PDA

View Full Version : RVA : Alweer een daling van de werkloosheid


Politics.be
3 mei 2012, 20:00
maar toch afnemend in het 1ste kwartaal van 2012Het 1ste kwartaal van 2012 is het zevende kwartaal op rij waarin de werkloosheid afneemt.Tussen het 1ste kwartaal van 2011 en het 1ste kwartaal van 2012 stelt men vast:* een vermindering van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen met 1,8% (2,8% in Vlaanderen, 1,8% in Wallonië en een status quo in Brussel);* een stabilisatie van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen van 50 jaar of meer (-0,1%), waarvan de evolutie niettemin werd beïnvloed door reglementaire en demografische factoren.

Maar de nog steeds aanwezige daling van de volledige werkloosheid neemt progressief af (min 5,1% in het 2de kwartaal van 2011 in vergelijking met het overeenkomstig kwartaal in het voorgaande jaar, min 3,5% in het 3de kwartaal van 2011, min 2,5% in het 4de kwartaal van 2011 en min 1,8% in het 1ste kwartaal van 2012).

Deze afname van de daling van de volledige werkloosheid is te verklaren door de verslechtering van de economische conjunctuur en de gevolgen hiervan op de tewerkstelling. De volledige werkloosheid reageert steeds met vertraging ten aanzien van de conjunctuur. De tijdelijke werkloosheid daarentegen reageert sneller en is merkbaar in de verhoging in het 1ste kwartaal van 2012 (meer dan 10%), die ook beïnvloed werd door de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van slecht weer. Men stelt eveneens negatieve evoluties vast op de andere meer gevorderde indicatoren zoals de werkaanbiedingen, de interims en de werkloosheid van korte duur.

Wat er ook van zij, België, dat op gebied van werk en werkloosheid reeds beter heeft weerstaan aan de crisis (van 2008 en 2009), blijkt ook beter te reageren op de actuele economisch conjuncturele achteruitgang dan het merendeel van de andere Europese landen. De geharmoniseerde werkloosheidsgraad blijft bij ons inderdaad gefixeerd op 7,3%, terwijl deze al gedurende meerdere maanden aan het verhogen is op het niveau van de Europese Unie (10,2%) en van de Eurozone (10,9%).

Ook in historisch perspectief zijn de administratieve cijfers van de vergoede werkloosheid bij de laagste van de 10 laatste jaren, ook al blijven de werkloosheidsgraden te hoog en te verdeeld.

Anderzijds stelt men tussen de eerste kwartalen van 2011 en 2012 ook vast:

* een vermindering van het aantal werklozen met bedrijfstoeslag (de vroegere brugpensioenen) (-3,6%), die zich bestendigt en ook doorzet;

* een nieuwe verhoging van het gebruik van het dienstenchequesysteem (+ 9,6%);

* een nieuwe toename (+ 2,5%) van het aantal werknemers in loopbaanonderbreking en tijdskrediet, die ligt in de lijn van de verhogingen gedurende de voorgaande kwartalen en die (nog) niet beïnvloed werd door de nieuwe striktere wettelijke voorwaarden dienaangaande.

In vergelijking met het 1ste kwartaal van 2011 blijft het totaal aantal uitkeringstrekkers ten laste van de RVA gelijk (+ 0,8%). De afname van het aantal volledig werklozen wordt gecompenseerd door de toename van de tijdelijk werklozen en de werknemers die genieten van de activeringsmaatregelen of van tijdskrediet.

U kan de volledige studie consulteren op de website van de RVA (www.rva.be) in de rubriek “Statistieken en studies” onder het tabblad “Trimestriële indicatoren”.

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32436/)

Bolleke Wol
4 mei 2012, 14:30
een vermindering van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen is niet hetzelfde als een vermindering van de werklozen.

Scherven A. Mok
5 mei 2012, 09:22
Inderdaad, wie hebben ze nu weer uit de statistieken gesmeten. Al moet ik zeggen dat ik vorige week tijdens een lange fietstocht in het Antwerpse ongelooflijk veel plakkaten aan bedrijven en briefjes aan winkels en horecazaken heb gezien om werkvolk te vinden. Wel meestal niet de leukste jobs : nachtwerk, deeltijds, om ter flexibelst, ...