PDA

View Full Version : Taalpost voor zij die hun taal wensen te verzorgen


roger verhiest
20 juni 2012, 11:20
Taalpost 1321

maandag 18 juni 2012

Redactie: Erik Dams en Marc van Oostendorp; uitgave: Genootschap Onze Taal

1. Taalnieuws

- Baby's communiceren vanaf hun geboorte tot de leeftijd van drie maanden met vijf specifieke geluiden: honger, moe, boertje, buikkramp en ongemak.
(Bron: dé Weekkrant.nl)

- De Vlaamse minister van Media, Ingrid Lieten, heeft geantwoord op een parlementaire vraag over de Franstalige opschriften in het decor van de televisiesoap 'Thuis'.
(Bron: TV-Visie)

- Amerikaanse indianenstammen redden hun taal met geld dat afkomstig is uit de casino's die ze uitbaten.
(Bron: The New York Times)


2. Taaltip: 'Je hebt me in/door de war gebracht'

'Je hebt me in de war gebracht' is juist.

Van Dale vermeldt zowel "in de war" ('in verwarring, verward') als "door de war" ('niet in orde, verward'). In de war zijn betekent 'niet goed weten waar je aan toe bent, van je stuk gebracht zijn, dingen door elkaar halen': 'Je maakt me in de war', 'Ik ben in de war geraakt' en 'Dit heeft alles in de war geschopt.'

Door de war is informeler en letterlijker: 'Je haar zit door de war' en 'De snoeren zaten door de war.' Ook 'Je haar zit in de war' en 'De snoeren zaten in de war' zijn overigens mogelijk.

Laat anderen ook kennismaken met Taalpost: stuur deze aflevering aan iemand door!

3. Leesteken van de week: de puntkomma

De puntkomma is meer dan een knipoog in een emoticon. Goede schrijvers herken je aan de puntkomma; dat beweert Jan Renkema, hoogleraar Tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg en auteur van de Schrijfwijzer. Maar de meeste taalgebruikers weten niet meer wanneer en waar ze het leesteken moeten plaatsen. Daardoor vermijden ze de puntkomma en Renkema betreurt dat.

Wanneer is het een goed idee een puntkomma te plaatsen? Wat is het onderscheid met een punt en een komma? En waarom is de puntkomma in een emoticon zo gek nog niet? Dat legt Renkema uit in een filmpje.

De gratis e-mailnieuwsbrief Taalpost verschijnt op maandag, woensdag en vrijdag. Aanmelden of afmelden als abonnee: www.taalpost.nl. Archief: www.taalpost.nl/texts/archief.html. U kunt Taalpost ook volgen via Twitter (@Taalpost).

unquote

Hiermee voldeed ik gewoon aan hun verzoek - ik hoop dat de nieuw gewonnen abonnees via dit forum talrijk mogen zijn !

eno2
20 juni 2012, 11:22
Thx

Scherven A. Mok
20 juni 2012, 11:29
Ik zal het eens bekijken; dat is namelijk nodig.

Knipp
20 juni 2012, 12:20
Door de war; in de war; sokkenlopers; taalsoldaten.

eno2
20 juni 2012, 12:59
Door de war; in de war; sokkenlopers; taalsoldaten.:lol: