PDA

View Full Version : Filip Dewinter stemmenkampioen !


ancapa
14 juni 2004, 06:40
BRUSSEL -

In Antwerpen, de grootste kieskring van Vlaanderen, is Filip Dewinter (Vlaams Blok) met 148.503 stemmen hét grote stemmenkanon.

De fractieleider van het Blok in het Vlaams Parlement is de verpersoonlijking van de harde koers die de partij blijft voeren, en de kiezer beloont hem daarvoor ruimschoots. Met de 78.000 voorkeurstemmen die Gerolf Annemans vorig jaar als lijsttrekker haalde in het achterhoofd, is het duidelijk wie het goudhaantje is bij het Blok.

Inge Vervotte (CD&V) verbetert in Antwerpen haar puike resultaat van vorig jaar. Waar Vervotte vorig jaar tegen de verliezende tendens van haar partij inging met een knappe persoonlijke score, surft ze nu op de winnende golf naar 134.540 voorkeurstemmen.

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) haalt zonder al te veel campagne een derde plaats (64.200). Aftredend Vlaams minister-president Bart Somers eindigt met 45.536 stemmen op een teleurstellende vierde plaats. De Geelse burgemeester Frans Peeters (CD&V) krijgt een pak Kempische stemmen.

In Oost-Vlaanderen wordt Freya Van Den Bossche de populairste, al kan ze haar score van vorig jaar niet herhalen. Statutair VLD-voorzitter Karel De Gucht haalt de tweede plaats, gevolgd door Joke Schauvliege (CD&V).

Premier Guy Verhofstadt (VLD) eindigt op een teleurstellende vijfde plaats, zijn 166.781 voorkeurstemmen van vorig jaar zijn niet meer dan een verre herinnering. De CD&V-senator Etienne Schouppe klopt hem nipt voor de vierde plaats.

In West-Vlaanderen is CD&V-voorzitter Yves Leterme de grote stemmenkampioen. SP.A-Teletubbie Johan Vande Lanotte wordt teruggeslagen naar een tweede stek in de populariteitspoll. N-VA-voorzitter Geert Bourgeois haalt met een erg goede persoonlijke score de derde plaats. Vlaams Blok-voorzitter Frank Vanhecke neemt vanuit Brugge de vierde plaats in West-Vlaanderen.

In Vlaams-Brabant is die andere Teletubbie, Frank Vandenbroucke (SP.A), wel de populairste. Hij haalt het heel nipt van Tom Dehaene, die zijn eigen kopman Eric Van Rompuy achter zich laat. Van Rompuy moet ook de aftredende Vlaamse minister Patricia Ceysens (VLD) laten voorgaan, op de derde plaats. Het voormalig tv-anker Marc Demesmaeker kan zijn bekendheid verzilveren.

In Limburg blijft Steve Stevaert de keizer van de gouw, maar hij laat wat van zijn pluimen. Johan Sauwens (CD&V) eindigt verdienstelijk tweede, met de CD&V'ers Veerle Heeren en Sonja Claes in zijn zog. De Vlaams Blokker Jean Geraerts haalt de top-vijf.

ingenious
14 juni 2004, 06:44
waarom vermelden jullie nooit een bron? niet dat ik de cijfers betwist hoor, maar ik weet graag van waar zoiets komt.

CONTRA
14 juni 2004, 06:44
Ik ben nog een beetje zat van de uitslag en van den Duvel, goe gefeest in Ekeren.

ancapa
14 juni 2004, 07:17
waarom vermelden jullie nooit een bron? niet dat ik de cijfers betwist hoor, maar ik weet graag van waar zoiets komt.

(Belga) Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter voert de hitparade van de voorkeurstemmen aan met 148.503 stemmen. Hij wordt gevolgd door twee CD&V'ers, Inge Vervotte met 134.540 stemmen en partijvoorzitter Yves Leterme met 118.434 stemmen. Dit trio haalt als enige de kaap van de 100.000 voorkeurstemmen.

De hitparade is relatief aangezien de verschillende kieskringen niet even groot zijn. Ook was zondagnacht niet duidelijk of alle resultaten van de voorkeurstemmen volledig waren. Op vier prijkt sp.a-voorzitter Steve Stevaert (86.806). Dan volgen zijn partijgenoten Freya Van den Bossche (71.823) en Patrick Janssens (64.200). De Antwerpse burgemeester haalt dus minder dan de helft van het aantal stemmen van zijn vermoedelijke challenger voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Zevende is statutair voorzitter van de VLD, Karel De Gucht (62.154), gevolgd door sp.a-vice-premier Johan Vande Lanotte (61.556), N-VA-voorzitter Geert Bourgeois (56.729) en CD&V-kamerlid Joke Schauvliege, die met 55.502 stemmen de top tien afsluit. (VRW) Uit De Morgen.

justme
14 juni 2004, 13:09
[b]De hitparade is relatief aangezien de verschillende kieskringen niet even groot zijn.[b] Ook was zondagnacht niet duidelijk of alle resultaten van de voorkeurstemmen volledig waren. Op vier prijkt sp.a-voorzitter Steve Stevaert (86.806). Dan volgen zijn partijgenoten Freya Van den Bossche (71.823) en Patrick Janssens (64.200). De Antwerpse burgemeester haalt dus minder dan de helft van het aantal stemmen van zijn vermoedelijke challenger voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Zevende is statutair voorzitter van de VLD, Karel De Gucht (62.154), gevolgd door sp.a-vice-premier Johan Vande Lanotte (61.556), N-VA-voorzitter Geert Bourgeois (56.729) en CD&V-kamerlid Joke Schauvliege, die met 55.502 stemmen de top tien afsluit. (VRW) Uit De Morgen.

maw: Leve Jean-Luc !