PDA

View Full Version : CD&V : nieuwe maatschappelijke indicatoren


Politics.be
22 mei 2012, 12:50
Dinsdag 22 mei houdt de Senaat een hoorzitting over 'nieuwe indicatoren voor economische vooruitgang, sociale zekerheid, levenskwaliteit en geluk' onder het voorzitterschap van Peter Van Rompuy. Deze werkgroep zal op zoek gaan naar indicatoren die 'geluk' kunnen meten.

Peter Van Rompuy: "Heel Europa is op zoek naar meer 'groei'. Maar moeten we niet eerst een stap terug zetten en ons de vraag stellen: willen we wel nog het type economische groei dat we het voorbije decennium gekend hebben? Of willen we een andere groei? Een duurzamere en maatschappelijk meer verantwoorde groei? Als het antwoord daarop ja is, dan moeten we beginnen bij het begin: hoe kunnen we duurzame groei meten? Dat is de uitdaging waar experten tijdens de eerste hoorzitting zich samen met de parlementsleden over zullen buigen."

De aftrap van deze werkzaamheden wordt gegeven met een hoorzitting die de Belgische situatie in kaart moet brengen. De experten die komen spreken zijn: Ivan Vandecloot (hoofdeconoom Itinera Institute), Henri Bogaert (commissaris federaal planbureau), Erik Schokkaert (professor, CES - Economie en overheid, KULeuven), Isabelle Cassiers (professor, Departement Economische Wetenschappen, UCL), Brent Bleys (doctor-assistent, Faculteit Handelswetenschappen en Bestuurskunde, Hogeschool Gent) en Etienne De Callataÿ (hoofdeconoom Bank Degroof).


Op een latere datum zal er een tweede hoorzitting gehouden worden om eventuele internationale initiatieven te bespreken. Zo bestond er bijvoorbeeld in Frankrijk eerder al de Stiglitz-commissie, genoemd naar de Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor de economie Joseph Stiglitz. Het doel van zijn commissie was om de beperkingen van het Bruto Binnenlands Product (BBP) te laten zien en alternatieve indicatoren voor te stellen die zowel rekening houden met het sociale welzijn als met het duurzaam karakter van ontwikkeling.

Van Rompuy: "Economische vooruitgang wordt gemeten aan de hand van het BBP. We kennen steeds meer welvaart, maar toch voelen we ons niet gelukkiger. Tijdens deze hoorzitting vragen we ons af hoe dat komt. Geluk kan je immers niet in wetgeving gieten. Maar kunnen we het meten? Misschien kunnen we werken aan een optimalere context waarin mensen vrij op zoek kunnen gaan naar wat hen gelukkig maakt?"


CONTACT:
Peter Van Rompuy
www.cdenvsenaat.be

Persverantwoordelijke Bart Croes

Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32611/)