PDA

View Full Version : Wie De Rug Keert Naar Nva, Kijkt Naar De Ps


MORPHEUS
25 mei 2014, 17:21
het was ooit een uitspraak van Spa Johan VDL naar het ABVV " wie de rug keert naar Spa, kijkt naar rechts"

de eerste resultaten lopen binnen van de verkiezingen. NVA zal wellicht afkloppen op 33 %

Nu even de uitspraak van Johan VDL cultiveren.

Wie de rug keert naar NVA, kijkt naar de PS.

Deze uitspraak richt ik naar OVLD , CD&V toe voor de regeringsvorming op federaal niveau.
ik zou ook deze uitspraak durven posten naar de MR

MORPHEUS
25 mei 2014, 19:00
daarnet de toespraak gezien van Bart DWV

vooral zijn stropdas gezien

geel- oranje- blauw

NVA-CDV-OVLD ?

Knuppel
25 mei 2014, 19:20
daarnet de toespraak gezien van Bart DWV

vooral zijn stropdas gezien

geel- oranje- blauw

NVA-CDV-OVLD ?

Vreemd dat niemand er een draad over opende, maar het is dan ook voer voor na de verkiezingen.

In De Tijd heeft De Wever gisteren laten horen dat Di Rupo de deur openzette voor een regering met een minderheid aan Vlaamse kant. De Wever wil door dezelfde deur, met een minderheid aan Franstalige kant. Zonder de PS dus.

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Zware_hypotheek_op_vorming_regering.9505242-3136.art


Hopelijk lukt het hem niet want zijn partij zal voor alle lijken die vanaf nu uit de kast beginnen te vallen de schuld krijgen. Laat de traditionele partijen de stront die ze hebben weggemoffeld maar zelf opruimen.

Ik begrijp dat De Wever moeilijk anders kan dan in initiatief nemen. De Franstaligen zullen hem echter na een tijdje precies hetzelfde lappen als vorige keer.

De Wever moet nu doen wat Peeters duidelijk NIET wil, éérst een Vlaamse regering vormen en dan samen met de coalitiepartner(s) werken aan een federale regering.
Vorige keer waren er de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen die de zaken een beetje in de plooi hielden tijdens de langdurige federale regeringsvorming. Nu is er geen énkele regering om dat te doen. En lang duren z�*l het voor er een federale regering is. Ook zonder de N-VA. Magnette heeft in alle geval duidelijk laten verstaan dat hij rekening houdt met die mogelijkheid.

Knuppel
25 mei 2014, 19:24
23 mei 2014 door Wim Van de Velden
'Zware hypotheek op vorming regering'

Reacties (377)


Omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever de campagne toespitste op het N-VA-model versus het PS-model, en ook PS-kopstuk Elio Di Rupo in Wallonië campagne voert tegen de ‘asociale’ N-VA, is er volgens CD&V-boegbeeld Kris Peeters ‘een zware hypotheek’ gelegd op de regeringsvorming.


In een laatste interview voor 25 mei blikken N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-kopstuk Kris Peeters vooruit naar de dag na de verkiezingen. Dat Di Rupo I een regering was zonder Vlaamse meerderheid, heeft de deur opengezet voor een regering zonder Franstalige meerderheid. ‘En ik ben van plan door die deur te gaan’, zegt Bart De Wever in een interview. ‘De centrumrechtse partijen komen aan meer dan 75 van de 150 Kamerzetels. Laten we dan ook zo’n regering vormen, zonder te kijken of er een meerderheid is in elke taalgroep’.
De Wever maakt er geen geheim van dat hij de Parti Socialiste er wil afrijden, net zoals de Franstalige socialisten de Vlaamse nationalisten er na de verkiezingen van 2010 hebben afgereden. ‘Het is zo ver gekomen dat wie een federale regering wil vormen, de grootste partij uit de andere taalgroep moet uitschakelen’, klinkt het strijdvaardig.
'Wie een federale regering wil vormen, moet de grootste partij uit de andere taalgroep moet uitschakelen'

Hypotheek
Het maakt Kris Peeters nog ongeruster dan hij al is. ‘Het is de eerste keer dat een Vlaamse partij zich zo sterk heeft afgezet tegen een Franstalige partij. Die manier van campagne voeren heeft een zware hypotheek gelegd op de oplossing na 25 mei.’
Bij CD&V zijn ze nog niet vergeten hoe moeilijk het is geweest om BHV te splitsen, nadat Yves Leterme met zijn ‘vijf minuten politieke moed’ in 2004 de verkiezingen had gewonnen, maar daardoor wel een oplossing had gehypothekeerd. Door het gepolariseer over het PS-model zou het nu wel eens heel moeilijk kunnen worden om een centrumrechts herstelbeleid vanuit Vlaanderen mogelijk te maken.
Als MR en PS elkaar vinden op regionaal niveau en zich samen federaal aanbieden, zal de N-VA liters water bij de wijn moeten doen.
Kris Peeters,
Vlaams minister-president
‘De N-VA heeft die moelijkheidsgraad enorm verhoogd door haar campagne', zo waarschuwt Peeters. 'Stel u voor dat de MR en de PS elkaar voor een Waalse regering vinden en zich dan samen op het federale niveau aanbieden. De N-VA zal dan liters water bij de wijn moeten doen. En dat gaat heel veel tijd kosten. Er wordt nu al gewaarschuwd door de ratingbureaus'.*
Campagne*
Ondertussen voert ook Elio Di Rupo campagne in Wallonië, door zich af te zetten tegen het asociale N-VA-model. Uit een reportage die zaterdag verschijnt in De Tijd blijkt dat Di Rupo zijn campagne helemaal laat draaien rond het ‘beschermen’ van de pensioenen, werk en de sociale zekerheid, en dat hij daarbij mobiliseert door te wijzen op het gevaar van de rechtse krachten, die zich dreigen te verzamelen rond Bart De Wever.
De PS werpt zich in Wallonië op als de dam tegen rechts Vlaanderen. Dat was ook de boodschap die PS-voorzitter Paul Magnette wilde geven door in debat te gaan met N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Maar hoe het dan verder moet op 26 mei, is de grote vraag.

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Zware_hypotheek_op_vorming_regering.9505242-3136.art

Knuppel
25 mei 2014, 19:27
Peeters liet eigenlijk al op voorhand verstaan dat hij een "Beekse" zal doen als puntje bij paaltje komt.

Als hij het been stijf wilde houden hoefden de Vlamingen immers géén liters water bij de wijn te doen.

MORPHEUS
25 mei 2014, 19:36
Even ode brengen aan de zanger van The Scene -
Thé Lau


in één van zijn liedjes is de tekst : " hier komt het gevecht waaruit blijkt wie je bent "

Nu komt er een federaal gevecht.

Ofwel zijn we allen Belgen , ofwel Vlamingen en Walen.

Als we allen Belgen zijn, dan kan men NVA aan de kant schuiven.
en hebben we erg snel een regering


Maar ....... als we de democratie zien in Wallonië ( waarvoor mijn respect ) en de democratie in Vlaanderen ( waarvoor mijn gesprek ).
dan vraag ik me af : " sire , zijn er nog Belgen ? "