PDA

View Full Version : Het ABVV verspreidt duizenden Fair Trade rozen op verschillende 1 mei-vieringen.


Politics.be
29 april 2012, 18:20
Deze rozen werden speciaal overgevlogen vanuit Kenia. Daar worden ze op een mens- en milieuvriendelijke manier geteeld. Ze voldoen aan de strenge vereisten van het Fair Trade label, wat tot een belangrijke verbetering van de werk- en leefomstandigheden van de bloemenarbeiders leidt. We hebben hierover een mooie getuigenis van een Keniaanse bloemenarbeidster en vakbondsactiviste (Irene Nyambura Kiairie):


Toen het bloemenbedrijf in 2004 het Fair Trade label kreeg, veranderde er veel ten goede voor de arbeiders.
Er kwam een echte ommekeer in de arbeidsomstandigheden. Het management moest transparanter werken en inspraak organiseren. Zo bekwamen we betere arbeidsvoorwaarden en een betere verloning.
De teeltmethode wijzigde door minder chemicaliën te gebruiken, door te experimenteren met biologische teeltwijzen en door waterzuivering en een gesloten waterkringloop te installeren.
Slechts enkele bloemenbedrijven in Kenia werken onder de voorwaarden waartoe het Fair Trade label verplicht, zoals schimmelwerende producten, insecticiden en ontsmettingsmiddelen beperken.
Maar ook dan is het opletten geblazen. In 2009 ontdekte Irene dat het bedrijf toch verboden producten gebruikte. Dankzij het Fair Trade label kon ze snel reageren en veranderingen onderhandelen. Zonder het label was dat onmogelijk geweest.
“Sinds de invoering van het Fair Trade label is het mogelijk om als vakbondsvertegenwoordiger je werk te doen en dat is: onderhandelen over betere arbeidsomstandigheden en de milieu-impact van het bedrijf verkleinen,” vertelt Irene.
http://www.vlaamsabvv.be/art/pid/25673/Fair-Trade-rozen-op-1-mei.htm

Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV) over het waarom van deze actie (quote uit de 1-mei speech):

“Elk jaar opnieuw focussen we op die syndicalisten overal ter wereld voor wie syndicaal werk levensbedreigend is. En we symboliseren dit elk jaar op 1 mei door Fair Trade aan te bieden die in goede arbeidsomstandigheden worden gekweekt en die ook symbool staan voor ons project in de bloemensector van Colombia, waar duizenden, vooral vrouwen, in erbarmelijke omstandigheden, met tijdelijke contracten, onder anti-syndicale repressie hun dagelijkse arbeid moeten leveren. En waar het letterlijk levensbedreigend is om als syndicalist op te komen voor je collega’s.”

ABVV-militanten delen de rozen gratis uit in
Antwerpen
Hasselt
Izegem
Kortrijk
Leuven
Watermaal-Bosvoorde
Zottegem
Caroline Copers speecht op 1 mei in Antwerpen (10u45, Bolivarplaats).

Meer info over de impact van het Fair-Tradelabel op mens en milieu: http://www.vlaamsabvv.be/art/pid/25700/Hoezo-duurzaam.htm

Marc Spruyt
Woordvoerder | Vlaams ABVV

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32403/)