PDA

View Full Version : VBO : Planbureau: Uitgavenritme hoger dan economisch haalbaar


Politics.be
14 mei 2012, 17:20
Het Federaal Planbureau heeft de economische vooruitzichten voor de periode 2012-2017 bekendgemaakt. Voor dit jaar verwacht het Planbureau een economische groei van 0,1%. De werkgelegenheid zal lichtjes stijgen (+7800 personen), maar doordat de actieve bevolking nog sneller stijgt, zal het aantal werklozen blijven toenemen. Met de vooruitzichten van het Planbureau wordt ook de impact van de maatregelen - genomen door de federale regering - op de begroting voor de eerste keer geëvalueerd.

Meerjarenvooruitzichten Planbureau:
Uitgavenritme hoger dan economisch haalbaar



Het goede nieuws is dat deze maatregelen blijkbaar voldoende zijn om dit jaar onze begrotingsdoelstelling van 2,8% van het BBP te realiseren. Het minder fraaie nieuws is dat de vooruitzichten van het Planbureau aangeven dat de inspanning voornamelijk langs de inkomstenkant is geleverd: de belastingdruk stijgt bijvoorbeeld van 43,4% van het BBP in 2011 naar 45% in 2012. Niettegenstaande de sociaaleconomische hervormingen die zijn doorgevoerd (bvb inzake pensioenen, werkloosheid,…), slagen deze er niet in om de uitgaven in de pas te laten lopen met wat de economische groei toelaat. De reden hiervoor is dat deze besparingen nog steeds meer dan gecompenseerd worden door de sterke stijging van de pensioen- (o.a. door de vergrijzing en welvaartsenveloppe) en gezondheidsuitgaven (o.a. door een norm die zich nog steeds op een te hoog niveau bevindt, gegeven onze lagere economische groei).

Pieter Timmermans, directeur-generaal van het VBO: “Tegen 2015 moet de begroting opnieuw in evenwicht zijn. Het Planbureau toont aan dat er inzake sociaaleconomische hervormingen nog een extra tand moet bijgestoken worden. Een verdere verhoging van de belastingdruk is immers absoluut geen optie voor een land dat reeds tot de top behoort op dat vlak. Mechanismen die de uitgaven “automatisch” de hoogte in duwen (bv wettelijke groeinorm gezondheidszorg,…) zouden best bijgesteld worden. Efficiëntiewinsten genereren bij alle overheden moet eveneens topprioriteit worden.”





Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32563/)