PDA

View Full Version : Open VLD : Atomium als mascotte megashopping? Nee, bedankt!


Politics.be
16 mei 2012, 11:40
Wordt het Atomium de mascotte van een megashoppingcentrum of krijgt de Heizel een toekomst als toeristische trekpleister? Het woord is nu aan de inwoners van de stad Brussel. Als het van Open Vld afhangt, wordt de Heizelvlakte hertekend als dé toeristische bestemming van Brussel. Dus geen kantoren, winkelcentrum of woningen, maar een uitbreiding van het ontspannings- en sportaanbod en een beter beheer van de site.


De Stad Brussel lanceerde vorige week een oproep tot kandidaten om in het kader van het Neoproject 67 ha Heizelvlakte te herontwikkelen. In de plannen staan onder andere 72.000 m2 winkelruimte, 50.000 m2 woningen en 20.000 m2 kantoren. Open Vld roep iedereen op om bezwaar aan te tekenen in het kader van het openbaar onderzoek (dat loopt van 15 mei tot 13 juli).

De redenen hiervoor zijn legio:
- Over de mobiliteit rond de Heizel is onvoldoende nagedacht. Eerst zal de site volgebouwd worden en pas in een veel later stadium zullen wegen worden aangelegd. Dit biedt een garantie op een verkeersinfarct.
- Het volbouwen van de site zal zorgen voor nog meer wateroverlast in de lager gelegen woonwijken. Reeds nu kampen de bewoners daar met grote wateroverlast.
- Het verkavelingsplan hypothekeert de mogelijkheden om de site te gebruiken voor sport en ontspanning voor de vele jongeren in Brussel. Een demografische boom vereist immers niet alleen woningen en winkels, maar ook ruimte om te spelen.
- De handelskern in het stadscentrum moet versterkt worden. De stad Brussel voert hier echter geen enkel beleid inzake handel in het stadscentrum.
- De huidige toeristische trekpleister (Mini-Europa, Océade, Kinepolis) zijn bedreigd in hun voortbestaan. Zo komen 700 jobs op de tocht staan. Bovendien staan het Atomium, Mini-Europa en Océade in de Top 10 van de toeristische bestemmingen in Brussel (bron Visit Brussels). Onbegrijpelijk dat twee daarvan dan moeten verdwijnen. Bovendien leveren ze de stadskas elk jaar 50.000 euro op.
- Onzekerheid over de toekomst van het nationaal voetbalstadion en de Memorial Van Damme.
- Lokale sportverenigingen zijn onzeker over hun toekomst.

“Het wordt tijd dat de stad Brussel zich afvraagt waarom de Nieuwstraat als winkelstraat werd voorbijgestoken door de Antwerpse Meir. Een megashoppingcentrum op het laatste stuk groen is zeker niet het antwoord. Het ontbreekt de stad vooral aan een plan voor de versterking van de handel in het stadscentrum”, aldus gemeenteraadslid Els Ampe (Open Vld).


VOOR MEER INFORMATIE

Els Ampe,

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32580/)