PDA

View Full Version : VVO : Komt er ooit nog een volgende staatshervorming?


Politics.be
22 mei 2012, 12:50
Het VVO gaat er van uit dat, conform het communautair akkoord, binnenkort de zes regeringspartijen, hierin gesteund door de twee groene fracties, de zogenaamde splitsing van het kiesarrondissement BHV (met nieuw kieskanton Sint-Genesius-Rode) en de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel in de Kamer zullen goedkeuren.

Op zichzelf al een onvergeeflijke knieval voor de verenigde Franstalige kaste.
Indien goedgekeurd bij een gewone meerderheid, had een latere, andere Vlaamse meerderheid, die smadelijke vernedering eventueel nog kunnen ongedaan maken.
Maar neen, dankzij de inmiddels gestemde verkrachting van artikel 195 van de Grondwet (door toevoeging van een overgangsbepaling; om die tekst te bekomen, volstaat een mailtje naar [email protected] ) zullen beide teksten vergrendeld in de Grondwet komen.

Speciaal voor de nefaste hervorming van het gerechtelijk arrondissement wordt ook een artikel 157bis in de Grondwet ingevoegd:
De essentiële elementen van de hervorming met betrekking tot het gebruik der talen in gerechtszaken in het gerechtelijk arrondissement van Brussel, alsook de ermee overeenstemmende aspecten inzake het parket, de zetel en het rechtsgebied, kunnen slechts worden gewijzigd bij een wet die is aangenomen met de in artikel 4, laatste lid, bepaalde meerderheid.

Op die manier wordt het Franse bastion niet meer in te nemen. Laat de Vlaamse stormrammen maar beuken. Van op hun kantelen kunnen ze blijven neerkijken op het zich in bochten wringend Vlaamse gepeupel.
Wat ze strategisch moesten inpalmen, is binnengehaald.
Hun Wallo-Brux, dat ze nog uitgebreid willen zien met minstens de zes faciliteitengemeenten, staat in de startblokken.
Hun centjes hebben ze ook op het droge, met Vlaanderen als gulle bankier.
En als de Eurozone in duigen valt, zit Vlaanderen op de Zuid-Europese Titanic.

Een zinnig mens vraagt zich af wat die in Vlaanderen opererende partijen, met de CD&V op kop, bezield heeft om naar Canossa te gaan.
- Gebrek aan strategisch doorzicht op lange termijn?
- Heimwee naar een nieuwe Belgitude?
- Het afblokken van de opgang van de N-VA?
- Het in de doofpot steken van ongure malversaties bij Dexia en Arco?

Maar het grievende verraad staat er als een paal boven water.
Is er dan werkelijk geen weg terug? Zullen die smadelijke toegevingen nog ooit ongedaan kunnen gemaakt worden?
Neen, zo meent het VVO. Zeker niet meer door onderhandelingen met de overkant.
Tot spijt van wie het benijdt.
Want waarom zou die overkant zijn onverwacht binnengehaalde buit nog prijsgeven?
De uitvoering van artikel 35 van de Grondwet (voor tekst, zie hierna) mogen de Vlamingen op hun buik schrijven.
En ook een verklaring tot herziening van de Grondwet op het einde van de rit van di Rupo.

En als de V-partijen een klinkende overwinning behalen in 2014, een meerderheid in de Nederlandse taalgroep van de Kamer ? Wat zou neerkomen op minstens 45 van de 88 Vlaamse zetels (4 zetels meer dan nu het geval is).
Een dergelijke meerderheid zou nog wel verdere toegevingen, je weet maar nooit met wolven in schaapskleren �* la CD&V, kunnen afblokken.
Maar de toegevingen van 2012 terugschroeven? Helemaal niet : no paseran.
Daarvoor heb je ook een twee-derde-meerderheid nodig, 101 zetels.

En een federale regering onmogelijk maken? Wonderen zijn de wereld niet uit, maar een Vlaamse pacifistische burgeropstand die de V-partijen 76 zetels (150 : 2 + 1) zou bezorgen, ligt nu niet precies in de lijn van de verwachtingen.

Biedt het Vlaams parlement dan geen uitweg? Zonder met de overkant te moeten onderhandelen. Dat zou een even fikse opstand veronderstellen met 63 van de 124 zetels voor de V-partijen als resultaat. 19 meer dan thans het geval is.
Wel met twee V-partijen die elkaar het licht niet in de ogen gunnen.
De N-VA beloofde ons onlangs een schoktherapie in 2014. Naar de remedie(s) hebben we nog het raden.

De Grondwet, die in 1830 een lichtend voorbeeld van democratie was, werd gaandeweg volgepropt met grendelprocedures en bepalingen die in een Grondwet niet thuishoren. De huidige Grondwet is dan ook geen democratisch instrument meer, maar is gedevalueerd tot een cataloog van voordelen voor Franstaligen.
Uiteindelijk blijft er maar één mogelijkheid over: Vlaanderen moet deze ondemocratische grondwet, tot stand gekomen met trucs allerhande, formeel en in haar geheel, afwijzen. En, inderdaad, hoe meer er gesjoemeld wordt met de grondwet, hoe minder respect de Vlaming opbrengt voor die zogenaamde Grondwet.
Het is de overtuiging van het VVO, en de Vlaamse democratische traditie die teruggaat tot de vroege middeleeuwen staat daar borg voor, dat een groeiende Vlaamse meerderheid tot die conclusie komt.
Wij verwijzen hier ook nog naar een eerder verspreid standpunt van het VVO: “Laat de grendels springen” waar in dezelfde zin geargumenteerd werd.


Art. 35

De federale overheid is slechts bevoegd voor de aangelegenheden die de Grondwet en de wetten, krachtens de Grondwet zelf uitgevaardigd, haar uitdrukkelijk toekennen.

De gemeenschappen of de gewesten zijn, ieder wat hem betreft, bevoegd voor de overige aangelegenheden onder de voorwaarden en op de wijze bepaald door de wet. Deze wet moet worden aangenomen met de meerderheid bepaald in artikel 4, laatste lid.

Overgangsbepaling

De wet bedoeld in het tweede lid bepaalt de dag waarop dit artikel in werking treedt. Deze dag kan niet voorafgaan aan de dag waarop het nieuw in titel III van de Grondwet in te voegen artikel in werking treedt dat de exclusieve bevoegdheden van de federale overheid bepaalt.



Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32614/)

roger verhiest
22 mei 2012, 16:02
Het is absoluut zeker dat er nog vele staatshervormingen zullen volgen : of kent u in de geschiedenis een "eeuwige staat" ? Overigens geeft het verdrag van Lissabon niet de mogelijkheid aan diverse staten om wat betrefdt "integratie" verder te gaan dan de huidige "te trage" europese integratie ?

Noord Europa stellen tegenoveer Zuid Europa ? Men is klaarblijkelijk belg in hart en nieren om dergelijke tegenstelling altijd en overal te zien. Zelfs onder groot-nederlanders bestaat er een reflex om onderscheid te maken tussen Noordnederlandse "Ollanders" en Zuidnederlandse "Vlamingen". Wij leven blijkbaar in een landje waar "het taaltje toch zo zoet is"

De Brabander
22 mei 2012, 17:14
Het VVO heeft volledig gelijk te stellen dat de verkrachting van de Belgische grondwet een schande is !