PDA

View Full Version : Greenpeace, WWF : Dilma Rousseff negeert voorlopig luide roep om veto


Politics.be
12 mei 2012, 13:30
Brussel – Avaaz, Greenpeace en WWF mobiliseren hun 22 miljoen supporters in de strijd tegen de nieuwe Braziliaanse boswet. President Dilma Rousseff moet haar verantwoordelijkheid nemen en de massale vernietiging van het Amazoneregenwoud tegenhouden. Ze heeft tot 25 mei om te beslissen.

Meer dan 1,5 miljoen mensen tekenden de petitie van Avaaz tegen de nieuwe boswet tot nu toe, maar dit getal zal sterk stijgen in de komende dagen. Honderdduizenden supporters van Greenpeace en het WWF hebben via Twitter aan president Dilma Rousseff gevraagd om haar veto uit te spreken tegen de 'Código Florestal'. Ze gebruikten daarvoor de hashtags #SOSBrazil en #VetaTudoDilma. Op de Facebook-pagina van Partidodos Trabalhadores, de politieke partij van Rousseff, plaatsten ze massaal berichten.

De petitie van Avaaz wordt ondersteund door een campagne van Greenpeace en WWF, waarin miljoenen supporters zich rechtstreeks tot de Braziliaanse ambassades richten met de vraag om het destructieve wetsvoorstel tegen te houden. Ze vinden het wraakroepend dat milieucriminelen zouden worden vrijgesteld van vervolging en boetes voor illegale houtkap. Het zou een verlies betekenen van 4,8 miljard dollar. Het IPEA (Institute for Applied Economic Research) berekende dat de nieuwe boswet kan leiden tot een verlies van 76,5 miljoen hectare bos of 28 miljard ton CO2 in de lucht.

Alleen volledig veto kan woud nog redden

Sinds het wetsvoorstel werd goedgekeurd op 25 april, heeft president Dilma Rousseff nog geen publieke reactie gegeven noch heeft zij aangegeven of ze haar veto wil uitspreken. Avaaz, Greenpeace en WWF zijn van mening dat alleen een volledig veto de Braziliaanse wouden en het wereldwijde klimaat kunnen beschermen. President Rousseff kreeg het wetsvoorstel deze week overhandigd en heeft nu tot 25 mei om te beslissen.

“In de afgelopen tien jaar heeft Brazilië grote vooruitgang geboekt in het terugdringen van de ontbossing”, zegt Jim Leape, directeur van WWF International. “President Rousseff staat nu onder grote politieke druk door al diegenen die het woud willen platbranden voor kortetermijnwinsten. We vragen dat ze voet bij stuk houdt. De bossen zijn cruciaal voor de toekomst van de Brazilianen en voor de hele wereld.”


“President Dilma Rousseff staat voor een beslissend moment in haar carrière”, zegt Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International. “Zal ze haar volk negeren en kiezen voor 'destruction as usual'? Of zal ze haar veto uitspreken en kiezen voor een 'nulontbossingswet'? We vragen haar het visionaire pad te bewandelen. Verantwoordelijkheid en macht gaan nu eenmaal hand in hand.”

De petitie bevindt zich hier:
http://www.avaaz.org/en/veto_dilma_global/?wwf

Voor meer informatie
WWF - Koen Stuyck | Press officer | WWF Belgium | [email protected] |

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32549/)