PDA

View Full Version : BUG :"un enfant saurait effectuer le calcul'


Politics.be
28 april 2012, 15:00
Criminaliteitsstatistiek:"un enfant saurait effectuer le calcul' Brussel op de wip in 3de kwartaal 2011: van beter naar slechter?Diefstallen met geweld zonder wapens, diefstal aan en in de auto,handtasroof, grijpdiefstal en zakkenrollen spelen Brussel parten.8 misdrijven nader onderzocht in een vergelijking van 9 steden


BuG 159 on-line Printversie BuG 159

Cijferfetisjist en der Soziologe

Eigenlijk zouden we graag aan het verkiezingsitem beginnen, daar ligt al lang wat voor in de schuif. Maar als de trimestriële criminaliteitsstatistieken verschijnen zoals nu voor het 3de trimester 2011 dan is het altijd een beetje feest voor de 'cijferfetisjist' zoals in het Pallieterke staat. Met de ZDF-reportage heeft de VRT trouwens ruimschoots aandacht besteed aan de criminaliteitssituatie in Brussel en aan onze analyse, zie Soziologe: Frankfurt gefährlicher als Brüssel, in het Duits welteverstaan, zodat minstens de Duitse bevolking in België en in Duitsland een juist beeld zouden krijgen van de criminaliteit in Brussel in tegenstelling tot die in de ZDF-reportage, waar ze gehalveerd moet worden, ZDF-reportage die door Ter Zake zonder boe of bah tot meerdere eer en glorie van een plaatselijke politieker werd uitgezonden. Zie ook ons bericht terzake op npdata in het Nederlands.

De tabel is aangevuld met 8 diefstalvormen en het totaal ervan zodat (eindelijk) wat dieper gekeken wordt naar de aard van misdrijvigheid in de verschillende steden en hun evolutie op lange en korte termijn. Het gaat dan concreet over:

1. Diefstal met gemeld gewapenderhand
2. Diefstal met geweld zonder wapen
3. Diefstal aan en uit auto
4. Sackjacking uit auto
5. Handtassenroof
6. Grijpdiefstallen (diefstal op het moment zelf opgemerkt)
7. Zakkenrollerij (diefstal pas achteraf opgemerkt)
8. Steaming (afpersen met geweld)
9. Het totaal van voorgaande diefstallen
10. Het % van deze diefstallen op het totaal aantal misdrijven

We hopen dat in elke gemeente, in elke politiezone en in elke universiteit mensen aanwezig zijn die deze criminaliteitsstatistieken mét al haar beperkingen maar ook met haar volle waarde, analyseren en er hun lering uit trekken. Zoals Ettore Rizza in Le Vif van deze week, in een interessant artikel zegt, is het werken met deze statistiek 'kinderspel', "un enfant saurait effectuer le calcul'. Wij zijn blij het niet afgeleerd te hebben, integendeel, we hebben ons altijd afgevraagd waarom niet meer mensen met ons meegespeeld hebben.

Crimi-tabel 3/2011 in Brussel en andere gemeenten

Jan Hertogen, socioloog
0487 335 552
www.npdata.be






Fatale vergissing ZDF journalist,
geen 33.000 maar 15.500 misdrijven per 100.000 inwoners
in Brussels gewest, Brussel veiliger dan Frankfurt!

Tabel: Bevolking, misdrijven en criminaliteitsgraad

Zie ook het VRT artikel (in het Duits) op deredactie:
www.deredactie.be/permalink/1.1275294

De criminaliteitsgraad in Brussel in 2010 bedraagt geen 33.000 misdrijven op 100.000 inwoners, maar 15.500 (groen in de tabel), dat is dus minder dan de helft van wat ZDF in het begin en op het einde van de reportage beweert, en Brussel scoort dus beter dan Frankfurt.

Wie doet de rechtzetting?

Welke journalist, politie- of politiek verantwoordelijke zal hier de rechtzetting doen? Of hebben zij allen belang met dit volledig foutieve beeld. Het materiaal is nochtans direct te vinden op de website van de federale politie, zie http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_stat_nl.php of in de tabel in bijlage die uitsluitend voortgaat op de officiële politiestatistiek van 2000 tot 2010. In deze tabel zijn zowel de bevolkingscijfers, criminaliteitscijfers en de criminaliteitsgraad voor alle Brusselse gemeenten, het Brussels gewest en de andere gewesten en de belangrijkste steden in België weergegeven (op de +jes klikken voor een groter detail).

ZDF-journalist verwart met Brussel-stad

De ZDF journalist verwart met Brussel stad, waar de criminaliteitsgraad 31.900 op 100.000 inwoners is (geel in de tabel). 1 van de 19 Brusselse gemeenten uitvergroten naar het volledige gewest is alsof een Belgische journalist een beeld van Berlijn zou geven door zich enkel op, zeg maar, Kreuzberg en Neuköln, te baseren. Je zou wat horen in Duitsland.

Dat Brussel stad een hogere criminaliteitsgraad heeft komt ondermeer de toeristische aantrek, de hoofdstedelijke en Europese functies, het centraal station enz. die voor een veel grotere (tijdelijke) concentratie van bevolking zorgen.

De ZDF-vergissing kleurt de gehele reportage

In feite maakt de ZDF journalist een fatale vergissing en gaat hij op zoek naar ervaringen en situaties die zijn these onderbouwen. Het gevoel van mensen of enkele sterke ervaringen van een alsmaar onveiliger stad en een stijging van het aantal misdrijven. Het beeld dat men wil geven overheerst volledig de werkelijkheid, en dat is een kenmerk van populisme.

Brussel voor het 3de opeenvolgende jaar alsmaar veiliger

Voor het derde opeenvolgende jaar is er in Brussel een daling van zowel het aantal misdrijven als van de criminaliteitsgraad, de verhouding tussen de misdrijven en de (sterk groeiende) bevolking. In 2009 was de daling 4,1%, in 2010 -6,1% en ook in het eerste halfjaar 2011 zette deze daling zich door, zie BuG 156 http://www.npdata.be/BuG/156-Criminaliteit-1ste-sem-2011/ Ook met moord- en doodslag, waar Brussel recent nog tussen 2006 en 2009 op de 4de plaats in Europa stond gaat het vanaf 2009 de betere kant op, zie de overzichten op de website van fedpol.

In bijgaande tabel wordt dus de criminaliteitsgraad aangegeven als aantal misdrijven per 100 inwoners, in de ZDF reportage is dat x1000, dwz het aantal misdrijven per 100.000 inwoners, voor het Brusselse gewest dus 15.1000, voor Molenbeek, 10.100, en Anderlecht 14.500.

De criminaliteitsgraad van Brussel (15,5 per 100) wordt ook vergeleken met deze van Antwerpen (16,9), Gent (17,0), Luik (22,9), Charleroi (17,6), Mechelen (18,0) voor 2010.

Crimininaliteit is Brussel daalt maar is meer gelokaliseerd

Niet dat er geen problemen zijn in Brussel, maar deze worden meer gelokaliseerd, overzienbaarder en dus ook meer controleerbaar. De nieuwe migratie zal daarbij de naweeën van de vorige migraties mee opvangen en sturen, juist omdat de nieuwe migratie toekomt op die plaatsen waar de oude niet optimaal is opgevangen, of niet optimaal de kansen neemt die ze krijgt. De nieuwe migratie zal haar eigen kansen hier niet door laten conditioneren.

De allochtonen trekken de kop voor een veilig Brussel

De recente verkeersagressie met een dodelijk slachtoffer, wordt zoals zo dikwijls,
aangegrepen om terechte veiligheidseisen te stellen, maar meteen wordt ook de ganse stad gestigmatiseerd en alle inspanningen die vooral ook de bewoners en de politie leveren voor meer veiligheid, onder de mat geveegd.

De verkeersagressie was volledig atypisch, niet binnen het openbaar vervoer, maar zoals Bulthé zegt, een klein accident dat met enkele formulieren diende geregeld. Het betrof een geschoolde en geslaagde autochtone Belg tav van een oudere Albanees die decennia in België woonde en werd aangevallen in de uitoefening van z’n job. De omgekeerde wereld en dat is geen detail. Het is de aanleiding voor een bezinning geworden van alle maatschappelijke geledingen en het is hoe dan ook hoopgevend dat de MIVB, waar een meerderheid van allochtonen in de chauffeurs-, controle- en uitvoerende functies werken, de kop trekken voor een veiliger Brussel, een Brussel waar zij van houden.

Maar intussen mag iedereen zich weer te buiten gaan over Brussel

Dat naar aanleiding van een dramatisch gebeuren een belangrijke buitenlandse zender, de ZDF een volledig fout statistische beeld kan ophangen van Brussel dat vooralsnog door niemand wordt tegengesproken, is een veeg tegen. Dus zien wie en hoe dit zal rechtgezet word en of de ZDF hierop een correctie zal doen. Terzake heeft de kans al laten liggen. Ik heb alleszins de Duitse ambassade deze informatie al doorgegeven.

Zo te zien zal deze foute informatie, die nu al een hoax is, nog jaren een eigen leven gaan leiden.

Maar Brussel, zij leefde voort.

Tabel: Bevolking, misdrijven en criminaliteitsgraad

Jan Hertogen, socioloog

Soziologe: Frankfurt gefährlicher als Brüssel

VRT
Mo 16/04/2012 - 14:48
Letzte Woche sendete das ZDF einen Beitrag über die steigende Kriminalität in Brüssel (Foto). Demnach soll Brüssel eine der gefährlichsten Städte Europas sein. Doch die ZDF-Redaktion basierte ihre Behauptungen auf falschen Zahlen, wie der Soziologe Jan Hertogen feststellt.
In Deutschland und auch in Belgien sorgte der ZDF-Beitrag über die Kriminalität in Brüssel für Aufsehen. Doch in diesem Beitrag wurden konstant falsche Zahlen genannt, wie der Soziologe Jan Hertogen ganz einfach belegt. So sollen laut ZDF im Jahr 2010 30.000 Straftaten pro 100.000 Einwohner begangen worden sein. Doch die richtige Zahl wäre 15.500 Straftaten pro 100.000 Einwohner.

BelgaZDF: Schlecht recherchiert?
Das ZDF machte den kapitalen Fehler die Region Brüssel-Hauptstadt mit Brüssel Stadt zu verwechseln, obschon dieses Zahlenmaterial offen zugänglich ist und zwar auf der Internetseite der belgischen Bundespolizei: http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_stat_nl.php. Hier sind alle entsprechenden Statistiken, die Kriminalität in Brüssel betreffend, aufgelistet und zwar für den Zeitraum 2000 bis 2010: Bevölkerungszahlen, Kriminalitätsstatistiken und einiges mehr für alle Brüsseler Gemeinden, für die Region Brüssel-Hauptstadt und für alle anderen Länder und Regionen in Belgien inklusive die wichtigsten Städte im Land.

Der Soziologe Hertogen fragt sich, warum kein Politiker in Belgien diesen Fehler beim ZDF beanstandet. Vielleicht liegt das daran, dass hier bald Kommunalwahlen stattfinden und der eine oder andere hat vielleicht ein Interesse daran, dass bestimmte (schlechte oder gute) Zahlen im Raum stehen… In Deutschland würde man wohl Kopf stehen, so Jan Hertogen, wenn man die Kriminalitätsstatistik von Berlin auf das Zahlenmaterial von Kreuzberg oder Neukölln basieren würde. Doch die ZDF-Redaktion machte dies und zwar (bisher) unwidersprochen. Hier wird die Zahl einer Brüsseler Gemeinde auf die ganze Region angewendet, was ein völlig falsches Bild abgibt, denn es handelt sich hier um eine fälschlicherweise angegebene Verdoppelung der eigentlichen Zahlen.

Brüssel wird immer sicherer
Jan Hertogen erklärt anhand von frei zugänglichen Statistiken auch, dass die Zahl der Straftaten in Brüssel trotz steigender Bevölkerungszahlen sinkt: 2009 -4,1 %, 2010 -6,1 % und im ersten Halbjahr 2011 setzte sich dieser Trend weiter durch. Mit dem Hinweis, die Statistiken der oben genannten Internetseite der Bundespolizei zu konsultieren, bespricht der Soziologe auch die Zahlen von Mord- und Totschlag in Brüssel. Zwar habe Brüssel in den Jahren zwischen 2006 und 2009 europaweit auf einem unrühmlichen 4. Platz gestanden, doch seit dem sinken diese Zahlen.

BelgaFrankfurt a/M: Sicher?
In diesen Tabellen wird der Kriminalitätsgrad mit der Zahl Straftaten pro 100 Einwohner angegeben. Das bedeutet für die Stadt Brüssel 15,5 Straftaten auf 100 Einwohner. 2010 lag die Statistik in anderen belgischen Städten deutlich höher: Antwerpen (16,9), Gent (17,0), Luik (22,9), Charleroi (17,6) und Mechelen (18,0).

Zu Ostern sorgte ein Todesopfer nach einer Gewalttat im Zuge eines Verkehrsumfalls wieder für ein schlechtes Bild von Brüssel. Doch die Tatsache, dass hier ein Belgier einen Einwanderer ums Leben brachte, kam in der Berichterstattung kaum vor. Doch die Folge davon war, dass viele Einwanderer in Brüssel für eine sicherere Stadt demonstrierten. Diese oft als "die Bösen“ bezeichneten Einwanderer lieben ihr Brüssel und wollen hier in ihrer übergroßen Mehrzahl ebenso sicher leben, wie ihre belgischen Landsleute auch, so Hertogen, doch inzwischen dürfe sich wieder jeder über das ach so gefährliche Brüssel auslassen.

Und so befürchtet er denn auch, dass eine Falschinformation, wie die des ZDF, ihr Eigenleben führen wird und die belgische und europäische Hauptstadt einmal mehr für Jahre in ein schlechtes Licht rückt, während Frankfurt am Main statistisch gesehen viel gefährlicher ist, als Brüssel…

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32395/)

De Brabander
28 april 2012, 15:51
"Und so befürchtet er denn auch, dass eine Falschinformation, wie die des ZDF, ihr Eigenleben führen wird und die belgische und europäische Hauptstadt einmal mehr für Jahre in ein schlechtes Licht rückt, während Frankfurt am Main statistisch gesehen viel gefährlicher ist, als Brüssel…"

Dat is toch grappig, niet? :-)