PDA

View Full Version : Het Westen en de rest - de oorzaak van de westerse dominantie.


Piero
27 juni 2012, 09:48
'Het Westen en de rest' is de titel van een boek geschreven door de Engelse historicus Niall Ferguson, verschenen november 2011. Hoe komt het dat het Westen sedert de zeventiende eeuw de wereld is gaan domineren? Welke eigenschappen maken het Westen zo succesvol en welke eigenschappen bepalen dat andere beschavingen zich niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen? Ferguson heeft zulke kenmerken onderscheiden en zet ze duidelijk uiteen in zijn boek en in de afleveringen van de tv-documentaire die momenteel vertoont wordt op HUMAN: http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/8485-civilization-beschaving-het-westen-en-de-rest#

Deze zes concepten zijn: concurrentie, wetenschap, het principe van de rechtstaat (‘the rule of law’, niet alleen inhoudende de bescherming van eigendom maar bijvoorbeeld ook het concept van representatieve democratie), de consumptiemaatschappij, de moderne medische wetenschap en de arbeidsethos.

Deze ‘killer applications’, zoals Ferguson ze noemt, maakten de ontdekkingsreizen mogelijk, de Industriële Revolutie, verlengden de levensverwachting van de mens et cetera. Hierdoor verschafte het Westen zich een voorsprong op landen en regio’s die deze concepten niet kenden of niet effectief toe wisten te passen met als gevolg dat een handvol westerse landen eeuwenlang een groot deel van de wereld – en de wereldeconomie – controleerde.

http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/02/civilization-the-west-and-the-rest-niall-ferguson-boektip/
http://tv.nytimes.com/2012/05/22/arts/television/civilization-the-west-and-the-rest-on-pbs.html

Tevens geeft hij antwoord op de vraag het Westen haar dominantie zou kunnen verliezen aan China of Afrika (of aan een nieuw kalifaat).

No way! The West is the best!

de Wakkere burger
1 juli 2012, 11:51
die drang naar groei ziot er al eeuwen in blijkbaar

er is genoeg voor ierders honger maar niet voor ieders hebzucht

zeddie
1 juli 2012, 12:05
Check ook :

"Civilization : Is the West History ?" (http://docuwiki.net/index.php?title=Civilization:_Is_the_West_History)
Science Documentary hosted by Niall Ferguson, published by Channel 4 in 2011
6 Parts

Downloadable from mvgroup. (zeer aan te raden site voor docu's, BBC, CH4, enz...)

Johan Bollen
1 juli 2012, 13:31
Tussen de killer applications wordt de wellicht belangrijkste vergeten, de militaire superioriteit van het westen. anders zou men de wereldeconomie niet hebben kunnen controleren, noch een tijdperk van kolonialisme hebben meegemaakt. Dat kolonialisme is trouwens een andere oorzaak van rijkdom en ontwikkeling die niet mag vergeten worden. Het westen teert al lang op andere beschavingen. Die 'concurrentie' wordt met de wapens gevoerd indien nodig.

De westerse dominantie loopt op haar laatste benen terwijl de waarden die de schrijver aanhaalt niet noemenswaardig veranderd zijn. Dat alleen al duidt erop dat er meer aan de hand is.

Nu ik merk hier in Aymara country wel dat cultuurverschillen inderdaad een belangrijke rol kunnen spelen. Het lijstje van de auteur vind ik echter te Eurocentrisch geïnspireerd. Weinig origineel ook. Men zou dieper moeten gaan kijken. Naar de opvoeding van kinderen bv.

Восход-1
1 juli 2012, 13:33
Whatever happens, we have got
The Maxim gun
And they have not

Восход-1
1 juli 2012, 13:33
Kolonialisme is iets wat gewoon gebeurt. De enige opmerkingen die te maken zijn, zijn over het hoe.