PDA

View Full Version : VVO : Sint Genesius Rode


Politics.be
3 mei 2012, 12:20
In tegenstelling tot wat veel Vlamingen denken, is de verdere verfransing van de Vlaamse Rand niet in de hand te houden met nieuwe wetten. Zeker niet met de voor Vlaanderen ronduit slechte wetten die de collaborerende Vlaamse partijen de goegemeente willen verkopen als de 6de staatshervorming. De prijs die voor de slechte splitsing van BHV wordt betaald, bezorgt ons dan ook een wrange nasmaak. Als de Vlaamse regering iets wil doen – maar wil ze dat wel? – dan moet ze opteren voor een veel praktischer en pragmatischer aanpak. Het VVO tracht met dit standpunt aan te tonen dat het anders kan en moet. We nemen de situatie van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode onder de loep.

SINT-GENESIUS-RODE.




De situatie verschilt van gemeente tot gemeente.



De aanpak moet dan ook op maat gesneden worden, want de ene faciliteitengemeente is de andere niet.

Sint-Genesius-Rode is een uitgestrekte gemeente, zeer heterogeen want samengesteld uit verspreide oude dorpskernen en nieuw gebouwde villawijken.

De oude dorpskernen zijn relatief Vlaams gebleven; de nieuwe villawijken bevinden zich ten oosten van de spoorweg Brussel – Nijvel, leunen aan bij het Zoniënwoud en zijn via de Nijvelse steenweg gemakkelijk te bereiken vanuit Brussel.

Deze villawijken worden hoofdzakelijk bewoond door Franstaligen en het zijn deze bewoners, die eigenlijk geen voeling hebben met het autochtone Rode, die de Franstaligen in de gemeenteraad aan een meerderheid helpen.

Enkele honderden Vlaamse kiezers meer zou de balans doen overslaan. De situatie in Sint-Genesius-Rode is dus heel verschillend van deze in de kleinere facitliteitengemeenten in de buurt, Linkebeek en Kraainem, waar de verfransing in alle wijken even sterk en tegelijkertijd is doorgedrongen.



Voldoende gewaarschuwd.



Vlamingen die de situatie kennen hebben de Vlaamse overheid, die bevoegd is voor ruimtelijke ordening, in het verleden herhaaldelijk gesmeekt in te grijpen en er op gewezen dat het laten verloederen van de oude dorpskernen gevaar met zich brengt. Immers, na de kapitaalkrachtige Brusselse Franstaligen zakken nu de minder begoede inwoners van de Brusselse agglomeratie, ook hoofdzakelijk Franstalig, zonder veel eisen te stellen aan de kwaliteit van de beschikbare woningen, af naar deze verloederde dorpskernen.

Terwijl de autochtone bevolking wegtrekt omdat er geen geschikte woongelegenheden meer aangeboden worden.



In Sint-Genesius-Rode doet zich nu een uitgelezen opportuniteit voor om het tij te doen keren. Doen we iets om de situatie in ons voordeel om te buigen of wordt het de definitieve Vlaamse nederlaag in deze gemeente?



Immigratie van 300 Franstalige gezinnen.



De leegstaande oude papierfabriek Novarode, op een terrein van 14 ha vlak in de voornaamste dorpskern van Rode gelegen en daarenboven aanleunend bij de dorpskern van Alsemberg (gemeente Beersel), kreeg, met de toestemming van de Vlaamse overheid, een andere bestemming: het industriegebied veranderde in een woon- en parkzone.

Voor projectontwikkelaars ligt nu de weg open om in het oude centrum van Rode 300 (driehonderd !!!) nieuwe woongelegenheden te bouwen. Als de Vlaamse regering de projectontwikkelaars laat doen, dan komt dit neer op de immigratie van 300 Franstalige gezinnen naar het vandaag nog relatief Vlaams gebleven gedeelte van Sint- Genesius-Rode.



Verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering.



We beweren niet dat de Vlaamse regering zich niet bewust is van de gevaren die daaraan vastzitten en niets ondernomen heeft. Helaas is het tot op heden bij veelal timide pogingen gebleven om van de projectontwikkelaars beperkte garanties te bekomen.

Maar deze projectontwikkelaars zijn vele malen slimmer dan de Vlaamse overheid als het er op aan komt wettelijke beschikkingen te omzeilen. De Vlaamse overheid, ook al heeft zij het laatste woord wat de ruimtelijke ordening betreft, staat biddend en bevend te bedelen bij de poort.



Men moet ons niet komen vertellen dat men wettelijk schaakmat staat. De Vlaamse administratie heeft geen nieuwe wetten nodig om de projectontwikkelaars, als zij niet willen meewerken aan een VLAAMSE herbevolking van de dorpskern van Rode, het leven zuur te maken. Maar, durft zij dat aan? Weet ze niet hoe het moet? Dat ze dan een voorbeeld neemt aan de manier waarop in de voorbije 100 jaar Brussel verfranst werd.



Ook werk aan de winkel voor T.A.K. e.a..



Ook de Vlaamse strijdverenigingen moeten zich eens vragen stellen bij de strategie van hun acties. Haalt het wel iets uit die clown, die in Linkebeek burgemeester wil worden, te jennen? Misschien vindt hij dat, met het oog op zijn imago bij zijn achterban, niet eens zo erg. De projectontwikkelaar, daarentegen is vast en zeker beducht voor Vlaamse actie omdat hij, zowel in Rode als op andere plaatsen in de Vlaamse Rand waar hij actief is, commercieel kwetsbaar is. Met een minimum aan Vlaamse actie ontstaat communautaire commotie die potentiële Franstalige kopers afschrikt. Negatieve publiciteit doet al snel winst omslaan in verlies en dat verdraagt geen enkel commercieel bedrijf. Wie neemt de handschoen op?



Ondertussen, aan de grens met Wallonië.



Ondertussen is aan de grens tussen Rode en Eigenbrakel, bekeken vanuit Wallonië, het grote bord “Vlaanderen”, dat de gewestgrens moet markeren, discreet verdwenen. Bang om onze lieve landgenoten, die zo graag een “corridor” zouden willen tussen Brussel en Wallonië, te provoceren? Alleen staat er nu nog een bord met “de provincie Vlaams Brabant heet u welkom”. Cynischer kan waarschijnlijk niet!


Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32422/)