PDA

View Full Version : Provinciebestuur O-Vlaanderen : bedrijven kunnen 23,2% besparen op hun energiefactuur


Politics.be
15 mei 2012, 14:40
Op voorstel van gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor energie, deelt de deputatie het volgende mee:Vandaag vond de online veiling plaats voor de groepsaankoop 100% groene stroom en aardgas van de Provincie Oost-Vlaanderen voor bedrijven en zelfstandigen. Om 16.40 uur werd de veiling afgesloten en is ook de winnaar bekend: energieleverancier Essent deed het beste bod op de 2 288 bedrijven die de Provincie kon overtuigen voor de actie. Dat bewijst nog maar eens dat s�*men groene stroom aankopen goed is voor het milieu én het budget.

Online veiling
Voor het eerst konden bedrijven en zelfstandigen van de provincie met een elektriciteitsverbruik van maximaal 50 000 kWh en gasverbruik van maximaal
100 000 kWh tot 7 mei vrijblijvend intekenen op een groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas. 2.288 bedrijven schreven zich hiervoor in. Tijdens een online veiling gecoördineerd door het bedrijf iChoosr brachten verschillende energieleveranciers vandaag hun beste bod uit. Essent bood de laagste prijs aan voor éénjarige contracten: maar liefst 15,1 % onder de huidige marktprijs voor 100% groene elektriciteit en 23,2 % onder de huidige marktprijs van groene elektriciteit gecombineerd met gas.

Tegelijkertijd werden leveranciers uitgenodigd een bod uit te brengen voor een tweejarig contract. Hiervoor werd enkel van leverancier Essent een bod ontvangen. Op deze manier wil de provincie de Oost-Vlaamse bedrijven ook een goed alternatief bieden op langere termijn.

Elk bedrijf krijgt de tijd tot en met 21 juni 2012 om te beslissen of hij effectief overstapt en op welk voorstel (één of twee jaar) hij ingaat.

Hoeveel heb ik nu precies bespaard?
De besparing is berekend op de prijs die de 3 grote energieleveranciers Nuon, Luminus en Electrabel vandaag vragen voor energie. De deelnemende bedrijven kunnen vanaf 21 mei een individuele berekening verwachten met hoeveel ze effectief zullen besparen. Want dat zal voor iedereen anders zijn. Verwacht wordt dat wie nog nooit van leverancier veranderde, nog meer kan besparen.

Succesvolle groepsaankoop
Het succes van deze groepsaankoop bewijst dat ook bedrijven een veel beter resultaat bekomen als ze zich verenigen. Dat is precies wat de Provincie Oost-Vlaanderen deed, samen met de meeste Oost-Vlaamse gemeentebesturen die het initiatief ondersteunden. Een goede omkadering en de juiste informatie konden deelnemers overtuigen om in vertrouwen mee te doen. De energiemarkt kreeg de voorbije maanden ook heel wat media-aandacht zodat het aantal inschrijvingen sterk de hoogte in ging. De energieleveranciers hebben alles op alles gezet om – na de groepsaankoop voor particulieren – ook deze grote groep bedrijven binnen te halen.

Deelnemers kunnen voor informatie terecht op het e-mailadres [email protected] of op www.samengaanwegroener.be.



Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32574/)