PDA

View Full Version : ACLVB :Sociaal plan Bekaert is een evenwichtig akkoord.


Politics.be
28 april 2012, 14:20
Deze nacht om 3u30 werden de onderhandelingen voor een sociaal plan bij Bekaert beëindigd. Het sociaal plan kan evenwichtig genoemd worden omdat dit op een evenwichtige manier rekening houdt met arbeiders en bedienden over de drie sites (Aalter, Ingelmunster en Zwevegem) heen. Van de 609 bedreigde jobs, zullen uiteindelijk 324 naakte ontslagen vallen.

Er is eveneens een regeling uitgewerkt voor wie vrijwillig wil vertrekken. Over de drie vestigingen Zwevegem, Aalter en Ingelmunster komen 124 personen in aanmerking voor “werkloosheid met bedrijfstoeslag” (het vroegere brugpensioen). Over de concrete toepassing hiervan lopen nog gesprekken met het kabinet van minister De Coninck.

De sociale bemiddelaar heeft hier echter goede hoop op. In Aalter zou het juridisch gezien om een sluiting gaan, waardoor het juridische kader wel zou toelaten om mensen op 52 jaar te laten gaan. Ondanks die sluiting blijven er wel nog 103 mensen werkzaam. Voor Ingelmunster gaat het om een herstructurering waardoor “brugpensioen” vanaf 55 jaar kan. Voor Zwevegem zal het “brugpensioen” op vrijwillige basis gebeuren, in Aalter en Ingelmunster zal dit verplicht zijn. De regeling van werkloosheid met bedrijfstoeslag zal in Zwevegem gebeuren volgens de regeling die sectoraal voorzien is. Concreet betekent dit voor arbeiders “brugpensioen” op 56 jaar en voor bedienden “brugpensioen” op 58 jaar.

Geert Debevere, bestendig secretaris ACLVB: “Uiteraard blijft het pijn doen dat we afscheid moeten nemen van 324 werknemers. Toch zou ik iedereen willen bedanken die meegewerkt heeft aan dit sociaal plan. We mogen ook gerust stellen dat, op enkele stakingsdagen na, de sociale rust relatief goed bewaard gebleven is.”

Geert Debevere

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32393/)