PDA

View Full Version : systeem Maurice de Hond


nihao
28 november 2011, 09:54
De eerste keer dat ik een d e ge l i j k voorstel om de democratie te hervormen zie. Het gaat zo : (in De morgen vandaag)

"Op basis van die gedachte heb ik in 2003 een politiek systeem beschreven dat wél aansluit bij de samenleving van de 21ste eeuw. In mijn systeem kies je een premier en een kamer, elk met een eigen taak. De premier stelt onmiddellijk na de verkiezing een regering samen en doet voorstellen. Hij of zij regeert. De kamer controleert de voorstellen van de regering en mag ze al dan niet bekrachtigen. Zegt de kamer nee, dan betekent dat dat ze hun mandaat van de kiezer verschillend interpreteren. Komen ze er zelf niet uit, dan kunnen ze naar de kiezer stappen om via een referendum uitsluitsel te brengen over wie de mening van de kiezer juist vertegenwoordigt: de premier of de kamer."Het aardige aan dit systeem is dat de kamer nooit nee zal zeggen als die weet dat de bevolking het met de regering eens is. Aan de andere kant zal de regering ook nooit iets voorstellen als ze weet dat 70 procent tegen is.


Wat denken jullie ?

eno2
28 november 2011, 15:43
Nee

nihao
28 november 2011, 16:03
Nee


Je denkt niet ?

eno2
28 november 2011, 17:01
Je denkt niet ?
Nee, ik beperk me tot de feiten.

Liederik
28 november 2011, 18:06
Lijkt mij heel inefficient :

- 90% van het staatsblad wordt door uitvoerende macht gevuld (KB's). Daarvan is 90% door de administraties voorbereid en geschreven. Dat is een korps van honderduizenden ambtenaren. Puur bandwerk. Je parlement zal na één week al hopeloos achterstaan. Trouwens is er de Raad van State om alles na te pluizen.

- Bij tegenspraak: voor elke futiliteit naar de kiezer: tijdverlies, populisme stimulerend

- Scheiding van machten principe? De regering is traditioneel een emanatie van de wetgevende macht, die het vertrouwen eraan geeft. Als het zwaartepunt 99% bij de premier ligt, dan zit je eigenlijk met overbodige parlementariërs.

Snerror
14 december 2011, 09:11
Goed idee, ik stem voor. Waar teken ik?

the_dude
24 december 2011, 17:55
lijkt mij een beter systeem dan het huidige.

ivm overbodige parlementariers, ik zou zeggen in tegendeel. Hun taak is daadwerkelijk hun kiezers vertegenwoordigen door, als ik het goed begrijp, het controleren van de ontwerpen van de regering en niks anders. Geen egotripperij dus, dat klinkt voor mij als hetgeen parlementariers net horen te doen en wat een regering net hoort te doen.
Nu nog kunnen invoeren zonder partijen en we zijn helemaal onderweg.

Paul Nollen
8 maart 2012, 17:45
veel eenvoudiger:

http://aktivdemokrati.se/wp-content/uploads/2010/12/enghumans.jpg

plǝɹǝʍ ǝp
27 december 2013, 09:00
Nihao. Zoals jij het schrijft lijkt me vooral de bedoeling een perceptie te creëren, want dan zal de kamer niet tegen zijn. Eerlijk gezegd lijkt me dit vooral een variant op de pollocratie die we vandaag hebben, dat men beleid tracht te voeren of mensen tracht te beïnvloeden door opiniepeilingen.