PDA

View Full Version : CD&V :Wet over tijdelijk huisverbod


Politics.be
12 mei 2012, 13:00
Vandaag stemt de Senaat het wetsvoorstel van Sabine de Bethune betreffende het tijdelijk huisverbod ingeval van huiselijk geweld. Dit houdt voor de uithuisgeplaatste persoon in dat hij of zij tot maximum tien dagen de woning niet mag betreden, alsook een contactverbod heeft met de personen met wie hij of zij samenleeft.

Het voorstel heeft alle parlementaire procedures doorlopen en zal in werking treden drie maanden na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

Als de politie bij een geval van huiselijk geweld wordt geroepen en daar een gevaarlijke situatie aantreft, dan kan de procureur in extreme gevallen nu al beslissen om de dader 24 uur aan te houden. In de praktijk verloopt zien we echter een heel ander verloop: de kinderen worden geplaatst of de mishandelde partner vertrekt samen met de kinderen. De dader blijft dan gewoon thuis wonen.

Deze maatregel van tijdelijk huisverbod, die opgelegd wordt door de procureur des Konings, stelt in een crisisperiode naar aanleiding van huiselijk geweld de veiligheid van de andere huisgenoten centraal en voorziet zo een afkoelingsperiode waarin dringende en voorlopige maatregelen kunnen gevraagd worden. Het slachtoffer en de procureur kunnen in voorkomend geval ook aan de vrederechter vragen de maatregel tijdelijk te verlengen, als uit de feiten of omstandigheden blijken dat de aanwezigheid van een persoon in het huis verder een gevaar kan betekenen voor de andere gezinsleden.

Volgens Sabine de Bethune stelt de samenleving zo een duidelijk signaal dat huiselijk geweld niet geaccepteerd kan worden: "Partnergeweld is pas sinds 1997 als strafverzwarend misdrijf erkend. De overheid heeft al heel wat ondernomen tegen dit fenomeen, dat vroeger binnen de muren van het gezin bleef. Wat ontbreekt, is de mogelijkheid om de dader in een crisissituatie onmiddellijk en tijdelijk uit het huis te zetten."

Cijfers van Justitie tonen aan dat veiligheid binnen het gezin een belangrijk aandachtspunt is. Zo werden er 50.095 gevallen van huiselijk geweld bij de politie gerapporteerd in 2010. In 41,3 procent van de gevallen gaat het om slagen en verwondingen, in 27,6 procent van de gevallen om familiale ruzies, zoals rond de kinderregeling bij co-ouderschap, en in 14 procent van de gevallen om stalking. Voor de rechtbank maken deze zaken weinig kans: 62,3 procent van de klachten werd vorig jaar geseponeerd. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Instituut van de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen dat 12,5% van de bevraagden in 2011 geconfronteerd werden met één of andere vorm van geweld door hun partner. Concreet komt dit neer op 1 op 7 vrouwen en 1 op de 10 mannen.

Sabine de Bethune: "Het is onrechtvaardig dat bij huiselijk geweld doorgaans het slachtoffer en de kinderen de gemeenschappelijke woning moeten verlaten en hun toevlucht nemen tot familie of een vluchthuis, terwijl de dader gewoon in de gezinswoning kan blijven."


CONTACT:

Sabine de Bethune

Persverantwoordelijke: Bart Croes

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32537/)