PDA

View Full Version : Open Vld wil Vlaamse steun voor projecten van ouders in gehandicaptenzorg


Politics.be
2 mei 2012, 14:10
Ouders van kinderen met een handicap zijn het wachten op opvang beu en nemen het heft in eigen handen. Vlaams Volksvertegenwoordiger Vera Van der Borght vraagt dat de Vlaamse Regering hen als volwaardige partners behandelt en ondersteuning geeft.

Bijna 17.000 mensen staan geregistreerd met een dringende zorgvraag. Het probleem van de wachtlijsten gaat niet weg, het neemt zelfs nog toe. Dat de problemen van vandaag op morgen niet kunnen weggewerkt worden beseft iedereen, maar aan die vaststelling hebben ouders die elke dag worstelen met de gevolgen daarvan geen boodschap. Meer en meer nemen ze dan ook het heft in handen om opvang voor hun kinderen mogelijk te maken. Ze bouwen of kopen een pand en richten dit in als kleinschalige opvangresidentie voor mensen met een handicap.

Project Huize De Graef in Buggenhout en vzw Out of the box in Antwerpen zijn mooie voorbeelden, net zoals de vele tientallen Thomashuizen die al in Nederland bestaan en ook hier perfect zouden kunnen opstarten. Deze week werd in de gemeente Ham nog een nieuw initiatief opgestart, dagcentrum Benjalien. Dergelijke projecten kunnen verschillen naar vorm, maar ze hebben gemeenschappelijk dat ze gefinancierd worden met eigen, privaat kapitaal. Ze kosten de overheid dus geen cent.




Uiteraard blijven zij voor de financiering van de zorgcomponent wél afhankelijk van overheidsmiddelen. Daarvoor rekenen zij op persoonlijke zorg- en assistentiebudgetten.




Vlaams Volksvertegenwoordiger Vera Van der Borght: ,,Open Vld bepleit al jaren lang dat we net als in de kinderopvang en ouderenzorg ook in de gehandicaptenzorg alle partners kansen geven, dus ook private en particuliere initiatieven. Het is jammer dat de verschillende CD&V-welzijnsministers de voorbije jaren die opportuniteiten hebben laten liggen. Twee weken geleden nog stemde de meerderheid een motie van Open Vld weg die voorzag in twee concrete voorstellen om dergelijke initiatieven meer kansen te geven.”

Zo wil Open Vld een proefproject opstarten waarbij een private residentie ondersteund wordt door PAB’s toe te kennen aan personen met een handicap met de hoogste zorgnoden die bereid zijn om in deze residentie te willen verblijven.


Tegelijkertijd wordt ook voorgesteld om binnen de Participatiemaatschappij Vlaanderen ook een waarborgfonds op te richten voor private initiatieven in de gehandicaptenzorg, naar analogie met Kids Invest voor de private kinderopvangsector. Op die manier kunnen particulieren worden gestimuleerd om met kredieten aan gunstige voorwaarden residenties voor de opvang van personen met een handicap te bouwen of in te richten. “Privaat kapitaal voor de infrastructuur, terwijl de overheid garant staat voor de zorgbudgetten voor de prioritaire dossiers. Ik vraag de minister om eindelijk deze pistes te willen overwegen en onze voorstellen te steunen. Onze motie werd dan wel weggestemd, maar aan de maatschappelijke druk valt niet meer te ontsnappen.”, zo besluit Vera Van der Borght.





VOOR MEER INFORMATIE


Vera Van Der Borght

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32416/)