PDA

View Full Version : Groen : Zonder sabotage is kernuitstap mogelijk


Politics.be
10 mei 2012, 11:10
Een rapport van de administratie Energie zet de discussie over de kernuitstap weer op scherp. De vervroegde sluiting van oude thermische centrales zou aanleiding geven tot wijziging van de uitstapkalender. “De kernuitstap wordt gesaboteerd door Electrabel en haar vrienden in de politiek en de administratie. Blijkbaar moet Electrabel de Lotto winnen,” aldus Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Om de bevoorradingszekerheid te garanderen mogen oude thermische centrales pas sluiten na een vergunning door de CREG, stelt Groen voor.

“De hefbomen voor een kernuitstap zijn al jaren dezelfde: duidelijkheid voor investeerders, het zeer tijdelijk openhouden van de oude thermische centrales voor piekmomenten en inzetten op energiebesparing,” meent Calvo. “Het blijft een kwestie van willen. Dat tonen landen als Duitsland en Japan. Als de sabotagepolitiek ophoudt, kunnen we ook in België de kerncentrales sluiten.”

Een cruciaal punt is de situatie van enkele oude gas- en steenkoolcentrales. “Die centrales worden nu niet veel meer gebruikt maar zijn inderdaad belangrijk voor piekmomenten,” legt Calvo uit. Groen vraagt al lange tijd, net als de CREG, een vergunningsprocedure voor de sluiting van zulke centrales. “Electrabel mag niet meer op eigen houtje beslissen welke centrales sluiten. Sluiting zou pas mogen na groen licht van de CREG. Anders hanteert Electrabel een schaarstestrategie: steenkool- en gascentrales sluiten om de nucleaire winsten te kunnen bestendigen.”

Calvo zal vandaag de federale regering vragen stellen over haar plannen met de drie oudste en kleinste kernreactoren Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. Zijn boodschap is alvast duidelijk: “De sabotage moet nu maar eens ophouden. Sp.a-voorzitter Bruno Tobback beloofde ons de groenste regering ooit. Wel, de sp.a moet nu maar eens kleur bekennen. De levensduur van de oudste reactoren met 10 jaar verlengen zou een historische vergissing zijn. Dan blijft België nog decennialang een nucleair land,” besluit Calvo.

Meer info:

Kristof Calvo

Kamerlid Groen

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32514/)