PDA

View Full Version : NCK : geloofwaardige energie-mix


Politics.be
17 mei 2012, 11:00
EEN GELOOFWAARDIGE ENERGIE MIX KAN NIET UITSLUITEND SAMENGESTELD ZIJN UIT GAS EN HERNIEUWBARE ENERGIE ! Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel – Uitzonderlijke Ondernemingsraad Electrabel 16/05/12 De Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel (Energie Federatie), waarvan de Kader Vereniging van Electrabel deel uitmaakt, reageert op de intentie door Electrabel vandaag aangekondigd, om de exploitatie van 3 klassieke groepen(2 in Vlaanderen en 1 in Wallonië) in de loop van 2013 stop te zetten.

Deze sluitingen zijn duidelijk het gevolg van een meerjaren politiek gericht tegen de onderneming en mogen niet met de kernuitstap in verband gebracht worden.
De NCK wil ook reageren op de uitspraken van de Staatssecretaris voor Energie betreffende de toekomstige Energie Mix in België. Volgens de Heer Wathelet zou, rekening houdend met de kernuitstap, de wenselijke Energie Mix voor België uitsluitend samengesteld zijn uit gas en hernieuwbare energie.
Voor de NCK betekent dit voorstel een bedreiging , om 3 redenen:
- in België brengt dit voorstel duizenden arbeidsplaatsen op de helling in de sector van de elektriciteitsproductie alsook in de vele nevenactiviteiten zoals de support diensten, het Onderhoud, de Engineering, het Onderzoek en Ontwikkeling

- het voorstel zet de bevoorradingszekerheid van het land op korte termijn op de helling door het gebrek aan capaciteit in 2015.

Ook op lange termijn wordt de bevoorradingszekerheid bedreigd door:

1) de onregelmatige beschikbaarheid van de hernieuwbare energiebronnen wind en zon

2) de beperkte ontwikkelingscapaciteit van de biomassa

3) de geopolitieke risico's verbonden met de gasleveringen

- het voorstel gaat in tegen de beheersing van de prijs van de elektriciteitsfactuur voor de industrie en de gezinnen, door volgende gevolgen te veroorzaken:

1) de klanten zullen de vermeerdering van de subsidiëring (groene certificaten) moeten financieren

2) de elektriciteitsprijs zal onstabiel worden omdat hij haast proportioneel verbonden is met de onstabiele marktprijs van het gas, in het geval van een massaal gebruik van gascentrales.

Bijkomend vergemakkelijkt de budgettaire context deze situatie niet.
Het gebrek aan politieke moed wat betreft het verminderen van het broeikasgaseffect in het wegtransport en in de verwarming mag niet als alibi aangewend worden om de bouw van nieuwe steenkoolcentrales met hoog rendement te beletten.
De Belgische kerncentrales beantwoorden aan de huidige internationale veiligheidsvereisten. De catastrofe van Fukushima zal deze vereisten verstrengen en verbeteringsprogramma's zullen opgelegd worden. Niemand is hierbij gebaat met emotionele uitspraken in de media in de stijl van "Morgen Fukushima in België".
Kernenergie waarborgt de energetische onafhankelijkheid in de elektriciteitsproductie t.o.v. de petroleumproducten in het algemeen. Wij beleefden in 1973 en in 1981 twee olieschokken, met alle consequenties van dien, tot op heden. Een politiek om alles op gas in te zetten, zal ons recht naar een gasschok leiden, wellicht zelfs meerderen in de toekomst. Onze economieën zullen hier niet aan weerstaan.
Wij verbazen er ons over dat België dit essentieel gegeven vergeet, dit terwijl de Europese Commissie al herhaaldelijk aan de alarmbel trok in verband met de geopolitieke risico's.
Om doeltreffend te zijn qua prijs en milieu moet de Energie Mix ontworpen zijn in functie van het complex product "Elektriciteit": hij bevat o.a. de basiscapaciteit, de piekcapaciteit, de beschikbaarheid.
De NCK stelt dat België een Energie Mix moet behouden en verder ontwikkelen, samengesteld uit kernenergie, gas, biomassa, steenkool, wind- en zonne-energie, en dat er parallel consequent moet geïnvesteerd worden in verbruiksreductie programma's.

http://www.nck-cnc.be


Rachel DE VRIES
Secrétariat - Secretariaat
Confédération Nationale des Cadres - Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel
Boulevard Lambermontlaan 171, b4
Bruxelles - 1030 - Brussel

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32587/)