PDA

View Full Version : Voka : stroomtekort vanaf 2014


Politics.be
10 mei 2012, 11:50
Rapport directoraat Energie waarschuwt voor stroomtekort vanaf 2014 Zonder meer rechtszekerheid voor investeerders gaat het licht uit Het directoraat Energie waarschuwt voor een stroomtekort vanaf 2014 als de drie oudste kerncentrales sluiten. “Het probleem is echter niet zozeer de sluiting van de kerncentrales, maar wel dat er in ons land te weinig geïnvesteerd wordt in conventionele productie”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. “De voornaamste reden voor dat gebrek aan investeringen, is de rechtsonzekerheid en het vergunningenbeleid waarmee energieproducenten in België geconfronteerd worden. Beide worden in de hand gewerkt door de Belgische en de Vlaamse overheid. Zij zijn dan ook degene die hier verandering in moeten brengen met een investeringsvriendelijk, transparant en meer voorspelbaar beleid.”

Zal België de kernuitstap die in 2003 werd beslist, doorzetten? Welk beleid zal Vlaanderen gaan voeren rond hernieuwbare energie? Wanneer zal men investeren in de noodzakelijke vernieuwing van het elektriciteitsnet? Zal de investering tijdig een vergunning krijgen? Het zijn belangrijke vragen voor energieproducenten in België. “Tegelijk is er een klimaat ontstaan waarin energieproducenten worden afgeschilderd als bedrijven die enkel slechte dingen doen”, meent Libeer. “Denk maar aan de heisa rond de energieprijs, waarbij enkel gewezen wordt naar de energieproducenten en nauwelijks wordt stilgestaan bij het grote aandeel van de vele heffingen, toeslagen en belastingen die de overheid oplegt.”

“Die onzekerheden en dat klimaat verklaren voor een groot deel de terughoudendheid om nog te investeren in bijvoorbeeld een steenkool- of een gascentrale. Nochtans hebben we net investeringen in dergelijke conventionele en flexibele installaties (zoals gas of biomassa) nodig om te vermijden dat we in de toekomst met stroomtekorten kampen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wind- en zonne-energie bieden deze energiebronnen immers de zekerheid dat er op elk moment voldoende energie voorhanden is.”

De rode draad is de rol die de overheid speelt. “Het is dan ook aan de overheid om een kader te scheppen waarin men wel bereid is om te investeren. Vlaanderen en België hebben dringend nood aan een visie die uitgaat van marktwerking, voorspelbaarheid en transparantie. Laat ons alvast beginnen met transparantie en een langetermijnstrategie die het klimaat voor productie, transmissie, en distributie van elektriciteit opnieuw investeringsvriendelijk maakt”, besluit Libeer.

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32517/)