PDA

View Full Version : Brusselse regering : Volgend voorjaar eerste elektrische taxi’s in Brussel


Politics.be
5 mei 2012, 12:20
Op initiatief van bevoegd minister Brigitte Grouwels, keurde de Brusselse regering een ontwerpbesluit goed dat het juridisch kader voor elektrische taxi’s vastlegt. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste elektrische taxi’s volgend voorjaar in het Brussels straatbeeld verschijnen. In een eerste fase gaat het om maximaal 30 voertuigen.

In andere Europese steden, zoals Utrecht, Amsterdam en London is de elektrische taxi al enige tijd ingeburgerd. Ook in Chinese en Japanse steden toert dit soort taxi’s al geruime tijd rond. Maar in ons land wordt Brussel de eerste stad met elektrische taxi’s.

De elektrische taxi’s zullen eruit zien als gewone Brusselse taxi’s op één detail na: ze zullen een specifiek logo dragen dat op hun elektrische aandrijving wijst.

Omdat de CO2-uitstoot en het geluid van de elektrische taxi’s nihil is, spreekt Grouwels van ‘een sterk ecologisch signaal’.

Het ontwerpbesluit dat het juridisch kader vastlegt, moet nu voor advies naar de Raad van State. Minister Grouwels hoopt het definitief door de Brusselse regering te laten goedkeuren voor het zomerreces. In september volgt dan de oproep tot kandidaten. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste licenties begin volgend jaar worden uitgereikt en zullen de eerste elektrische taxi’s in het voorjaar 2013 in het Brusselse straatbeeld verschijnen.

Brigitte Grouwels: “De elektrische taxi’s worden een nieuwe, zij het voorlopig bescheiden, stap in de verdere vergroening van het openbaar vervoer in Brussel. Eerder beslisten we al dat de MIVB vanaf 2015 geen dieselbussen meer mag bestellen. En de trams en metrostellen van de Brusselse openbare vervoermaatschappij rijden vanaf 1 januari van volgend jaar nog enkel op groene stroom.”


Kabinet minister Brigitte Grouwels
Philippe Vanstapel, persverantwoordelijke
[email protected]

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32445/)