PDA

View Full Version : CD&V “Rode kaart voor meer dan 2000 leerlingen !”


Politics.be
12 mei 2012, 13:30
Brussel en Gent tellen het grootste aantal uitgesloten leerlingen Tijdens het voorbije schooljaar werden 2108 leerlingen uitgesloten (wegens tucht) uit een Vlaamse school. Het aantal uitsluitingen nam de voorbije jaren toe : van 750 (schooljaar 2008-2009) over 1821 (2009-2010) naar 2108. Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Paul Delva na een parlementaire vraag aan Minister van Onderwijs Pascal Smet.

Cijfers voor de provincies en de grootsteden (2010-2011)

Deze 2108 leerlingen corresponderen met 0,5% van alle leerlingen in de Vlaamse scholen.

Wanneer we naar de vijf Vlaamse provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kijken, blijkt dat in Limburg het kleinste aantal leerlingen uitgesloten werd (0,3%), en in Brussel het meest (1,4%).

Wanneer we naar de drie grootsteden peilen, blijkt dat het aantal uitsluitingen in Antwerpen op procentuele basis (1,1%) lager ligt dan in Gent en Brussel (allebei 1,4%).

Cijfers voor bepaalde categorieën van leerlingen (2010-2011)

Jongens worden - in elke Vlaamse provincie en in de drie grootsteden - meer van school gestuurd dan meisjes. In Gent b.v. werden tijdens het voorbije schooljaar zes keer meer jongens uitgesloten dan meisjes (159 versus 26, of 2,3% versus 0,4%).

Niet-Belgische leerlingen worden in elke Vlaamse provincie en in de drie grootsteden – op relatieve basis meer van school gestuurd dan Belgische leerlingen. In Oost-Vlaanderen b.v. werden op relatieve basis vijf keer meer niet-Belgische leerlingen uitgesloten dan Belgische (2,7% versus 0,5%).

Leerlingen van het deeltijds beroepssecundair onderwijs worden op relatieve basis meer van school gestuurd dan andere leerlingen. In West-Vlaanderen werd - in het deeltijds secundair onderwijs - één leerling op 30 uitgesloten (3,6%).

CD&V-parlementsleden Paul Delva en Bianca Debaets : “Het aantal uitgesloten leerlingen in onze Vlaamse scholen verdriedubbelde bijna over de laatste drie jaren. Dit is zeer verontrustend. Vooral in de grootsteden bereikt het aantal uitsluitingen het alarmpeil. We zijn dan ook verheugd dat het jongste actieplan van de minister van onderwijs verbreed werd van enkel spijbelen naar alle vormen van grensoverschrijdend gedrag op en rond de school (waaronder dus ook definitieve uitsluitingen wegens tucht). Ook de samenwerking tussen de beleidsdomeinen onderwijs en welzijn is een goede zaak. Een grote waakzaamheid is geboden: jongeren die uitgesloten worden van hun school, vormen een kwetsbare groep, die zich op termijn soms ook uitsluit uit de samenleving.”


Voor meer info:
Bianca Debaets
Paul Delva:

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32550/)