PDA

View Full Version : PVDA+ bevraagt meer dan 4.700 Antwerpenaren....


Politics.be
12 mei 2012, 13:00
..... wonen, gezondheid en onderwijs zijn centrale thema'sLinkse PVDA+ zal harde maar heel positieve campagne voeren voor een stad-op-mensenmaatDe PVDA+ zal in Antwerpen vooral inzetten op een stad-op-mensenmaat. De linkse partij wil vooral inzetten op betaalbaar wonen, op toegankelijke gezondheid en goed onderwijs. Dat zijn drie thema's die uit een grootschalige enquête komen die de PVDA+ organiseerde bij 4.704 Antwerpenaren. De PVDA+ bevroeg de Antwerpenaren naar elf thema's: wonen, gezondheid, onderwijs, veiligheid, belasting en taksen, groen en ruimte, mobiliteit, werk, diversiteit, sport - ontspanning - cultuur en kindvriendelijkheid. De linkse partij benadrukt dat het alle elf thema's zal uitwerken in haar gemeentelijk programma. De bevraging werd opgesteld met behulp van enkele sociologen, en ook de resultaten werden opgemaakt door een panel van sociologen. De ruimschalige enquête is uniek, zowel qua aantal en als qua concept. Het gaat om een schriftelijke enquête waarbij mensen de tijd namen de bevraging grondig in te vullen, met meer dan 4.700 respondenten.

U kan de volledige uitslag van de bevraging hier bekijken.

"Voor ons is democratie meer dan een bolletje kleuren op 14 oktober. Democratie betrekt mensen bij het beleid en de prioriteiten van het stadsbestuur. Daarom hebben wij een heel grote schriftelijke bevraging gehouden bij meer dan 4.700 Antwerpenaren. Daaruit blijkt dat betaalbaar wonen, toegankelijke gezondheid en goed onderwijs drie sleutelpunten zijn voor de Antwerpenaren. Precies op deze drie thema’s staan twee visies lijnrecht tegenover elkaar. Het stadsbestuur heeft de OCMW-ziekenhuizen en het stedelijk onderwijs verzelfstandigd, en telkens managers aan het hoofd gezet die een marktlogica volgen. Diezelfde logica vinden we ook terug in de woningsector. De prijzen gaan de hoogte in en de toegang wordt steeds moeilijker. Wij willen Antwerpen redden van deze asociale stroming, voor het echt te laat is en de groeiende tweedeling in de stad de pan uitswingt.. De stad investeert wel in grote projecten en pleinen, maar ze vergeet de mensen. De PVDA+ zal opkomen voor een stad-op-mensenmaat, waarbij alle inwoners van Antwerpen opnieuw toegang krijgen tot geneeskundige zorgen, degelijk wonen en goede scholen, onafhankelijk van de dikte van hun portefeuille. We zullen een harde maar heel positieve campagne voeren om alle inwoners van Antwerpen opnieuw een plaats te geven", aldus lijsttrekker Peter Mertens.

"We hebben trouwens al een eerste kleine overwinning geboekt", lacht Peter Mertens. "Nadat wij onze enquête gestart zijn, zijn ook drie andere partijen met bevragingen van start gegaan. Dat is goed nieuws, want zo hebben wij bij het begin van de campagne al anderen verplicht om echt de mening van de mensen te vragen. En dat is niet de traditie, hier in Antwerpen." Op een grote verkiezingmeeting op zaterdag 2 juni zal de PVDA+ haar verkiezingsslogan bekend maken, net als de lijsttrekkers van de verschillende lijsten van de PVDA+. De linkse PVDA+, die zichzelf "de meest sociale partij van de stad" noemt, hoopt in oktober zeker twee zetels te halen in de Antwerpse gemeenteraad.

Meer dan de helft van de bevraagde Antwerpenaren (53,5 procent) ziet toegankelijke en betaalbare gezondheidszorgen als belangrijkste pijnpunt in de stad. "De stad zou medische groepspraktijken verder moeten faciliteren (naar het voorbeeld van de dokterspraktijken van Geneeskunde Voor Het Volk), en de ZNA-ziekenhuizen moeten uitbouwen toch echte bastions van sociale geneeskunde. Nu zien we dat de ZNA-ziekenhuizen steeds duurder worden, zo is een rugscan in de openbare ziekenhuizen nu duurder geworden dan in de privé. In onze stad stellen nu al 14 procent van de bewoners medische zorgen uit om financiële redenen. Dat kan echt niet. Elke Antwerpenaar moet toegang kunnen hebben tot betaalbare gezondheid", aldus lijsttrekker Peter Mertens.

Bijna één op twee Antwerpenaren (44,5 procent) vindt betaalbaar wonen het belangrijkste punt. "Er zijn veel te weinig sociale woningen, de wachtlijsten zijn nu al overvol, en in de private huurmarkt wordt nu helemaal niet ingegrepen. Wonen wordt steeds meer onbetaalbaar. Wij willen dat er echt een beleid komt om 50.000 nieuwe sociale woningen te creëren en zo het woningprobleem in Antwerpen grondig aan te pakken. Er zou ook een huurwet moeten komen die kan ingrijpen op de private huurmarkt, waarbij de huurprijzen afhankelijk worden gemaakt van de kwaliteit van de woning. Goede woningen mogen geen voorrecht zijn voor mensen die het kunnen betalen. Alle inwoners in de stad zouden toegang moeten kunnen krijgen tot betaalbaar wonen", zegt Peter Mertens.

Bijna een derde van de sinjoren (30,6 procent) kruist toegankelijk onderwijs aan als eerste punt. "Er is jarenlang niet geïnvesteerd in het onderwijs. Er zijn heel veel scholen te kort, de wachtlijsten lopen op, de scholen zijn vaak niet goed onderhouden en er is een tekort aan onderwijzend personeel. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs, ondanks de fantastische inzet van heel veel leerkrachten", zo vindt PVDA-voorzitter Mertens. En hij is duidelijk: "Elk kind in Antwerpen moet een plaats krijgen in een goede school."

Tot slot valt op dat slechts 15 procent van de Antwerpenaren tevreden is met de inspraak in de stad. Het gemiddelde cijfer voor inspraak is slechts 4,4 procent. Een dikke buis dus. "Dat merken we overal. De mensen worden niet betrokken bij het beleid, de plannen worden uitgewerkt achter gesloten deuren en dan 'meegedeeld' via dure enquêtebureaus. Denk maar aan het BAM-tracé dat door het Stadsbestuur van SP.a-Open VLD-CD&V-N-VA toch werd goedgekeurd ondanks het referendum ter zake. Zowel in het woonbeleid, in de gezondheidszorg, in het onderwijsbeleid zou er veel meer inspraak moeten komen", aldus nog Mertens.

Vriendelijke groeten,

Wouter Van Damme
voorzitter PVDA+ Antwerpen

Meer informatie:
Peter Mertens,

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32528/)