PDA

View Full Version : Inwoners van distrikt Antwerpen mogen mee beslissen over hun belastingsgeld


Doomy
30 december 2013, 19:06
Inwoners van distrikt Antwerpen (deelgemeente van fusiegemeente Antwerpen) mogen mee beslissen over hoe 10% van hun belastingsgeld aan dit distrikt wordt besteed. Goed nieuw voor voorstanders van direkte demokratie.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20131230_00907048

http://www.standaard.be/cnt/dmf20131230_00907048

Inwoners district Antwerpen beslissen mee over belastinggeld
De Standaard, maandag 30/12/2013

De 190.000 inwoners van het district Antwerpen zullen in de toekomst mee de begroting kunnen invullen. De komende maanden mogen zij beslissen over zowat 1 miljoen euro aan uitgaven, wat overeenkomt met tien procent van het totale budget van het district. Dat schrijft de krant De Morgen.

Jaarlijks beschikt het district, een onderdeel van de stad Antwerpen, over een budget van 11 miljoen euro. Dat gaat grofweg naar het onderhoud van wegen, naar sport, cultuur en groenbeheer. Tien procent ervan, of ruim 1 miljoen euro, zal vanaf volgend jaar ingevuld worden door een afvaardiging van de 190.000 inwoners van het district.

Het is meteen het meest grootschalige project voor burgerparticipatie ooit in de Lage Landen. Onder meer Genk en Kortrijk experimenteerden daar ook al mee, maar nooit eerder gebeurde dat bij zo’n grote, diverse groep, schrijft De Morgen.

Gespecialiseerde bureaus zijn aangeschreven om het project te begeleiden en een klankbordgroep van experts zal toezicht houden op het proces. Tegen het einde van januari moet de bal helemaal aan het rollen gaan. Dan zullen de inwoners van het district gemobiliseerd worden om hun stem te laten horen, eerst per wijk, daarna allemaal samen. ‘Hopelijk komen we in de totale loop van het proces aan duizend * tweeduizend deelnemers’, zegt districtsschepen van Participatie Willem-Frederik Schiltz (Open VLD).

Tegen de zomer wil Schiltz het hele plaatje rond hebben, zodat het districtsbestuur het werk van de burgers kan opnemen in de volledige begroting van 2015.

HRobin
31 december 2013, 10:09
Mooi dat je een N-VA initiatief positief belicht ;)

Het is natuurlijk een begin, maar verwacht er nu ook niet te veel van: het komt neer op zo'n €5.00 per inwoner.

Gespecialiseerde bureaus zijn aangeschreven om het project te begeleiden en een klankbordgroep van experts zal toezicht houden op het proces.

En hierbij stel ik me toch de vraag hoeveel die bureaus & experts zullen kosten, want die gaan dat volgens mij toch niet voor de schoon ogen van Willem-Frederik en Zuhal doen ;)

Paul Nollen
31 december 2013, 11:29
Mooi dat je een N-VA initiatief positief belicht ;)

Het is natuurlijk een begin, maar verwacht er nu ook niet te veel van: het komt neer op zo'n €5.00 per inwoner.En hierbij stel ik me toch de vraag hoeveel die bureaus & experts zullen kosten, want die gaan dat volgens mij toch niet voor de schoon ogen van Willem-Frederik en Zuhal doen ;)

De meeste van die participatie projecten eindigen met een kater voor de deelnemers. Uitzonderlijk wordt er vooraf een contract opgesteld zodat iedereen weet wat er met de resultaten gebeurt en hoe het proces verloopt. En zelfs dan loopt het nog mis doordat de politici de resultaten niet kunnen of willen uitvoeren, of ze misbruiken de resultaten. Misschien overbodig te zeggen, maar het zijn de begeleidende experten en de procedures die dikwijls het eindresultaat al bepalen. Aan de transparantie van het proces (of het gebrek er aan, bv de G1000) is dikwijls ook al te zien wat de intentie is. In elk geval, wat ook het resultaat is, het is de moeite om mee te doen als ge de kans hebt. Het is alleszins een ervaring bij.
Op ww.participedia.net is daarover een schat aan informatie verzameld.

Doomy
2 januari 2014, 04:23
Mooi dat je een N-VA initiatief positief belicht ;)
Het is een initiatief van de groenen die mee in de koalitie zitten van het distrikt Antwerpen-Stad. De N-VA is zelf is geen voorstander van direkte demokratie. In Sint-Niklaas legde ze de uitslag van een referendum naast zich neer. Zie http://forum.politics.be/showthread.php?t=191102

Vrijheideerst
18 januari 2014, 22:17
Het is een initiatief van de groenen die mee in de koalitie zitten van het distrikt Antwerpen-Stad. De N-VA is zelf is geen voorstander van direkte demokratie. In Sint-Niklaas legde ze de uitslag van een referendum naast zich neer. Zie http://forum.politics.be/showthread.php?t=191102

De uitslag van een referendum waar geen hond op afkwam.

Horen we u ook bij niet N-VA topics?

Len
30 april 2014, 05:41
we mogen devoorstellen 'Liken' op facebook?
Maar alle burgers samen hebben geen geld om een brug te bouwen of een tunnel te graven, misschien voldoende om een duur volkstuintje aanleggen ergens.
of een lokale kunstenaar een beeld op een kruispunt te geven.