PDA

View Full Version : CHANGE! martelpraktijken van Bush-regime defintief in de doofpot dankzij Obama


mvd
26 september 2012, 22:28
Obama deed in zijn campagne verschillende keren de belofte om onmiddellijk onderzoek in te stellen naar de martelpraktijken die plaatsvonden onder het Bush-regime. Na zijn verkiezing luidde het 'we need to look forward not backwards' (opnieuw holle praat van Obama, bij rechtsvervolging draait het juist om 'looking backwards').

Op 16 april 2009 verleende Obama al volledige immuniteit aan wie martelde indien men zich had gehouden aan de 'permission slips' (de zgn. 'Torture Memos' van John Yoo, die een omstreden wettelijke grondslag hebben)

Echter, in sommige gevallen ging men verder dan wat de permission slips toelieten. In 2009 had procureur-generaal Eric Holder het over een 100-tal 'afschuwelijke' zaken. Er bleven in 2011 twee zaken over (in beide gevallen wrede marteling met de dood tot gevolg) die zouden worden onderzocht, tot vorige week beslist werd om ook die onder de mat te vegen. De cover-up is hiermee compleet: niemand zal dus terecht staan. Het precedent is hiermee ook meteen gezet.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/aug/31/obama-justice-department-immunity-bush-cia-torturer