PDA

View Full Version : Zweedse minister niet welkom in Israël


Drukazz
16 januari 2015, 18:11
http://static1.trouw.nl/static/photo/2015/9/5/8/20150116125302/media_xl_2717693.jpg
© epa. Minister Margot Wallström zou bij een bezoek aan Israël genegeerd worden

Na het erkennen van Palestina hoeft de Zweedse minister van buitenlandse zaken niet meer te rekenen op een officieel ontvangst in Israël. "Wat Zweden heeft gedaan is echt een vijandige actie."

"Wacht niet met een bezoek aan Israël totdat de Zweedse minister hier naartoe komt, want dat kan nog wel een tijdje duren", zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken op de Zweedse radio.

Minister Margot Wallström stelde vorige week een gepland bezoek aan Israel voor onbepaalde tijd uit. Eerder meldden Israëlische media al dat Avigdor Lieberman, Wallstroms Israëlische collega, haar bij een bezoek zou negeren.

Geen officieel welkom
Dit is nu bevestigd door een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. "De Zweedse minister zou geen officieel welkom hebben gekregen als zij naar Israël was gereisd", vertelde Emmanuel Nahshon. "Wat Zweden heeft gedaan is echt een vijandige actie."

"Verhoudingen complexer dan Ikea-meubels"
Zweden en Israel leven op gespannen voet sinds de Zweedse premier Palestina in oktober erkende als onafhankelijke staat. "De Zweedse regering moet begrijpen dat de verhoudingen in het Midden-Oosten wel wat complexer zijn dan het monteren van Ikea-meubels", sneerde Lieberman toen. Ook riep Israël zijn ambassadeur terug uit Zweden.

Wallström reageerde met haar eigen Ikea-metafoor: "Ik stuur hem graag een Ikea-meubelpakket en dan zal hij zien dat je allereerst een partner nodig hebt om dat in elkaar te zetten. Je moet ook samenwerken en je hebt een goede handleiding nodig. Ik denk dat we het meeste nu wel hebben."

http://static3.trouw.nl/static/photo/2015/17/12/3/20150116141505/media_xl_2717853.jpg
© EPA. Avigdor Lieberman: "Het Midden-Oosten is geen Ikea-meubel"

Golf aan steunbetuigingen
De erkenning van Palestina door Zweden was het begin van een golf aan steunbetuigingen aan Palestina door andere Europese landen. Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Spanje volgden niet met definitieve erkenning, maar wel met een parlementaire motie aan de regering om Palestina te erkennen. Ook een ruime meerderheid van het Europees Parlement vindt dat Palestina in principe moet worden erkend als staat, bleek in december uit een stemming.

De meeste voormalige Oostbloklanden hadden Palestina al eerder erkend, net als Cyprus, Malta en IJsland. De meeste West-Europese landen hielden tot dusver de boot af, om Israël niet te irriteren. Nederland blijft die lijn volgen.

Heeft erkenning zin?
De hoop is dat erkenning van Palestina het mislukte vredesproces nieuw leven zal inblazen. Maar niet iedereen denkt dat het zal werken. "Als je Palestina nu erkent, is dat sowieso een symbolisch en loos gebaar, omdat het voor de Palestijnen niets zal veranderen", zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen eerder in Trouw. "Het zal alleen maar leiden tot meer frustratie."

Hij wil Palestina pas erkennen als sluitstuk van onderhandelingen. Bovendien voldoet het gebied wat hem betreft op dit moment niet aan de criteria voor een staat, omdat er twee besturen zijn: de Palestijnse Autoriteit regeert over de Westelijke Jordaanoever, en Hamas heerst in de Gazastrook. "Daar komt bij dat Hamas Israël niet erkent."

Een symbolisch gebaar of niet, de erkenning van Palestina is wel degelijk zinvol, vindt Een Ander Joods Geluid. Deze kritische Nederlands-Joodse organisatie, gekant tegen de bezetting, heeft er zelfs een petitie voor opgezet. Het belangrijkste argument is dat het vredesoverleg evenwichtiger zal verlopen als er twee staten met elkaar spreken, in plaats van één staat en één underdog.

Maar alleen Europese erkenning is niet genoeg, waarschuwt Moshe Zimmermann, historicus aan de Hebrew University in Jeruzalem en kenner van de Israëlisch-Europese relaties. "Israël zal zelf ook iets moeten doen om een Palestijnse staat mogelijk te maken. En daarom is er druk op Israël nodig, zowel politiek als economisch. Stoppen met de bezetting en de kolonisatie moet een voorwaarde worden voor de dialoog met Israël. Het moet deel uitmaken van elk akkoord dat Europa met Israël sluit, anders blijft Israël de wereldwijde kritiek negeren en gaat het gewoon door met het annexatiespel dat het al 47 jaar speelt."

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3831219/2015/01/16/Zweedse-minister-niet-welkom-in-Israel.dhtml

Jay-P.
17 januari 2015, 07:50
Niet welkom? 'k Zou er zelfs tegen betaling niet willen naar toe gaan.

Schelfie
17 januari 2015, 11:00
Triestig, kleinzielig en kinderachtig.

maddox
17 januari 2015, 13:26
Wel resoluut en niet hypocriet.

Wapper
17 januari 2015, 17:15
Bravo voor Zweden. Er zullen nog landen volgen, de hypocrisie begint door te dringen.