PDA

View Full Version : Spits van verkiezingsslogan: moeten overheidsuitgaven bevroren worden?


De schoofzak
15 februari 2014, 23:03
De SPa stelt van niet: de overheidsuitgaven moeten niet bevroren worden.
Concreet wil dat zeggen: de belastingen moeten hier even hoog blijven. Dat ze in de ons omringende landen zoveel lager zijn, dat is maar een detail.

En dan maakt hij de mensen bang: uitgaven bevriezen, betekent pensioenen niet uitbetalen !
Is Tobbock Jr. een beetje zot geworden?
Het zijn, volgens de nva, niet de gepensioneerden die moeten inleveren, maar het is de staat die moet inleveren !!

Nu denk ik wel dat er een paar diep-roden zullen trappen in de angst-val van Tobback de Kleine.
Maar tegelijk denk ik dat er velen zijn die het wel begrepen hebben.

Come and see next may 25.

(en nu heb ik nog goesting, maar geen tijd, om een draadje te openen over het verschil in punten van het kiesprogramma, tussen de Spa-dwerg en de PS-reus ....)

titel: Overheidsuitgaven bevriezen is geen oplossing
link: http://www.s-p-a.be/artikel/overheidsuitgaven-bevriezen-is-geen-oplossing-voor/

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback was zondag (09.02.2014) te gast in De zevende dag. Daar maakte hij duidelijk dat regeringen moeten samenwerken in dit land en dat overheidsuitgaven bevriezen geen oplossing is voor de zorgen van de mensen. “Dat is eigenlijk gewoon zeggen dat je alles wil blokkeren. En wat zeg je dan tegen de nieuwe golf gepensioneerden? U moet even wachten?”

“Ik ben voor een coöperatief federalisme”, maakte Bruno Tobback meteen duidelijk. “Eén van de grote problemen in ons Belgische model is niet zozeer het federaal, of confederaal of wat dan ook is. Maar wel dat we er moeilijk in slagen om regeringen te laten samenwerken. Dat betekent dat je politici verantwoordelijk moet stellen om samen te werken. En dat is onvermijdelijk om vooruit te gaan in een klein land als België.”

“Want wat betekent confederalisme eigenlijk? Niemand weet het. Het lijkt wel tijgerbalsem. Voor sommigen lijkt het alles op te lossen, maar niemand weet precies wat er in zit. Politieke partijen moeten daarentegen concrete voorstellen op tafel leggen: wat willen ze precies doen? Wij deden dat al bijvoorbeeld met onze pensioenvoorstel: duidelijk, transparant en eerlijk. Wie 42 jaar gewerkt heeft, mag met pensioen.”

Moeten er na 25 mei symmetrische regeringen komen en een Vlaamse meerderheid op federaal vlak? Bruno Tobback: “Liefst, maar gelukkig hebben we het daar in 2010 niet van laten afhangen. Dit land had een regering nodig. Toen hebben we onze verantwoordelijkheid genomen. Wij gaan naar de verkiezingen met een duidelijk plan om welvaart te creëren op een sociale manier en dat op alle niveaus. Aan strategische spelletjes doen wij niet mee. Ik heb liever dat we het hebben over hoe we onze pensioenen en onze gezondheidszorg gaan financieren. Daar moeten verkiezingen over gaan.”

Moeten er lastenverlagingen komen voor sp.a? “Heel duidelijk ja”, antwoordt Bruno Tobback. “Er is niks socialistisch aan om werk overdreven te belasten. Om onze pensioenen en onze gezondheidszorg te financieren, zijn er andere manieren. Laat ons daarom werk maken van lastenverschuiving. Er zijn nog genoeg inkomsten op andere vlakken, zoals fraudebestrijding.”

Over de Moesen-norm (overheidsuitgaven een hele tijd blokkeren) is Bruno Tobback duidelijk: “Dat is eigenlijk zeggen: we blokkeren alles. Ik vind dat een recept voor politici die niet willen zeggen wat ze precies willen doen, die geen keuzes willen of durven te maken. Wat zeggen we dan tegen die extra golf gepensioneerden? U moet even wachten, want we hebben geen geld? Politieke partijen moeten duidelijk maken wat ze precies willen doen met het inkomen van de man en de vrouw in straat. Met cijfers in de hand.”

fonne
15 februari 2014, 23:19
De overheidsuitgaven zullen niet bevroren worden. Ze moeten namelijk met 12 Miljard OMLAAG. Om zo een begrotingsevenwicht te krijgen en de nodige loonkostverlagingen door te voeren om onze economie op gang te trekken.
Dat is de enige echte naakte waarheid. Wie komt vertellen dat de overheidsuitgaven nog moeten stijgen is een staatsgevaarlijke populist zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel. Een die duidelijk een begerig oogje heeft laten vallen op de Vlaamse spaarboekjes.