PDA

View Full Version : De Vlaamse regering en de onderwijsvakbonden bereikten vandaag een akkoord


Politics.be
12 mei 2012, 14:10
... over de TBS-regeling, de vervroegde uitstap voor personeelsleden in het Vlaamse Onderwijs.Op 27 februari 2012 nam de Vlaamse regering de principebeslissing om de TBS in te korten met twee jaren voor kleuteronderwijzers en af te schaffen voor de andere personeelsleden.

Op 6 maart 2012 werd tussen de Vlaamse regering (vertegenwoordigd door de minister-president, de viceminister-presidenten en de minister van Onderwijs) en de vakorganisaties afgesproken om onder leiding van de Vlaamse Minister van Onderwijs onderhandelingen te voeren naar aanleiding van de principebeslissing van de Vlaamse regering om de TBS regeling grondig te hervormen en uit te doven. In tussentijd (23/3/’12) werd beslist om voor de groep gerechtigden op TBS met instapdatum 1/4/2012 en wiens aanvraag uiterlijk op 31 maart 2012 werd ingediend, de oude TBS-regeling onverkort te laten doorlopen.

Vandaag rondde de Vlaamse regering vertegenwoordigd door de Vlaams minister-president, de Minister van Bestuurszaken en de Minister van Onderwijs en de vakorganisaties nav de afschaffing van de TBS de onderhandelingen over de overgangsmaatregels af en kwamen overeen :

De personeelsleden die op 1 april 2012 aan alle voorwaarden voldeden om op TBS te gaan maar dit nog niet deden, krijgen alsnog de mogelijkheid om dit te doen, en dit met behoud van de bestaande berekening van het wachtgeld. Ook de personeelsleden die bij de vorige hervorming een overgangssysteem aangeboden kregen, kunnen nog steeds instappen aan dezelfde voorwaarden ( de zogenaamde ‘bonusgroep’).

Daarnaast komt er een overgangsperiode voor die personeelsleden die aan de vooravond van hun TBS stonden.

Voor kleuteronderwijzers :

* Een P-4 regeling voor de groep geboren voor 1/1/1958

* Een P-3 regeling voor de groep geboren voor 1/1/1959;

Voor de andere personeelsleden :

* Een P-2 regeling voor de groep mensen geboren voor 1/1/57

* Een P-1 regeling voor de groep mensen geboren voor 1/1/58

* Er wordt een reductie van het wachtgeld doorgevoerd voor de personeelsleden binnen de overgangsregeling en voor de personeelsleden in de nieuwe generieke regeling.

o Het verlaagde wachtgeld bedraagt de huidige berekening van het wachtgeld X 0,75 wanneer TBS wordt opgenomen voor de volledige gerechtigde periode.

o Het verlaagde wachtgeld bedraagt de huidige berekening van het wachtgeld X 0,775 wanneer TBS wordt opgenomen voor de volledige gerechtigde periode – 1 jaar.

o Het verlaagde wachtgeld bedraagt de huidige berekening van het wachtgeld X 0,8 wanneer TBS wordt opgenomen voor de volledige gerechtigde periode – 2 jaar.

o Het verlaagde wachtgeld bedraagt de huidige berekening van het wachtgeld X 0,825 wanneer TBS wordt opgenomen voor de volledige gerechtigde periode – 3 jaar.

* Er wordt een engagement genomen na de bevoegdheidsoverdracht om mogelijkheden om de loopbaan voltijds of deeltijds te onderbreken te behouden, zonder dat dit een voorafname is over de voorwaarden waaronder dit kan blijven behouden.

* De Vlaamse regering zal samen met de sociale partners onderwijs onderzoeken op welke wijze het instrument “werkbaarheidsindex” inzetbaar kan zijn in onderwijs.

De onderhandelingen over het loopbaanpact zullen verder worden gezet.

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Kris Peeters e-mail: [email protected]

Peter Buysrogge, woordvoerder van minister Geert Bourgeois Tel. e-mail: [email protected]

Nina Mallants woordvoerster van minister Pascal Smet e-mail: [email protected]

Marianne Coopman, COV, Algemeen Secretaris



Hugo Deckers, ACOD, Algemeen Secretaris



Jos Vanderhoeven, COC, Algemeen Secretaris


Marnix Heyndrickx, VSOA, Secretaris Onderhandelaar



Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32552/)