PDA

View Full Version : CD&V : "Discussie aantal faillissementen in horeca breder bekijken"


Politics.be
3 mei 2012, 20:00
"We moeten het globale plaatje zien", zegt Dirk Claes, CD&V-senator en zelf herbergier. "Maandelijks moeten er zaken de deuren sluiten, maar men vergeet te vermelden dat er ook steeds nieuwe cafés en restaurants bijkomen."Voor de toename van het aantal faillissementen worden een aantal oorzaken vermeld, zoals de algemene rookregeling, de stijging van de bierprijzen en de economische crisis.

"De economische crisis en de daling van het consumentenvertrouwen heeft de horeca - een sector met een lage rendementsmarge - uiteraard geen goed gedaan", aldus Claes. "Toch tonen officiële cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie dat er geen uitgesproken daling van het aantal horecazaken is."

Zo zijn er in 2011 globaal gezien 195 cafés minder (-1,3%) dan in 2010. Daarnaast zijn er voor dezelfde periode 42 restaurants bijgekomen (+ 0,2%). Als we kijken naar de omzet die er in 2011 gedraaid werd, is er zelfs sprake van een stijging voor zowel cafés (4%) als restaurants (6%). Belangrijk om weten is dat de horecasector goed is voor een omzet van bijna 11 miljard euro per jaar en om en bij de 56.000 ondernemingen telt. Claes verwijst ook naar de btw-verlaging op voeding die door de Federale Regering in 2010 werd ingevoerd.

Dirk Claes: "De cijfers die vandaag in de media staan, moeten dus in perspectief worden geplaatst. De horeca is een sector die permanent in beweging is en een groot natuurlijk verloop kent. Elke maand openen er nieuwe en succesvolle horecazaken."

Dirk Claes wil van deze discussie ook gebruik maken om een lans te breken voor een professionele horeca met aandacht voor het rokend cliënteel. "De rookwetgeving voorziet de mogelijkheid om te investeren in rookvrije ruimtes (rookkamer, rooktent of -luifel). Ondernemers die investeren in rookvrije ruimtes doen het zeker en vast goed. Ze behouden hun vaste klanten en trekken ook nieuwe klantengroepen aan."

Volgens CD&V-senator Claes is het echte probleem van de horeca echter het tekort aan gelegenheidsarbeiders die op piekmomenten bijspringen. Daarom diende Claes in de Senaat een wetsvoorstel in om het systeem van gelegenheidsarbeid aantrekkelijker te maken door middel van een forfaitair stelsel.

CONTACT:
Dirk Claes -

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32435/)