PDA

View Full Version : Al Qa'ida-cel lijkt zwaar getroffen


Chipie
7 augustus 2004, 10:56
In de digitale krant van De Volkskrant staat te lezen dat men eindelijk succes schijnt te krijgen bij de bestrijding van het moslimterrorisme.



Inlichtingendiensten in Pakistan en de VS blijken het hart te hebben geraakt van de Al Qa'ida-cel die nauw betrokken was bij de aanslagen van 11 september.

De recent ontdekte informatie legt de werkwijze terreureenheid bloot

In de havenstad Karachi had de Pakistaanse politie er op 12 juni weer één te pakken, Musaad Aruchi. Bij zijn verhoor liet hij zich ontvallen zeker te weten dat Al Qa'ida binnenkort in New York en Washington ging toeslaan, schrijft The Washington Post.
Gevraagd naar bewijs verwees hij de agenten naar Muhammad Naeem Noor Khan, een 25-jarige computerfanaat met gedetailleerde verslagen in zijn bezit van verkenningen in de VS. Ineens waren de Pakistanen met hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA doorgedrongen tot het hart van een terreurcel die 'KSM' na zijn arrestatie in Pakistan in maart 2003 had achtergelaten.

'KSM' is in de kringen van terreurbestrijders de afkorting voor Khalid Sheikh Mohammed (39), het brein achter de aanslagen van 11/9. Het lijkt er steeds meer op dat zijn tak van het Al Qa'ida-netwerk het fanatiekst een aanslag op Amerikaanse bodem nastreeft. Vandaar dat op de vondsten in Pakistan in de VS met veel verontrusting is gereageerd.

De werkwijze van de 'KSM'-afdeling van Al Qa'ida illustreert de misschien wel gevaarlijkste eigenschap van het netwerk: geduld. In 1993 was het een andere neef van 'KSM', Ramzi Yousef, die met een bomtruck een toren van het World Trade Center heeft geprobeerd op te blazen, in de hoop dat het bouwwerk in zijn val de andere toren zou meeslepen. Het visioen is acht jaar later onder aanvoering van Khalid Sheikh Mohammed verwezenlijkt - diens rol staat uitgebreid beschreven in het rapport van de Amerikaanse 11/9-Commissie.

Het inzetten van passagiersvliegtuigen als bommen is ook door KSM met zijn neef Yousef bedacht. In 1994 hadden ze het idee om twaalf vanuit Zuidoost-Azië vertrokken vliegtuigen tegelijk te kapen en te laten neerstorten. In de Filipijnen, Hongkong en Seoul hebben ze geschikte vluchten geïnventariseerd en een kleine bom laten ontploffen in een vliegtuig van Philippine Airlines - over zorgvuldige voorbereiding gesproken. Het plan is verijdeld, Yousef is gearresteerd en in 1998 in de VS tot levenslang veroordeeld.

Na de val van de Taliban in Afghanistan heeft Musaad Aruchi zijn oom Mohammed waarschijnlijk geholpen bij het opzetten van jihad-trainingskampen in Baluchistan, de streek in Pakistan waar de familie oorspronkelijk vandaan komt, meldt The Wall Street Journal. Hoe de rol van Aruchi zich sindsdien heeft ontwikkeld is nog vaag, maar hij zou de laatste tijd terreurcellen in Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, opdrachten geven. Zo is er sprake van dat hij contactpersoon was voor enkelen van de Pakistaanse terreurverdachten die enkele dagen geleden door de Britse politie zijn opgepakt.

De 'KSM'-tak heeft lang dicht bij de kern van Al Qa'ida gezeten - over 11/9 is veelvuldig overleg geweest met Osama bin Laden. De schaarse gegevens over het communicatiesysteem dat de computerkenner Khan voor de terroristen had ontworpen, suggereren dat de banden nog altijd nauw zijn. Maar ze hebben voor zover bekend weinig van doen met de aanslagen in Bali, Istanbul, Riyad, Casablanca of Madrid.

Wel zijn er aanwijzingen dat de 'KSM'-afdeling aansluiting zoekt bij het Afrikaanse netwerk van Al Qa'ida. Na zijn arrestatie heeft Mohammed Naeem Noor Khan de Pakistanen geleid naar de schuilplaats van de Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani, die zes jaar geleden de bomtruck kocht waarmee in Dar es Salaam de aanslag op de Amerikaanse ambassade is gepleegd. In zijn gezelschap waren twee Zuid-Afrikanen van Aziatische afkomst. Bij hen is informatie aangetroffen over gebouwen in Johannesburg.

Opmerkelijk is dat onlangs is gewaarschuwd dat terroristen met valse Zuid-Afrikaanse paspoorten waarop geen islamitische naam staat de VS proberen binnen te komen. De Tanzaniaan Ghailani heeft volgens The Guardian tegen zijn ondervragers gezegd dat veel Al Qa'ida-leden al voor de val van de Taliban Europa zijn binnengeglipt onder namen waaraan niet is te ziendat ze moslim zijn.
(http://www.volkskrant.nl/buitenland )http://www.arbeiterfotografie.com/galerie/kein-krieg/hintergrund/2001-12-27-bin-laden-video.jpg

Gun
5 augustus 2007, 02:38
EN, wat is er nog van geworden?

Bhairav
5 augustus 2007, 09:05
Ik krijg zin in marokaans snoep. :(

Chipie
5 augustus 2007, 09:47
EN, wat is er nog van geworden?Tja..; Vraag het misschien eens aan De Volkskrant (http://www.volkskrant.nl)... ;-)