PDA

View Full Version : Bib-actie : wijkafdelingen van basisscholen


Politics.be
12 mei 2012, 13:30
Antwerpen heeft 10 jaar terug toegelaten, dat er over alle netten heen, zeker meer dan 20 wijkafdelingen van basisscholen gesloten werden. Tot eind vorige eeuw hadden vele scholen in de wijken rond hun centrale basisschool, met bijna altijd een secundaire school bij, enkele satellietschooltjes. Zo herinner ik nog dat mijn ouders vol lof spraken over het wijkschooltje van Sint-Amandus bij de Seefhoek, of in Merksem in de Ridder van Parijsstraat aan ‘t dokske…

Allemaal basisscholen die afgelopen 10 jaar gesloten werden wegens een tekort aan kinderen in de stad. Had de stad toen niet beter zijn geboortelijsten moeten bekijken? De groei was toen al terug ingezet. Uit de cijfers blijkt dat het vooral een natuurlijk gevolg is van het terug komen wonen in de stad, niet alleen (zoals de stad steeds benadrukt) een aangroei in de migratie. Het tekort aan scholen is nu het gevolg van toen al ondoordacht beleid! Schepen Voorhamme was toen ook al mee het onderwijsbeleid in Antwerpen aan het opvolgen, hij had bijvoorbeeld incentives (middelen) kunnen voorzien die de toen te kleine scholen enkele jaren langer had doen openblijven.
Hetzelfde zal zich nu voordoen bij degene die leren lezen moeten. Zes jaar terug waren er nog 30 bibliotheken in groot Antwerpen (stad + districten), nu zijn er nog 16 filialen over. Hoe gaan al die kinderen uit die basisklasjes daar nog aan boeken geraken? De bibliobussen kunnen nu nog maar met moeite drie keer per jaar hun wijkschooltje aandoen, tot vorig jaar konden ze om de twee weken naar hun wijk- of buurtbibliotheek gaan. De overblijvende filialen hun 'leren lezen (AVI) boekjes' zijn nu al bijna altijd uitgeleend.
Luc Van Berlo, woordvoerder bib-actie,

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32541/)