PDA

View Full Version : Vlaams Belang pleit onverkort voor afschaffing Senaat


Politics.be
5 mei 2012, 12:20
Anke Van dermeersch: “De senaat kost jaarlijks 77 miljoen euro, en daar zal na deze hervorming amper iets aan veranderen.”

Het Vlaams Belang heeft met verontwaardiging kennis genomen van het tweeslachtige besluit van het uitvoeringscomité inzake de hervorming van de Senaat. Zo zullen er in de toekomstige Senaat geen permanente plenaire vergaderingen meer plaatsvinden en zal ze jaarlijks nog minder dan tien keer samenkomen. Hierbij zal ze vooral fungeren als overlegorgaan van gewesten en gemeenschappen. Hoewel de instelling qua bevoegdheden volledig wordt uitgehold, zullen er nog 29 Nederlandstalige, 20 Franstalige senatoren overblijven en één Duitstalige. Deze kunnen zich dan enkel uitspreken over wijzigingen van de Grondwet en bijzondere wetten.

Het Vlaams Belang dringt al jaren aan op de volledige afschaffing van de Senaat. Hiertoe dienden we al meerdere wetsvoorstellen in. Het tweekamerstelsel heeft immers een te hoge kostprijs, geeft aanleiding tot vertragingen op wetgevend vlak en is volkomen achterhaald. Nu reeds kon de regering niet door de Senaat ten val worden gebracht. De ministers lieten dit dan ook zeer duidelijk blijken uit de manier waarop ze de Senaat behandelen.

Dat de senaat ondanks deze degradatie toch blijft bestaan roept ernstige vragen op. Het lijkt wel of men de politieke postjes kost wat kost wil behouden. Senaatsfractieleider Anke Van dermeersch: “De senaat kost jaarlijks 77 miljoen euro, en daar zal ondanks deze uitholling amper iets aan veranderen. De Senaat hervormen tot een niet rechtstreeks verkozen communautaire praatbarak, die enkel bijeen zal komen voor grondwetswijzigingen, is compleet zinloos. Hak de knoop door en schaf deze overbodige instelling nu eindelijk af”.


Anke Van dermeersch
Fractievoorzitter Senaat

Joris Van Hauthem
Fractievoorzitter Vlaams Parlement

Gerolf Annemans
Fractievoorzitter Kamer

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32452/)