PDA

View Full Version : open VLD :Grondige analyse militair wagenpark noodzakelijk


Politics.be
17 mei 2012, 10:20
De militaire dienstvoertuigen zijn gemiddeld 12 jaar oud. Van de 2.600 wagens is meer dan twee derde ouder dan 10 jaar. 110 wagens overstijgen de leeftijd van 20 jaar. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Landsverdediging Pieter De Crem op een schriftelijke vraag van Open VLD-Kamerlid Roland Defreyne. ‘Er is dringend nood aan een gedetailleerd onderzoek waarbij men enerzijds oog heeft voor het noodzakelijk aantal voertuigen en anderzijds aandacht heeft voor meer duurzame wagens’, aldus Defreyne (Open VLD).

Het ministerie van Defensie beschikt, net als vele andere departementen, over een aanzienlijk aantal dienstvoertuigen. ‘Hoewel heel wat diensten actief investeren in een duurzaam wagenpark, blijkt dat Defensie over heel wat verouderde en dus milieuonvriendelijke voertuigen beschikt’, aldus Volksvertegenwoordiger en vast lid in de Kamercommissie Landsverdediging Defreyne (Open VLD).



Achteruitgang

In 2007 beschikte Defensie nog over 2.900 wagens waarvan minder dan een derde ouder was dan 10 jaar was. Afgelopen jaren vond een herstructurering plaats waarbij men in 2011 nog over 2.600 dienstvoertuigen beschikte. Open VLD-Kamerlid Defreyne: ‘Deze hervormingen gingen helaas niet gepaard met een modernisering van het militair wagenpark. Een prioritair programma zal moeten worden opgestart om de oudste voertuigen binnen de twee jaar te vervangen. Heel wat militairen wezen reeds op deze tekortkomingen. Een belangrijk gevolg is namelijk dat dienstverplaatsingen vaak met het persoonlijk voertuig dienen te gebeuren, dit in combinatie met een ondermaatse vergoeding.’



Duurzaam en evenwichtig wagenpark

De cijfers bewijzen dat een herziening noodzakelijk is. ‘We moeten zowel het aantal voertuigen, hun CO2-uitstoot als de vergoedingen voor dienstverplaatsingen in vraag durven stellen. Enkel op deze manier kan in tijden van besparingen een duurzaam en evenwicht militair wagenpark worden gecreëerd. In de Kamercommissie Landsverdediging zal ik de minister dan ook vragen een grondig intern onderzoek rond deze problematiek te voeren’, besluit Kamerlid Roland Defreyne (Open VLD).



Voor meer informatie: Federaal Volksvertegenwoordiger Roland Defreyne (Open VLD): [email protected]

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32583/)