PDA

View Full Version : Film verkeersborden, zegt het Al Qa'ida-handboek


Chipie
15 september 2004, 09:07
AMSTERDAM - De Jemeniet en Saudiër die vanuit een auto de Utrechtse Baan in Den Haag filmden, deden precies wat het handboek dicteert voorafgaand aan een aanslag.

De twaalfde les in het 'Al Qa'ida-handboek' behandelt spionage. 'De leiding van de Organisatie heeft gedetailleerde informatie nodig over de vitale gebouwen van de vijand om veilige plannen te maken, stevige beslissingen te kunnen nemen en verrassingen te voorkomen. De persoon die de informatie verzamelt, moet, behalve er een plattegrond van maken, het gebouw ook in al zijn details beschrijven.'

Al jaren gaat het 'Al Qa'ida-handboek' rond op internet, in het Arabisch en het Engels. Militaire studies ten dienste van de jihad tegen de tiran, luidt de officiële titel - het is tijdens huiszoekingen bij terorrismeverdachten in Kenia, Pakistan en Groot-Brittannië aangetroffen op computers.

De lessen uit het handboek lijken niet voorbij te zijn gegaan aan Samir A., noch aan de vier mannen die zijn gearresteerd na het filmen van de Utrechtse Baan in Den Haag - al is voor zover bekend geen kopie in hun bezit aangetroffen. Zo had Samir A. plattegronden van de Tweede Kamer, het ministerie van Defensie, Schiphol, het AIVD-kantoor en de kerncentrale in Borsele.

Onder het rijtje van negen richtlijnen die de anonieme opstellers van het handboek geven voor het observeren van een doelwit staat onder punt 1: 'Verkeersaanwijzingen en hoe breed de straten zijn'. De Jemeniet en Saudiër die vanuit een auto de Utrechtse Baan filmden hebben opvallend genoeg op de verkeersborden ingezoomd.

Steeds weer blijkt uit onderzoek na terroristische aanslagen dat terreurcellen hun doelwit uitgebreid hebben geobserveerd - vaak jaren eerder. Voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 was al in 1993 het voorwerk verricht; maanden voor de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in het Jemenitische Aden hadden de terroristen vanuit een appartement aan de haven de scheepvaart gevolgd. Bij de arrestatie van een Pakistaanse verbindingsman van Al Qa'ida in juli werden op zijn computers uitgebreide verkenningsrapporten gevonden van gebouwen in New York en Washington, die dateerden van 1999.

De techniek van het verkennen en het selecteren van doelwitten is onafgebroken onderwerp van debat in de internationale kring van jihadstrijders. Het internettijdschrift Mu'askar Al Battar - 'Trainingskamp Al Battar', uitgegeven door de Saudische Al Qa'ida-tak - gaf in maart de aanbeveling 'economische doelen' te treffen. 'De gehele Europese economie heeft geleden als gevolg van de gezegende aanslagen in Madrid.' De Saudiërs hebben na hun aanslagen op wooncomplexen in de hoofdstad Riyad zelfs een videoband verspreid die kan worden beschouwd als The making of... - inclusief fragmenten uit de verkenningsvideo's van het doelwit en nagetekende plattegronden.

Het filmen en fotograferen van gebouwen oogt onschuldig: iedere Japanse toerist doet het. Het is precies die dubbelzinnigheid waar de verkenners mee weg hopen te komen; de bestanddelen van het onschuldige kunstmest kunnen ook worden gebruikt voor het vervaardigen van een bom.

Om zo onopvallend mogelijk te opereren geeft het 'Al Qa'ida-handboek' ook een paar handreikingen. Tip 11: 'Het is niet toegestaan tijdens de verkenningsmissies wapens te dragen.'
http://www.volkskrant.nl/binnenland

Tja, nogal een geluk dat:
1. nogal een geluk dat de spionnen tijdens de verkenningsmissies geen wapens mogen dragen
2. dat er buitenlandse kranten en tv-stations bestaan, zodat we nu en dan ook eens iets te weten komen...

http://www.artwork-walterholl.de/cartoons_1/lg_schaa_literatur_spionage_tip.jpg

Tip 11: 'Het is niet toegestaan tijdens de verkenningsmissies wapens te dragen.'

Gun
5 augustus 2007, 02:40
En, wat is er van geworden?

kelt
5 augustus 2007, 08:45
Dit kan gelijk welk "handboek" zijn voor een spion.....

Bhairav
5 augustus 2007, 08:47
Tja, nogal een geluk dat:
1. nogal een geluk dat de spionnen tijdens de verkenningsmissies geen wapens mogen dragen
2. dat er buitenlandse kranten en tv-stations bestaan, zodat we nu en dan ook eens iets te weten komen...

http://www.artwork-walterholl.de/cartoons_1/lg_schaa_literatur_spionage_tip.jpg

Tip 11: 'Het is niet toegestaan tijdens de verkenningsmissies wapens te dragen.'

Allez...
We zijn gewaarschuwd.

Lincoln
5 augustus 2007, 10:42
En waar kan men dit handboek verkrijgen ,bij de uil ??