PDA

View Full Version : Italiaans Hof acht immigratiewet ongrondwettig


neruda
16 juli 2004, 14:59
ROME (ANP) - Het Constitutioneel Hof in Italië heeft donderdag verklaard dat de nieuwe immigratiewet strijdig is met de grondwet. Het artikel in de wet dat de regering in staat stelt illegale immigranten te deporteren, is volgens het Hof ontoelaatbaar omdat zij recht behoren te hebben op een beroepsmogelijkheid.
Ook het artikel dat de arrestatie gelast van illegalen die het land niet binnen vijf dagen na afloop van hun asielprocedure verlaten, moet worden geschrapt. De immigratiewet is het geesteskind van vice-premier Gianfranco Fini van de conservatieve Nationale Alliantie en de leider van de ultrarechtse Lega Nord, Umberto Bossi.
Door middel van strengere toelatingseisen en zwaardere straffen voor illegalen en mensensmokkelaars probeert de huidige Italiaanse regering het aantal immigranten terug te dringen. De afwijzing van de nieuwe immigratiewet door het Constitutioneel Hof is een forse tegenslag voor premier Silvio Berlusconi.
Veel Afrikaanse vluchtelingen beschouwen Italië als de poort tot Europa. Velen bereiken dagelijks de Italiaanse kust in krakkemikkige bootjes. Lega Nord-leider Bossi liet zich onlangs ontvallen dat deze vaartuigjes als het aan hem ligt naar de bodem van de zee moeten worden geschoten.


Grondstof voor het blok ???