PDA

View Full Version : Hulp gevraagd bij thesis onderzoek naar gedrag fietsers aan een verkeerslicht


populier
5 april 2013, 10:06
Hallo iedereen,

Ik ben een masterstudent Verkeerskunde en ik voer momenteel in het kader van mijn thesis een onderzoek naar het gedrag van fietsers aan een verkeerslicht. Ik zoek nog personen die mijn enquête willen invullen.

Ik zou het appreciëren moest u even tijd kunnen vrijmaken om de volgende enquête in te vullen. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag en de resultaten worden volledig anoniem verwerkt. Bovendien maakt u door deel te nemen kans om een cinematicket voor 2 te winnen (er worden 20 tickets verloot onder alle deelnemers).

De enquête bereikt u via volgende link:
https://uhasselteconomics.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_6xvNqjRq3D7ePCR

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Bert Vanderspikken
Student Verkeerskunde – Verkeersveiligheid
Universiteit Hasselt

Micele
5 april 2013, 10:53
Alvast wat geluk bij uw onderzoek, ik ga helaas niet meedoen omdat ik te weinig fietser ben die verkeerslichten passeert, ook omdat ik zulke wegen nooit opzoek als ik eens met de fiets rij; in het dun bevolkte Noord-Limburg is dat geen probleem.

Ik kan je wel een interessante tip geven, maar die site zul je alvast wel kennen:
http://www.astronomie.be/rik.gheysens/fietshoorn/statistieken.htm 8.a .b .c

Want de algemene fietsveiligheid vs slachtofferstrend in Vlaanderen laat zeer te wensen over, ook de algemene sterke onderregistratie van fietsongevallen/slachtoffers is een West_europees land onwaardig, vooral bij "jongeren". (anders zouden de satistieken/grafieken veel erger uitvallen, maar dat i sin andere landen mss nog erger)

In elk geval is het een kluwen van cijfers en grafieken geworden

http://www.astronomie.be/rik.gheysens/fietshoorn/fietsbeleid.htm
http://www.astronomie.be/rik.gheysens/fietshoorn/Drawings/ev_dod_zwgew_vlaand.png

http://www.astronomie.be/rik.gheysens/fietshoorn/Drawings/viasec81.png

dit vooral pik ik er nog uit (helemaal onderaan 1e link)
Internationale rapporten over verkeersveiligheid

Korte samenvatting van enkele voordrachten: "de SUN-landen"

Op 30 maart 2010 is een interessante studie over verkeersveiligheid in de wereld verschenen. Het is te vinden op de website van www.plosmedicine.org.

Auteurs: Aymery Constant, Emmanuel Lagarde
Titel: Protecting Vulnerable Road Users from Injury
Enkele conclusies:

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) vinden er jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen dodelijke ongevallen plaats in het verkeer bij de kwetsbare weggebruikers (voetgangers en tweewielers: fietsers, bromfietsers, motorrijders). Kinderen en ouderen zijn oververtegenwoordigd.
Niet dodelijke ongevallen waarbij voetgangers of fietsers het slachtoffer zijn, zijn sterk onderschat in de statistieken. Zo waren in de Europese Unie in 2004 slechts 12% van de fietsongevallen geregistreerd.
Meer aandacht moet worden besteed aan de zichtbaarheid van fietsers en voetgangers (die wordt bekomen door het gebruik van verlichting, flikkerlichtjes of reflecterende materialen), in het bijzonder wanneer ze zich bevinden in landelijke gebieden zonder verlichting of in stedelijke gebieden met zwakke verlichting.
Het aantal zwaargewonden onder de kwetsbare weggebruikers kan aanzienlijk verminderen door het aanleggen van eigen paden en wegen voor de voetgangers en fietsers.
Zowel vrachtwagenbestuurders als fietsers en voetgangers moeten zich bewust zijn van de gevaren van de dode hoek bij trucks.
Alcohol is een risico zowel voor autobestuurders als voor fietsers en voetgangers.
De publicatie "Global Status Report On Road Safety. Time For Action." van de World Health Organization (2009) is hier te vinden. (4MB)
De best geregistreerde ongevallen zijn natuurlijk die waar zware voertuigen in betrokken worden. De slechtste de enkelvoudige ongevallen naargelang leeftijd (hoe ouder hoe beter nog geregistreerd, ook via ziekenhuizen, imho)

Scherven A. Mok
5 april 2013, 11:41
Ingevuld.

ps
Zijn er geen meer precaire onderwerpen in de verkeerskunde die dringend dienen bestudeerd ?

Al twintig jaar hoor ik over groene golven maar al die privé bedrijven die voor de overheid opereren lijken dat maar niet onder de vingers te krijgen en aan te bieden. Natuurlijk vlam je open den duur gewoon overal door het rood.

De schoofzak
6 april 2013, 16:35
Ingevuld.

ps
Zijn er geen meer precaire onderwerpen in de verkeerskunde die dringend dienen bestudeerd ?

Al twintig jaar hoor ik over groene golven maar al die privé bedrijven die voor de overheid opereren lijken dat maar niet onder de vingers te krijgen en aan te bieden. Natuurlijk vlam je open den duur gewoon overal door het rood.

Maar Mok toch,
niet iedereen in de klas kan zijn thesis over hetzelfde onderwerp maken.
Voor de student komt het er op aan iets te presenteren dat van een kwaliteit is waarmee hij/zij de nodige punten en diploma krijgt.

.

Universalia
7 april 2013, 11:49
Zou men niet beter een thesis schrijven over die bende onnozelaars die fietsers op sommige plaatsen door het rode licht laat rijden of langs twee kanten de straten laat in of uitrijden. Ik denk dat daar de meeste ongevallen mee gebeuren.
Zijn de meeste fietsen nog wel in orde volgens de wet? :roll:

Terug invoeren van een fietsplaat en fietsen deftig in orde maken of je kan een boete betalen. (misschien leuk om de 'lege' staatskas wat mee te spijzen) :rofl: