PDA

View Full Version : Plantijn Hogeschool : de bacheloropleiding Integrale Veiligheid


Politics.be
22 mei 2012, 12:50
Vanaf september 2012 pakt Plantijn Hogeschool uit met een nieuwe opleiding die bovendien uniek is in Vlaanderen. In de professionele bacheloropleiding Integrale Veiligheid worden studenten klaargestoomd tot specialisten in veiligheidsvraagstukken zoals brandveiligheid, milieuveiligheid en veiligheid op het werk.Sinds 17 maart kunnen laatstejaarsstudenten secundair onderwijs zich bij Plantijn Hogeschool inschrijven voor het academiejaar 2012-2013. Ze kunnen daarbij kiezen uit veertien professionele bacheloropleidingen. Nieuw in het lijstje is de opleiding Integrale Veiligheid. Na twee maanden telt deze opleiding al 29 inschrijvingen. “De inschrijvingen lopen goed”, vertelt Gert Van Der Sypt, lector Integrale veiligheid. “Met nog vier maanden te gaan voor de start van het nieuwe academiejaar is de aula al voor een derde gevuld. Ik kijk er naar uit om deze studenten in september in een volle aula te verwelkomen.”

Nieuw en vernieuwend

Bedrijven uit alle sectoren zijn verplicht om een degelijk preventiebeleid uit te werken. Zij zijn vragende partij voor meer expertise rond bedrijfstechnische en industriële vraagstukken die gaan over veiligheid, gezondheid en milieu. Met de professionele bacheloropleiding Integrale Veiligheid biedt Plantijn een antwoord op deze vraag.

De opleiding kwam tot stand met de medewerking van Interreg Vlaanderen Nederland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Ze is nieuw in Vlaanderen en kan enkel aan Plantijn gevolgd worden. Vooral het allesomvattende concept van de opleiding is vernieuwend binnen het huidige aanbod van veiligheidsopleidingen. Alle disciplines die een goede veiligheidsdeskundige vandaag nodig heeft, komen aan bod: van vraagstukken over brandveiligheid, veiligheid in de bouw en milieuveiligheid, tot welzijn op het werk, bedrijfsbeleid en communicatiemanagement.

Dankzij praktijkopdrachten, multiprojecten, praktijkstages en een bachelorproef krijgen de studenten inzicht in hedendaagse industriële risico’s en andere veiligheidsvraagstukken. Voor de uitwerking van deze praktijkcases werkt Plantijn nauw samen met bedrijven die toonaangevend zijn op vlak van veiligheid.

Eén opleiding, vier diploma’s

Studenten die voor deze opleiding kiezen, studeren af als Veiligheidsdeskundigen. Ze helpen bedrijven nadenken over de impact van hun activiteiten op de gezondheid van hun werknemers, hun omgeving en het milieu. Maar er is meer. “Naast het diploma van bachelor in de Integrale Veiligheid is het de bedoeling dat de studenten eveneens de opleidingscertificaten van preventieadviseur, milieucoördinator en coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaatsen verwerven”, vertelt Gert Van Der Sypt. “Wie deze opleiding afrondt, is een generalist op vlak van veiligheid en kan meteen aan de slag.”

Zij die na het behalen van hun bachelordiploma willen verder studeren, kunnen via een schakelprogramma de graad van Master behalen aan de Universiteit Antwerpen. Hier gaat vanaf september 2012 immers de Academische Master in de Veiligheidswetenschappen van start.



Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/32610/)