af te schaffen. Er is geen garantie dat de teruggekeerden immers niet weer keren. Dus ergens is het goedkoper dat er maar 15 % 'terugkeert'.

Immigratiestromen buig je niet zomaar om door uitwijsbevelen, vliegtuigreizen of hoge muren. Een oorlogje doet meer voor immigratie dan een 'crisismanager'. Hetzelfde geldt voor vrede, rechtvaardigheid en ontwikkeling, maar dan in omgekeerde richting.

AdrianHealey
3 september 2011, 12:37
Of gewoon stoppen met denken dat immigratie slecht is en beperkt moet worden.

Cynara Cardunculus
3 september 2011, 13:01
Of gewoon stoppen met denken dat immigratie slecht is en beperkt moet worden.

natuurlijk is immigratie niet slecht. Er staan gewoon 5 miljard wachtenden voor U aan het OCMW om minstens een basisinkomen te verkrijgen alvorens ze met vijf miljard wachtenden aan het VDAB kantoor gaan staan, waarbij ze ondertussen verrekken van de rugpijn en dan met vijf miljard naar de kliniek gaan aanschuiven.

Geen enkel probleem. - o ja, ondertussen mag jij van geluk spreken dat je tewerkgesteld bent bij de sociale woningbouw zodat je voor die vijf miljard sukkelaars een huisje kan bouwen.

ViveLaBelgique
3 september 2011, 13:44
W�*-ies-t-ná, N-VA ?

Wat wil de N-VA nu ?

De lopende zaken nog meer bevoegdheden geven ?

Zijn ze dan gewoon in de kaarten aan het spelen van de PS/CdH/Ecolo en de MR die pleiten voor het geven van het vertrouwen van het parlement aan lopende zaken ?

Ik dacht dat BDW nog onlangs de politieke partijen uit de onderhandelingen voor de regeringsformatie onder EDR aan het lokken was om ze achter zijn kamp te krijgen.

Make-up-your-mind, N-VA !