PDA

View Full Version : Internationale onderscheiding voor Belg die voedselprobleem wil aanpakken


TV-verslaafde
20 september 2014, 09:27
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140919_01276604


De Belgische landbouwingenieur Bram Govaerts heeft de Borlaug Field Award gewonnen, zo werd donderdag bekendgemaakt in Washington. Die prijs wordt gezien als het kleine broertje van de prestigieuze World Food Prize. Govaerts onderzoekt al jaren hoe boeren hun bodem beter kunnen gebruiken om zo betere en meer gewassen te kunnen telen.

Govaerts studeerde af als landsbouwingenieur aan de KULeuven en verdiepte zich voor zijn doctoraat in het belang van de bodemkwaliteit. Dat doctoraat leidde uiteindelijk naar een job bij het Internationaal Centrum voor de Verbetering van Maïs en Tarwe (CIMMYT) en naar Mexico, waar hij onderzoekt hoe de productie van tarwe en maïs kan worden verhoogd om de alsmaar stijgende vraag bij te houden de volgende jaren.

Daarvoor kijken de wetenschappers van het CIMMYT bijvoorbeeld naar de werkwijzen van de landbouwers zelf: hoe kunnen zij blijven produceren op hoog niveau, maar tegelijkertijd wel het waterverbruik en de kosten terugdringen? Daarnaast worden ook nieuwe technieken en machines ontwikkeld die hen kunnen helpen.

Het onderzoek van Govaerts blijft niet onopgemerkt: zo kreeg hij vorig jaar ook al bezoek van de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim en Microsoftstichter Bill Gates, die 25 miljoen dollar investeringsgeld veil hadden voor de plannen van het CIMMYT. En nu wordt zijn inzet ook bekroond met de Borlaug Field Award, waaraan een geldprijs van 10.000 Amerikaanse dollar is verbonden.

Kleine broertje van World Food Prize

De Norman Borlaug Award for Field Research and Application (zoals de prijs voluit heet) werd in 2012 voor het eerst uitgereikt ter ere van Norman Borlaug, de landbouwingenieur die in 1970 de Nobelprijs voor de Vrede won en in 2009 overleed. Borlaug was de architect van de Groene Revolutie, waarbij met behulp van nieuwe variëteiten, kunstmest en bestrijdingsmiddelen de landbouwproductie in ontwikkelingslanden werd opgedreven.

De prijs kan worden gezien als het kleine broertje van de prestigieuze World Food Prize, een internationale bekroning die door Borlaug zelf in het leven werd geroepen en sinds 1986 wordt toegekend aan individuen die zich toeleggen op het uit de wereld helpen van het voedselprobleem.

De prijs wordt om die reden ook wel eens de Nobelprijs voor de Landbouw genoemd. Wetenschapper Marc Van Montagu was vorig jaar de allereerste Belgische winnaar van die prijs, samen met twee Amerikaanse wetenschappers, voor zijn onderzoek in de ggo-technologie.


Positief nieuws mag ook wel eens....

C2C
8 oktober 2014, 18:57
Felicitaties - dat ze mensen als Bram Govaerts eens meer in het nieuws laten komen. Dan kunnen we tenminste focussen op zaken die levensbelangrijk, interessant en positief zijn. In plaats van altijd de redelijk onbenullige feitjes als ISIS, de Belgische regeringsvorming of de relatief onbelangrijke ebola-uitbraak in West-Afrika.