PDA

View Full Version : Vlaams Belang : belangenvermenging inzake wapenwetgeving


Politics.be
29 april 2012, 17:50
Minister ontkent mogelijke belangenvermenging tot op het hoogste gerechtelijke niveau inzake wapenwetgeving Minister van Justitie: ‘het is onontkoombaar dat wapenwetgeving veel soepeler wordt toegepast in Wallonië’

In een opmerkelijke hoorzitting in het Vlaams Parlement met betrekking tot het nieuwe ‘wapenhandeldecreet’, deed de heer Filip Ide, diensthoofd van de federale wapendienst (van FOD Justitie), enkele kritische uitspraken. Zo vond hij dat de huidige wapenwetgeving ‘bijzonder complex’ is en moet worden vereenvoudigd.

Maar des te opmerkelijker was zijn uitspraak over de rechtspraak rond de wapenwetgeving in België. Hij spreekt over ‘een kloof tussen noord en zuid’: de wapenwetgeving blijkt in Vlaanderen vrij correct te worden toegepast, terwijl dit volgens hem in Wallonië in wezen ‘zeer problematisch’ is. De spreker ging hier verder op in en stelde, tot ieders verbazing, dat men in dit land niet zelden stuit “op flagrante belangenvermenging en onwil om de wet strikt toe te passen”, en dit “meer in het zuiden van het land dan in Vlaanderen”. Hij zei hierbij dat de problemen zich voordoen “tot op het hoogste gerechtelijke niveau”. De machtige wapenlobby is blijkbaar nooit ver weg. Senator Anke Van dermeersch confronteerde gisteren Justitieminister Annemie Turtelboom met deze aantijgingen van haar FOD-medewerker.

De minister gaf toe dat de toepassing van de wet niet op dezelfde manier gebeurt in het noorden en het zuiden van het land en zei dat er een absolute nood is aan een strikte en eenvormige toepassing van de wet in het hele land. Toch stelt ze dat de verschillen ‘onontkoombaar’ zijn. Ze meent dat dit verband houdt met de verschillende administratieve praktijken en met de houding van de lokale overheden ten opzichte van wapenbezit. ‘Er bestaat een verschil in mentaliteit en gevoeligheden’, aldus de minister. Daarnaast bleef de minister doof voor de aantijgingen over mogelijke belangenvermenging tot op het hoogste gerechtelijke niveau.

Senator Van dermeersch verfoeide het makke antwoord van de minister en maande haar aan de wetgeving in beide landsdelen op gelijke voet te doen toepassen. Dat er sprake is van verschillende mentaliteiten en gevoeligheden, weten we al lang. Maar dat een verschillende toepassing van de wet daarom volgens de minister onontkoombaar is, doet de wenkbrauwen fronsen. Daaruit blijkt nog maar eens dat justitie al lang moest zijn gesplitst.


Anke Van dermeersch
Senator


Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32401/)