PDA

View Full Version : N-VA : Europa pakt eindelijk exoten aan


Politics.be
6 maart 2014, 11:10
Het Europees Parlement en de Raad bereikten deze middag een akkoord over de aanpak van invasieve uitheemse soorten, na enkele weken van intensief onderhandelen. N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker onderhandelde mee als schaduwrapporteur voor zijn fractie en reageert tevreden: "Het aanpakken van invasieve uitheemse soorten is bij uitstek een dossier waar Europese samenwerking absoluut noodzakelijk is en concrete meerwaarde biedt. Planten en dieren trekken zich immers niets aan van grenzen. Bovendien hebben deze soorten een bijzonder nefaste impact op biodiversiteit, en brengen ze heel wat schade toe aan de economie en volksgezondheid (EU-wijd geschat op 12 miljard euro per jaar)."

De aanwezigheid van bepaalde invasieve uitheemse soorten neemt exponentieel toe. In de EU komen momenteel ruim 12 000 soorten voor die vreemd zijn aan de natuurlijke omgeving, ongeveer 15 % daarvan is invasief. Demesmaeker: "Onlangs nog maakte het Agentschap Natuur en Bos melding van de Chinese muntjak die een bedreiging kan vormen voor onze inheemse hertensoorten. De reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop zijn andere treffende voorbeelden."


Demesmaeker noemt het bereikte akkoord ambitieus, pragmatisch en realistisch: "Sommige partijen wilden een systeem van nationale uitzonderingen, wat de doeltreffendheid, kostenefficiƫntie en afdwingbaarheid van de wetgeving ernstig zou bemoeilijken. Daar hebben we gelukkig komaf mee kunnen maken."


Het compromis schuift een drieledige aanpak naar voor:


De grootse vernieuwing is de Europese aanpak van invasieve uitheemse soorten die op EU-schaal een bezorgdheid vormen. Het belangrijkste instrument daarvoor is de lijst van soorten die de Europese Commissie zal opstellen, op basis van wetenschappelijk bewijs. Deze lijst moet de soorten bevatten die prioritair zullen worden aangepakt. De focus ligt op de soorten die de meest nadelige impact (kunnen) hebben.
Voor soorten die in een bepaalde lidstaat een probleem vormen, staat het de lidstaten vrij zelf een lijst op te stellen en maatregelen te nemen.
Tenslotte voorziet de wetgeving ook een regionale samenwerking tussen lidstaten, met een duidelijke rol voor de Europese Commissie.
De voorgestelde maatregelen richten zich op preventie, vroegtijdige signalering en snelle reactie en beheer (uitroeiing, beheersing, indamming). Demesmaeker beklemtoont dat hij van bij het begin heeft gehamerd op dierenwelzijn. Onder meer dankzij zijn amendementen is dit stevig verankerd in de wetgeving.


Het akkoord wordt de komende weken voorgelegd aan zowel de Raad als het Europees Parlement voor finale beoordeling.




FacebookTwitterLinkedInMail
Contact
Kantoor Mark Demesmaeker
[email protected]


Bron: politics.be (http://www.politics.be/persmededelingen/38080/)