PDA

View Full Version : Klop voor Smet en SPa: zijn decreet op huisonderwijs geschorst


De schoofzak
28 februari 2014, 08:48
Hopelijk komt dit voldoende duidelijk in het nieuws, in de aanloop van de verkiezingen.
En houden vooral alle leerkrachten er rekening mee. Op 25 mei.

Uit een persbericht van Boudewijn Bouckaert

Zijn conclusie:

“Het decreetgevend werk van de Vlaamse overheid wordt steeds meer gekenmerkt door gemakzucht in de voorbereiding, politieke willekeur en zelfs enige mate van arrogantie van de macht.


Gans het persbericht:
Datum 28/02/2014



Boudewijn Bouckaert: ‘Smet ontkent het licht van de zon in zijn reactie op het schorsingsarrest’



Deze middag schorste het Grondwettelijk Hof de inwerkingtreding van de nieuwe decretale regeling inzake het huisonderwijs voor het secundair niveau. In een reactie lijkt de minister met deze schorsing in te stemmen en stelt dat dit arrest volledig zou overeenstemmen met zijn maatschappelijke bekommernissen. Ook beweert de minister dat er al een nieuwe overgangsregeling uitgewerkt en gestemd is.



__________________________________________________ _______________________________



Deze uitspraken stroken echter niet met de waarheid. Boudewijn Bouckaert, voorzitter van de Commissie Onderwijs: “Met zijn verklaringen ontkent de minister het licht van de zon. Dit schorsingsarrest is vooreerst een regelrechte blamage voor de Vlaamse decreetgever en voor de minister in het bijzonder. Het Grondwettelijk Hof speekt slechts zelden een schorsing uit. Het feit dat dit nu wel gebeurt, is een duidelijk teken aan de wand dat de decreetgever en minister Smet hier zeer onzorgvuldig gehandeld hebben. Bovendien moet de vernietigingsprocedure ten gronde nu nog beginnen. Dit schorsingsarrest voorspelt dan ook weinig goeds voor de Vlaamse decreetgever en regering.”



Ook blijkt dat er nog geen nieuwe overgangsmaatregel in het Vlaams parlement is ingediend, laat staan goedgekeurd. Bouckaert: “De minister spreekt hier duidelijk voor zijn beurt want over de geplande nieuwe overgangsregeling bestaat nog veel discussie, ook binnen de meerderheid. Bovendien geldt de voorgestelde overgangsbepaling enkel voor het huisonderwijs op basisniveau en niet voor het huisonderwijs op secundair niveau, terwijl het schorsingsarrest net over dit laatste handelt. Dit alles maakt de verklaring van minister Smet toch wel enigszins huichelachtig.”



Dit alles toont voor Boudewijn Bouckaert nogmaals aan dat de Vlaamse decreetgever en de Vlaamse Regering meer in het bijzonder het almaar moeilijker hebben om decreten goed te keuren die de test van de grondwettelijkheid kunnen doorstaan. Het meest recente voorbeeld hiervan vormt de vernietiging van de ‘sociale lasten’ uit het Grond- en Pandendecreet. Bouckaert: “Het decreetgevend werk van de Vlaamse overheid wordt steeds meer gekenmerkt door gemakzucht in de voorbereiding, politieke willekeur en zelfs enige mate van arrogantie van de macht. Het is lovenswaardig dat het Grondwettelijk Hof hier steeds meer paal en perk aan stelt. Nu moet de Vlaamse decreetgever nog volgen.”

fonne
28 februari 2014, 19:38
Pascal Smet liet reeds weten zich de komende vijf jaar te concentreren op Brussel-dorp, zodat hij voldoende tijd heeft zijn valiezen te pakken teneinde in Brazilië een homobordeel B&B te gaan uitbaten.

dalibor
10 mei 2014, 12:27
Intussen is op 8 mei de einduitspraak gedaan. Smet heeft gelijk gekregen, maar dan hoor je Bouckaert niet meer.

Alleen moet voor de regeling voor de leerlingen van secundair onderwijs een overgangregeling worden voorzien, hetgeen intussen al is gebeurd. Inhoudelijk heeft die regeling de zegen van het Hof gekregen, net als de hele regeling voor basisonderwijs, die nu volledig kan uitgevoerd worden.

http://www.const-court.be/public/n/2014/2014-080n.pdf