PDA

View Full Version : Hoe de sociale zekerheid betaalbaar houden ?


Cynicus
25 juli 2004, 19:34
Onze sociale zekerheid dreigt compleet onbetaalbaar te worden. Door de vergrijzing zullen de uitgaven voor pensioenen en gezondheidszorg in de toekomst zeer sterk stijgen.

Hier volgen een aantal constructieve voorstellen om de sociale zekerheid betaalbaar te houden :
- Het sociaal profitariaat met wortel en tak uitroeien. Heden wordt er van de sociale zekerheid veel te veel geprofiteerd. Vele werklozen doen niet voldoende de moeite om werk te zoeken of gaan in het zwart werken. Ook zijn er velen die makkelijk naar de dokter lopen om zich wat ziekteverlof te laten voorschrijven zonder dat ze echt ziek zijn. Verder zijn er ook veel schijninvaliden. Daar is allemaal veel te weinig controle op.
- Strijd tegen de medische overconsumptie. De dokters schrijven veel te veel medicamenten voor die in feite voor niets nodig zijn.
- Afschaffing van het stelsel van brugpensioen. Ook de werkgevers maken misbruik van de sociale zekerheid. Zij doen voor hun arbeiders te vaak een beroep op het stelsel van de tijdelijke werkloosheid en sturen hun oudere werknemers te vlug op brugpensioen. Dat stelsel kan best zo vlug mogelijk zou worden afgeschaft.
- Verhogen van de pensioenleeftijd voor gezonde werknemers, indien dat om budgettaire redenen noodzakelijk zou zijn. Wie vroeger wil stoppen met werken, moet maar leren om tijdens zijn loopbaan wat meer te sparen om zo een vermogen op te bouwen.
- Afschaffen van alle overheidspremies voor loopbaanonderbreking en van alle premies ter aanmoediging van deeltijdswerk. Ook wie zijn loopbaan wil onderbreken, moet eerst maar wat sparen. Wie minder wil werken, moet logischerwijze maar genoegen nemen met een lager inkomen.
- Werklozen verplichten om ofwel een cursus te volgen ofwel gemeenschapsdiensten te verrichten, ten einde hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen en ook om er voor te zorgen dat ze minder tijd hebben om in het zwart te gaan werken.
- Aanzienlijke begrotingsoverschotten opbouwen om zo de staatsschuld effectief af te bouwen. Desnoods moet er dan maar af en toe eens een indexsprong komen voor de sociale uitkeringen. Als de uitkeringstrekkers dan protesteren, moeten de politici maar eens de moed hebben te zeggen dat werken nog steeds de normale manier is om geld te verdienen.

Het wordt in elk geval tijd dat we eens een moedige minister van sociale zaken zouden krijgen die durft te snoeien in de sociale uitgaven en die alle misbruiken hard aanpakt.

Dies
27 juli 2004, 06:00
Hier volgen een aantal constructieve voorstellen om de sociale zekerheid betaalbaar te houdenIk denk dat je je een beetje van doelgroep hebt vergist aangezien de meeste liberalen er voor zullen opteren om het bestaande systeem te hervormen in plaats van te trachten dit gedrocht kunstmatig in leven te houden.

Daar is allemaal veel te weinig controle opAangezien meer controle synoniem staat voor meer overheidsinmeninging en -uitgaven zou een veel betere oplossing bestaan uit het afschaffen van het minimumloon en het verlagen van de (werkloosheids)uitkeringen om aldus de werkloosheidsval te doen afnemen.

- Strijd tegen de medische overconsumptie. De dokters schrijven veel te veel medicamenten voor die in feite voor niets nodig zijn.
3/4 van de medicatie die genomen wordt, is overbodig. Daar moet inderdaad iets aan gedaan worden, al heb ik er eigenlijk maar weinig op tegen dat mensen medicatie nemen omdat ze denken dat dit helpt doch dit dient niet te gebeuren op anderen hun kosten. Veel meer dan een druppel op een hete plaat is een dergelijk voorstel echter niet. Dat geldt overigens voor zowat al die maatregelen. Zolang men probeert het systeem te behouden, is men verkeerd bezig. Al de problemen zijn namelijk inherent aan het systeem, aangezien het probleem het systeem is.