PDA

View Full Version : Chroma messen zijn superieur!


Wapper
28 september 2015, 20:56
Scherp als een vlijm, soepel in de hand!

http://www.paulsfinest.com/images/T/t_692.jpg

edit: design by F.A Porsche

The Paulus Experience
28 september 2015, 21:10
Blank staal eh

Johan Bollen
28 september 2015, 21:25
Vrij karakterloos m.i.

Ik heb er zo een paar:
https://www.google.com/search?q=van+loocke+mes&biw=1920&bih=960&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCsQsARqFQoTCKK1hsTHmsgCFckbHgodIk8GVQ#tbm=is ch&q=antoine+van+loocke

Wapper
28 september 2015, 22:46
Blank staal eh

Een echte kenner!
Flutmessen maken een tek-tek geluid wanneer je er op tikt.
Echte messen doen ting-ting.

Wapper
28 september 2015, 22:51
Vrij karakterloos m.i.

Ik heb er zo een paar:
https://www.google.com/search?q=van+loocke+mes&biw=1920&bih=960&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCsQsARqFQoTCKK1hsTHmsgCFckbHgodIk8GVQ#tbm=is ch&q=antoine+van+loocke

Amai, messen van Damascus staal! 8O
Die kan ik me niet permitteren, ik ben maar een eenvoudig boerenlul.

cookie monster
29 september 2015, 02:33
Blank staal eh
Foei , da's niet politiek correct :(

Henri1
29 september 2015, 05:49
Scherp als een vlijm, soepel in de hand!

http://www.paulsfinest.com/images/T/t_692.jpg

edit: design by F.A Porsche

En ze zijn ook erg snel. Niet geschikt voor Antwerpen.

Zipper
29 september 2015, 10:01
Global en Sabatier mogen er anders ook zijn :

Wapper
29 september 2015, 10:46
Global en Sabatier mogen er anders ook zijn :

Global is dik in orde.
Nieuw: handgehamerde versie santoku:

http://www.globalknives.uk.com/images/uploads/sai/SAI-03-Global-Sai-Co.jpg

170 € 8O

Tavek
29 september 2015, 10:56
http://kyoceraadvancedceramics.com/media/catalog/product/cache/1/image/400x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/k/t/kt-140-hip-d-11-03_1.jpg

Hot Isostatic Pressed WC-ZrO2 messen.

Ik gebruik al jaren keramische messen, nooit moeten slijpen en aangenamer in de omgang wegens lager gewicht. Alleen voor vlees met botten in ga ik nog terug naar metalen messen.

Xenophon
29 september 2015, 12:11
Xenophon gebruikt heel zijn leven al Sabatier.

Heb daar goede herinneringen aan trouwens, de eerste maal dat ik een mes in een mens stak was dat ook met Sabatier.

Anna List
29 september 2015, 12:19
Xenophon gebruikt heel zijn leven al Sabatier.

Heb daar goede herinneringen aan trouwens, de eerste maal dat ik een mes in een mens stak was dat ook met Sabatier.

waar was dat mss ?

Johan Bollen
29 september 2015, 12:24
Amai, messen van Damascus staal! 8O
Die kan ik me niet permitteren, ik ben maar een eenvoudig boerenlul.Er zitten daar ook gerecupereerde 'patattenschellers' tussen. Sommigen komen dan met een mammoet heft anderen buxus en nog anderen uit bakeliet. Dat laatste is interessant omdat het niet meer gemaakt wordt, Ook al is het 'gewoon' plastiek. Een grote variëteit. Unieke stukken. Ik heb er een aantal gekregen, een andere geruild voor een schilderij. Nooit gekocht. We praten daar dan uren over.

Xenophon
29 september 2015, 12:28
waar was dat mss ?

Thuis.

Ik was een jaar of elf en ik was op mijn kamer mijn boekentas aan het inladen voor naar school te vertrekken. Nu, die school dat was de PIVA, vandaar dat ik een assortiment messen en dergelijke in mijn boekentas aan het steken was.
Op een gegeven moment vliegt de kamerdeur open en ons moeder komt binnen gestormd en ze stampt naar mij. In een reflex weer ik die stamp af met tot gevolg dat het mes dat ik in de hand had door haar voet stak.
Je had ons moeder haar smikkel moeten zien, die mix van verbazing en afschuw, dat was geld waard.

Dat was één van mijn eerste lessen in zelfverdediging, eens dat mensen weten dat je in staat bent van er een mes in te steken reageren ze anders, voorzichtiger vooral.

Johan Bollen
29 september 2015, 12:34
Een echte kenner!
Flutmessen maken een tek-tek geluid wanneer je er op tikt.
Echte messen doen ting-ting.Er is een verschil tussen een mes en een stuk staal. Soms hoeft een mes zelfs niet scherp te zijn of er 'u' tegen te zeggen.

The Paulus Experience
29 september 2015, 12:36
Thuis.

Ik was een jaar of elf en ik was op mijn kamer mijn boekentas aan het inladen voor naar school te vertrekken. Nu, die school dat was de PIVA, vandaar dat ik een assortiment messen en dergelijke in mijn boekentas aan het steken was.
Op een gegeven moment vliegt de kamerdeur open en ons moeder komt binnen gestormd en ze stampt naar mij. In een reflex weer ik die stamp af met tot gevolg dat het mes dat ik in de hand had door haar voet stak.
Je had ons moeder haar smikkel moeten zien, die mix van verbazing en afschuw, dat was geld waard.

Dat was één van mijn eerste lessen in zelfverdediging, eens dat mensen weten dat je in staat bent van er een mes in te steken reageren ze anders, voorzichtiger vooral.


Jullie waren best wel een gezellige familie eh.

Xenophon
29 september 2015, 12:42
Jullie waren best wel een gezellige familie eh.

Ja, het was daar zo gezellig dat ik er PTSD heb aan overgehouden. Eigenlijk is het een wonder dat ik (uiteindelijk) nog goed terecht ben gekomen.

Anna List
29 september 2015, 12:45
Thuis.

Ik was een jaar of elf en ik was op mijn kamer mijn boekentas aan het inladen voor naar school te vertrekken. Nu, die school dat was de PIVA, vandaar dat ik een assortiment messen en dergelijke in mijn boekentas aan het steken was.
Op een gegeven moment vliegt de kamerdeur open en ons moeder komt binnen gestormd en ze stampt naar mij. In een reflex weer ik die stamp af met tot gevolg dat het mes dat ik in de hand had door haar voet stak.
Je had ons moeder haar smikkel moeten zien, die mix van verbazing en afschuw, dat was geld waard.

Dat was één van mijn eerste lessen in zelfverdediging, eens dat mensen weten dat je in staat bent van er een mes in te steken reageren ze anders, voorzichtiger vooral.

ah in de voet dus, dat bedoelde ik ;-)

niet echt het voelen in zachte delen glijden eigenlijk gelijk een buikholte of zo...

Xenophon
29 september 2015, 12:49
ah in de voet dus, dat bedoelde ik ;-)

niet echt het voelen in zachte delen glijden eigenlijk gelijk een buikholte of zo...

Oh. :D

Anna List
29 september 2015, 12:51
Oh. :D

je antwoord ging hoe dan ook t verkeerde geweest zijn hoor ;-)

Xenophon
29 september 2015, 12:53
je antwoord ging hoe dan ook t verkeerde geweest zijn hoor ;-)

Ja, daar heb ik reeds wat ervaring mee.

Anna List
29 september 2015, 12:57
Ja, daar heb ik reeds wat ervaring mee.

lol

Demper
29 september 2015, 15:09
nerds

Wapper
29 september 2015, 15:18
nerds

http://www.awionline.org/pubs/Quarterly/05_54_03/gifs/green_acorn.gif

Demper
29 september 2015, 15:20
http://www.awionline.org/pubs/Quarterly/05_54_03/gifs/green_acorn.gif

douwt awe chroma mes in awen poepenholleke moateke!

Wapper
29 september 2015, 15:26
Hot Isostatic Pressed WC-ZrO2 messen.

Ik gebruik al jaren keramische messen, nooit moeten slijpen en aangenamer in de omgang wegens lager gewicht. Alleen voor vlees met botten in ga ik nog terug naar metalen messen.

Zijn die niet heel bros en breekbaar? Ik heb ooit zo'n mes vastgehad in de winkel en vroeg aan de verkoper wat er zou gebeuren als het op een stenen vloer valt.
"Dan zal het vrijwel zeker gebroken zijn meneer" was het antwoord.

(Een stalen mes dat op zijn punt valt zal ook naar de knoppen zijn, maar toch)

Wapper
29 september 2015, 15:27
douwt awe chroma mes in awen poepenholleke moateke!

http://inccom.org/hash/thumbs/0/9/8/1/098145b96066d60b8e0c43a26bda2716.jpg

Johan Bollen
29 september 2015, 15:41
(Een stalen mes dat op zijn punt valt zal ook naar de knoppen zijn, maar toch)U doet niet aan slijpen?

Xenophon
29 september 2015, 15:44
Zijn die niet heel bros en breekbaar? Ik heb ooit zo'n mes vastgehad in de winkel en vroeg aan de verkoper wat er zou gebeuren als het op een stenen vloer valt.
"Dan zal het vrijwel zeker gebroken zijn meneer" was het antwoord.

(Een stalen mes dat op zijn punt valt zal ook naar de knoppen zijn, maar toch)

Even langs de slijpsteen halen en dat stalen mes is weer gereed voor vele jaren betrouwbaar werk.

Tavek
29 september 2015, 15:46
Zijn die niet heel bros en breekbaar? Ik heb ooit zo'n mes vastgehad in de winkel en vroeg aan de verkoper wat er zou gebeuren als het op een stenen vloer valt.
"Dan zal het vrijwel zeker gebroken zijn meneer" was het antwoord.

(Een stalen mes dat op zijn punt valt zal ook naar de knoppen zijn, maar toch)

Neen.

Kyocera gebruikt het taaie en sterke ZrO2 of WC-ZrO2 composiet voor haar messen. Al2O3 of puur WC is zo bros als de pest, en dat valt garantie kapot.

Mijn messen zijn al regelmatig op de tegels gevallen, nog geen schade gemerkt. Zelfs het keramieken mes uit de aldi dat ik gebruik voor het groffere werk (lees: het mag kapot dus ik zet regelmatig kracht loodrecht op het blad, dat wordt afgeraden) leeft na 6 jaar nog steeds. En is nog steeds scherp.

Wapper
29 september 2015, 15:50
Even langs de slijpsteen halen en dat stalen mes is weer gereed voor vele jaren betrouwbaar werk.

Als de punt wat omgeplooid is of krom staat is dat niet zo simpel.
Tenzij je de hele punt er afslijpt.

edit: dat doet me denken aan iets wat ik 10 jaar geleden voorhad.
Een via-via kennis bood aan om mijn beste keukenmes (toen nog Zwilling) eens "goed te slijpen". Hij had daarvoor "een echte watersteen" in zijn kelder staan.

Achteraf bleek dat de man daarmee eigenlijk alleen bijlen en zeisen geslepen had. Mijn mes was totaal naar de kl*ten...

Wapper
29 september 2015, 15:54
U doet niet aan slijpen?

Ja toch wel, maar alleen om te scherpen, met een watersteentje.
Voor het grovere werk gaat dat daarmee niet lukken.

http://www.chroma-cutlery.com/images/products/whetstone/ST-1000_6500.jpg

Johan Bollen
29 september 2015, 16:09
Ja toch wel, maar alleen om te scherpen, met een watersteentje.
Voor het grovere werk gaat dat daarmee niet lukken.

http://www.chroma-cutlery.com/images/products/whetstone/ST-1000_6500.jpg
Een vijltje werkt goed voor dat grovere werk (toch bij bv een machete). Ook (water)schuurpapier van verschillende korrel op een vlak stuk mdf of zo geplakt. Of anders electrisch. Bv met een bandschuurmachine met heel fijn papier (water bij de hand houden best) voor een spiegeleffect.

Ik lees toch dat van keramische messen stukjes kunnen afbreken. En dat kan je beter niet in je eten krijgen. En ze worden wel degelijk bot na verloop van tijd. Moeilijk zelf te slijpen lijkt me. Je kan ze dan terug sturen naar de fabriek. Soms gratis, maar het blijft een afhankelijkheid. Het is fijn om dat slijpproces zelf in handen te kunnen houden ook. Hoe ik messen gebruik gebruik (dat is ook buiten de keuken) heb ik liever staal. Dat hoeft zeker geen roestvrij te zijn.

Ik vind het verouderingsproces van bv. slagersmessen ook interessant. De vorm die stilaan verandert als gevolg van de persoonlijke stijl totdat er niet veel meer overblijft van het mes. Ik hou van dat doorleefde. Dat persoonlijke. Unieke.

Soms ben je ook beter gediend met een niet te hard staal. Dat kan je dan gemakkelijker zelf slijpen met de hand.

Johan Bollen
29 september 2015, 16:21
Kyocera gebruikt het taaie en sterke ZrO2 of WC-ZrO2 composiet voor haar messen. Al2O3 of puur WC is zo bros als de pest, en dat valt garantie kapot. Staat er in de handleiding ook “avoid: carving, prying, and boning”?

Xenophon
29 september 2015, 16:42
Als de punt wat omgeplooid is of krom staat is dat niet zo simpel.
Tenzij je de hele punt er afslijpt.

edit: dat doet me denken aan iets wat ik 10 jaar geleden voorhad.
Een via-via kennis bood aan om mijn beste keukenmes (toen nog Zwilling) eens "goed te slijpen". Hij had daarvoor "een echte watersteen" in zijn kelder staan.

Achteraf bleek dat de man daarmee eigenlijk alleen bijlen en zeisen geslepen had. Mijn mes was totaal naar de kl*ten...

Met de ruwe steen slijp je er gewoon een nieuwe punt aan, dan terug scherp zetten.

Wapper
29 september 2015, 19:05
Met de ruwe steen slijp je er gewoon een nieuwe punt aan, dan terug scherp zetten.

Met een ruwe steen (en veel vonkentrekkerij) zal de harding van de nieuwe punt naar de foor zal zijn door de hoge temperatuur, tenzij je een fijne watersteen gebruikt, maar dat gaat dan wel lang duren.

Xenophon
29 september 2015, 19:15
Met een ruwe steen (en veel vonkentrekkerij) zal de harding van de nieuwe punt naar de foor zal zijn door de hoge temperatuur, tenzij je een fijne watersteen gebruikt, maar dat gaat dan wel lang duren.

Neenee, ik bedoel handwerk, op een ruwe slijpsteen, een nieuwe punt vormen.

Dan aanscherpen op een fijne steen.

Zachtjes aan.

Tavek
29 september 2015, 20:30
Staat er in de handleiding ook “avoid: carving, prying, and boning”?

Als je goed kijkt, heb ik dat ook aangegeven in mijn eerste post: voor vlees met botten gebruik ik nog een gewoon stalen mes.

Maar voor mijn groenten en botloos vlees: nothing beats a ceramic knife. Carpaccio maken is nog nooit zo gemakkelijk geworden.

BigF
30 september 2015, 05:56
Gehypete global, overroepen keramisch, design by Porsche,... pfff.

Allemaal zever van't moment dat je een carbonstalen Herder in je handen hebt gehad.

http://www.messenwinkel.eu/images/D/herder-carbon-santoku.jpg

BigF
30 september 2015, 05:58
De carbonstalen (niet-roestvrij voor de snullen) patattenschillers van Robert Herder moeten overigens dringend tot Werelderfgoed uitgeroepen worden.

maddox
30 september 2015, 06:25
BigF, ik ben blij dat je een harde waarheid durft brengen. Soms is ouderwets echt niet slechter.
Geef mij maar een goed carbonstalen mes. Het roest, het zal bot worden, het zal verslijten, maar mits goed en trouw onderhoud kan het een mensenleven mee.

En dat keramisch gedoe, dat kan ik zelf niet smeden.

Ik moet er wel eens werk van gaan maken, want alleen bepaalde soorten keramiek zijn in staat een gietmal te vormen voor titanium. (en dan nu de zoektocht naar een inductiebron voor de Ti smelter)

Anna List
30 september 2015, 07:22
:-)

The Paulus Experience
30 september 2015, 07:53
hoe komt het eigenlijk dat van warm water een mes bot wordt (of zo heb ik het me laten vertellen)

Wapper
30 september 2015, 13:05
hoe komt het eigenlijk dat van warm water een mes bot wordt (of zo heb ik het me laten vertellen)

Dat is zever. Chirurgische messen/zagen/etc.. worden gesteriliseerd bij 120 gr.C. Geen enkel probleem mee.

Tavek
30 september 2015, 13:25
Detergenten kunnen metalen messen bot(ter) maken over verloop van tijd.

Tavek
30 september 2015, 13:26
BigF, ik ben blij dat je een harde waarheid durft brengen. Soms is ouderwets echt niet slechter.
Geef mij maar een goed carbonstalen mes. Het roest, het zal bot worden, het zal verslijten, maar mits goed en trouw onderhoud kan het een mensenleven mee.

En dat keramisch gedoe, dat kan ik zelf niet smeden.

Ik moet er wel eens werk van gaan maken, want alleen bepaalde soorten keramiek zijn in staat een gietmal te vormen voor titanium. (en dan nu de zoektocht naar een inductiebron voor de Ti smelter)

Een mes uit titanium.

Why ?

Dat is zachte en taaie prul :)

maddox
30 september 2015, 14:17
Een mes uit titanium.

Why ?

Dat is zachte en taaie prul :)

Nah, geen mes, framedelen en pantserplaat voor mijn speelgoed, da's het idee.

Wapper
30 september 2015, 15:26
Detergenten kunnen metalen messen bot(ter) maken over verloop van tijd.

Vooral die in afwasmachines. Dat schijnt wreed straf spul te zijn.

BigF
30 september 2015, 16:19
hoe komt het eigenlijk dat van warm water een mes bot wordt (of zo heb ik het me laten vertellen)

De pH van water daalt naargelang de temperatuur stijgt. Dus warm water is zuurder en dat tast sneller het metaal aan?
Zoiets misschien?

maddox
30 september 2015, 16:54
De pH van water daalt naargelang de temperatuur stijgt. Dus warm water is zuurder en dat tast sneller het metaal aan?
Zoiets misschien?

Zit iets in, er zijn chemische ontbraam-methodes, die zullen ook wel de scherpe kantjes van een mes afkrijgen zeker?

Wapper
30 september 2015, 20:23
De pH van water daalt naargelang de temperatuur stijgt. Dus warm water is zuurder en dat tast sneller het metaal aan?
Zoiets misschien?

Nee dus, bovendien is de pH verandering eerder klein.

A word of warning!
If the pH falls as temperature increases, this does not mean that water becomes more acidic at higher temperatures. A solution is acidic if there is an excess of hydrogen ions over hydroxide ions (i.e., pH < pOH). In the case of pure water, there are always the same concentration of hydrogen ions and hydroxide ions and hence, the water is still neutral (pH = pOH) - even if its pH changes.

http://chemwiki.ucdavis.edu/Physical_Chemistry/Acids_and_Bases/Aqueous_Solutions/The_pH_Scale/Temperature_Dependent_of_the_pH_of_pure_Water

Tavek
30 september 2015, 21:06
Bij inox is dat niet zo een issue, de Cr2O3 laag aan de buitenkant biedt wel wat bescherming.

Johan Bollen
30 september 2015, 23:49
Ik vrees dat een droge doek te goed koop is tegenwoordig.

BigF
1 oktober 2015, 06:16
Nee dus, bovendien is de pH verandering eerder klein.



http://chemwiki.ucdavis.edu/Physical_Chemistry/Acids_and_Bases/Aqueous_Solutions/The_pH_Scale/Temperature_Dependent_of_the_pH_of_pure_Water

Jij al ooit iemand zijn keukenmessen weten afwassen met demiwater?
Aha!!

Pandareus
1 oktober 2015, 07:36
Dit is wat ik graag onder de kerstboom zou vinden : een Kai Shun koksmes van de Kaji serie.

http://www.knivesandtools.be/nl/pt/-kai-shun-kaji-koksmes-kdm0006.htm#tabbutton1
Een prachtig mes, uiterst dun lemmet van 2,2 mm dik en aziatisch geslepen (kleine hoek van 16°)

http://www.knivesandtools.nl/productimages/photogallery/photos/kai-shun-kaji-koksmes-KAKDM0006-d1.jpg
Hier de link naar een interessant artikel op welke criteria men een 'goed' koksmes kan beoordelen en waar nu net de verschillen zitten met een goedkoop koksmes. http://www.knivesandtools.be/nl/ct/wat-is-het-beste-keukenmes.htm

Xenophon
1 oktober 2015, 10:25
Dit is wat ik graag onder de kerstboom zou vinden : een Kai Shun koksmes van de Kaji serie.

http://www.knivesandtools.be/nl/pt/-kai-shun-kaji-koksmes-kdm0006.htm#tabbutton1
Een prachtig mes, uiterst dun lemmet van 2,2 mm dik en aziatisch geslepen (kleine hoek van 16°)

http://www.knivesandtools.nl/productimages/photogallery/photos/kai-shun-kaji-koksmes-KAKDM0006-d1.jpg
Hier de link naar een interessant artikel op welke criteria men een 'goed' koksmes kan beoordelen en waar nu net de verschillen zitten met een goedkoop koksmes. http://www.knivesandtools.be/nl/ct/wat-is-het-beste-keukenmes.htm

Panda, één woord:

Sabatier.

Universalia
1 oktober 2015, 10:27
Zouden die 'jongens' van het IS of de rituele slachters die ook gebruiken die messen?¿

Wapper
1 oktober 2015, 10:42
Panda, één woord:

Sabatier.

Wel spijtig dat ze er na een tijd zo mottig uitzien.

http://i218.photobucket.com/albums/cc215/buzzard767/3Sabs.jpg

Xenophon
1 oktober 2015, 10:45
Wel spijtig dat ze er na een tijd zo mottig uitzien.

http://i218.photobucket.com/albums/cc215/buzzard767/3Sabs.jpg

Hoe oud zijn die?

En ook niet vergeten, die bepaalde messen zijn de goedkope versie, die kosten niets in wezen.

Snerror
1 oktober 2015, 10:46
Scherp als een vlijm, soepel in de hand!

http://www.paulsfinest.com/images/T/t_692.jpg

edit: design by F.A Porsche

De flikken gaan bij u binnenvallen maat.

Snerror
1 oktober 2015, 10:47
Kan iemand dit topic eens uitleggen aan de hand van een Hitler-analogie? Dan snap ik het beter.

Xenophon
1 oktober 2015, 10:48
Kan iemand dit topic eens uitleggen aan de hand van een Hitler-analogie? Dan snap ik het beter.

Die messen zijn door de joden gebruikt om de Duitser in de rug te steken.

Snerror
1 oktober 2015, 10:50
Die messen zijn door de joden gebruikt om de Duitser in de rug te steken.

:D

Bedankt!

Wapper
1 oktober 2015, 10:54
Die messen zijn door de joden gebruikt om de Duitser in de rug te steken.

:rofl:

Wapper
1 oktober 2015, 15:31
Dit is wat ik graag onder de kerstboom zou vinden : een Kai Shun koksmes van de Kaji serie.



Demootjes van de scherpte. :-o

https://youtu.be/hgJqIeFPU8c
https://youtu.be/UmGXCTicerg

Anna List
2 oktober 2015, 10:08
Die messen zijn door de joden gebruikt om de Duitser in de rug te steken.

Sollinger ?

jogo
2 oktober 2015, 10:18
Detergenten kunnen metalen messen bot(ter) maken over verloop van tijd.

Botten snijden maakt het botermes nog botter.

hamac
2 oktober 2015, 10:26
Panda, één woord:

Sabatier.

Met een hardheid van 55 moeten ze wel vaak geslepen worden en dan is die verbreding aan het handvat dik klote.

hamac
2 oktober 2015, 10:29
Ja toch wel, maar alleen om te scherpen, met een watersteentje.
Voor het grovere werk gaat dat daarmee niet lukken.

http://www.chroma-cutlery.com/images/products/whetstone/ST-1000_6500.jpg

1000?

Goed om de eerste slijping te doen, daarna richting 5000 (of meer) om af te werken.

Tavek
2 oktober 2015, 10:43
Met een hardheid van 55 moeten ze wel vaak geslepen worden en dan is die verbreding aan het handvat dik klote.

Vind jij 55 HRC zacht of hard ? :) Ik kan het niet goed opmaken uit jouw post.

Pandareus
2 oktober 2015, 12:10
Demootjes van de scherpte. :-o

https://youtu.be/hgJqIeFPU8c
https://youtu.be/UmGXCTicerg

Dit is ook interessant : een japanner die uitlegt hoe je japanse messen met slechts 15° slijphoek moet slijpen, en met welke stenen.
https://www.youtube.com/watch?v=Z8AlsjGrDWM

hamac
2 oktober 2015, 12:12
Vind jij 55 HRC zacht of hard ? :) Ik kan het niet goed opmaken uit jouw post.

Aangezien ze vaker geslepen moeten worden, te zacht.
Maar vergeleken met wat in de doorsnee familiekeuken te vinden is, is dat natuurlijk relatief.

hamac
2 oktober 2015, 12:15
Dit is wat ik graag onder de kerstboom zou vinden : een Kai Shun koksmes van de Kaji serie.


Kijk eens op japanesechefsknife.com (http://japanesechefsknife.com/).
Er zijn messen die in serie gemaakt worden tegen een aardige prijs en er zijn messen bij die ambachtelijk met de hand worden gemaakt.
Die laatsten zijn veelal uitverkocht en is een wachtlijst voor.

Pandareus
2 oktober 2015, 12:29
Kijk eens op japanesechefsknife.com (http://japanesechefsknife.com/).
Er zijn messen die in serie gemaakt worden tegen een aardige prijs en er zijn messen bij die ambachtelijk met de hand worden gemaakt.
Die laatsten zijn veelal uitverkocht en is een wachtlijst voor.

Bedankt voor de link, daar staan pareltjes tussen. Buitengewone kwalteit.
Dit model heeft hardheid tussen 63 en 67 ! :-o

http://japanesechefsknife.com/KDSeries.html#KDSeries

Xenophon
2 oktober 2015, 13:18
Met een hardheid van 55 moeten ze wel vaak geslepen worden en dan is die verbreding aan het handvat dik klote.

Ik gebruik al heel mijn leven Sabatier.

Alle dagen voor het gebruik gaan ze tegen een aanzetstaal, die blijven jarenlang scherp zo.
Slijpen op een steen is iets dat om de paar jaar nodig is.

Wapper
2 oktober 2015, 14:08
1000?

Goed om de eerste slijping te doen, daarna richting 5000 (of meer) om af te werken.

Steentje omdraaien, wit = 4000

Xenophon
3 oktober 2015, 23:58
Aangezien ze vaker geslepen moeten worden, te zacht.
Maar vergeleken met wat in de doorsnee familiekeuken te vinden is, is dat natuurlijk relatief.

Ik begrijp niet goed hoe het komt dat uw messen regelmatig geslepen moeten worden, terwijl die van mij twee jaar geleden de laatste keer geslepen zijn.

Johan Bollen
4 oktober 2015, 05:18
Ik begrijp niet goed hoe het komt dat uw messen regelmatig geslepen moeten worden, terwijl die van mij twee jaar geleden de laatste keer geslepen zijn.Hangt van het gebruik af. Ik verwacht van die van mij dat ze een tak van 5 cm diameter zonder te veel moeite door hakken in één keer (haagbeuk bv.). Maar dan kan je na een dag (of twee) toch terug slijpen hoor. Die ultra fijne graad is eigenlijk nergens voor nodig, tenzij voor nerdheid. Toch naar mijn ervaring gecombineerd met een beetje stoerheid. Ik probeer al mijn heel leven te slijpen. Lijkt wel alsof het nooit écht je dat is. Tot dat je eens je per ongeluk je machete op je arm laat rusten en merkt dat je een snede hebt. Dan begin je te denken dat je op de goede weg bent.

Supe®Staaf
4 oktober 2015, 07:38
Ik probeer al mijn heel leven te slijpen. Lijkt wel alsof het nooit écht je dat is. Tot dat je eens je per ongeluk je machete op je arm laat rusten en merkt dat je een snede hebt. Dan begin je te denken dat je op de goede weg bent.
Neen dokter, ik doe echt niet meer aan zelfmutilatie.
Ik probeer mijn slijptechniek te perfectioneren, en dit was enkel een ongelukje bij het testen.
http://www.advancedphotoshop.co.uk/users/818/thm1024/mickey_mutilation.jpg

Wapper
4 oktober 2015, 09:38
Ik begrijp niet goed hoe het komt dat uw messen regelmatig geslepen moeten worden, terwijl die van mij twee jaar geleden de laatste keer geslepen zijn.

Een mes van (relatief) zacht staal kan perfect aangezet en scherp gehouden worden met een gewoon wetstaal. Met hardere staalsoorten lukt dat niet meer, het mes is harder dan het wetstaal.

En wat is scherp? Ik test dat met de klassieke tomatentest. Het vel van een tomaat is taai leerachtig.
Wanneer je het mes met het uiteinde op een tomaat zet, en het mes met 2 vingers aan het handvat vasthoudt en een voorwaartse beweging maakt, dan moet het door het vel heen snijden alleen door het eigen gewicht. Als dat niet lukt, dan moet het aangezet worden, of mogelijk geslepen.
Bij mij lukt die test zelfs met een 12 cm officemes van Global.

Xenophon
4 oktober 2015, 12:12
Een mes van (relatief) zacht staal kan perfect aangezet en scherp gehouden worden met een gewoon wetstaal. Met hardere staalsoorten lukt dat niet meer, het mes is harder dan het wetstaal.

En wat is scherp? Ik test dat met de klassieke tomatentest. Het vel van een tomaat is taai leerachtig.
Wanneer je het mes met het uiteinde op een tomaat zet, en het mes met 2 vingers aan het handvat vasthoudt en een voorwaartse beweging maakt, dan moet het door het vel heen snijden alleen door het eigen gewicht. Als dat niet lukt, dan moet het aangezet worden, of mogelijk geslepen.
Bij mij lukt die test zelfs met een 12 cm officemes van Global.

We spreken toch over hetzelfde, mijn aanzetstaal haalt geen materiaal weg van het mes, zoals bijvoorbeeld een zetstaal met diamandcoating of een keramiek aanzetstaal wel doen.

Mijn mes wordt aangescherpt zonder dat er metaal weggeslepen wordt.

Wapper
4 oktober 2015, 15:55
We spreken toch over hetzelfde, mijn aanzetstaal haalt geen materiaal weg van het mes, zoals bijvoorbeeld een zetstaal met diamandcoating of een keramiek aanzetstaal wel doen.

Mijn mes wordt aangescherpt zonder dat er metaal weggeslepen wordt.

Perfect, zo moet dat ook. De bedoeling is van de snede van het mes terug recht te trekken. Maar voor vele Japanse messen uit harder staal gaat dat niet meer met een gewoon aanzetstaal. Door die hogere hardheid blijven ze ook veel langer scherp zonder regelmatig aanzetten. Global en Chroma raden aan om niet te wetten, maar alle 6 maanden..1 jaar te slijpen met een watersteen, afhankelijk van het gebruik.
Het is met messen als met vrouwen, ge kunt nooit alles hebben. :lol:

Xenophon
4 oktober 2015, 15:58
Perfect, zo moet dat ook. De bedoeling is van de snede van het mes terug recht te trekken. Maar voor vele Japanse messen uit harder staal gaat dat niet meer met een gewoon aanzetstaal. Door die hogere hardheid blijven ze ook veel langer scherp zonder regelmatig aanzetten. Global en Chroma raden aan om niet te wetten, maar alle 6 maanden..1 jaar te slijpen met een watersteen, afhankelijk van het gebruik.
Het is met messen als met vrouwen, ge kunt nooit alles hebben. :lol:

Dan zijn we weer terug bij mijn beginstelling, Sabatier = beste messen.

;)

Zipper
4 oktober 2015, 17:03
Dan zijn we weer terug bij mijn beginstelling, Sabatier = beste messen.

;)

Samen met Global

Demper
4 oktober 2015, 17:04
Moordenaars!

hamac
4 oktober 2015, 19:27
Dan zijn we weer terug bij mijn beginstelling, Sabatier = beste messen.

;)

Voor de chauvinistische chefs die zoiets op hun knikker zetten wellicht wel.


http://globerove.com/wp-content/uploads/2012/08/French-Chefs-Hats.jpg

Xenophon
4 oktober 2015, 19:31
Voor de chauvinistische chefs die zoiets op hun knikker zetten wellicht wel.


http://globerove.com/wp-content/uploads/2012/08/French-Chefs-Hats.jpg

Oh, de meeste chefs gebruiken inderdaad Sabatier.

En al lang.

En ook bij diegenen die als de camera er is van die fancy Japanse en dergelijke meer messen hebben liggen, zo gauw de camera weg is komen de Sabatiers weer boven.

Wapper
4 oktober 2015, 19:40
Dan zijn we weer terug bij mijn beginstelling, Sabatier = beste messen.

;)

Het enigste Sabatiermes dat ik gehad heb, gebruik ik nu alleen nog maar om behangpapier mee te snijden. Toppie! :lol:

Xenophon
4 oktober 2015, 19:46
Het enigste Sabatiermes dat ik gehad heb, gebruik ik nu om behangpapier mee te snijden. Toppie! :lol:

Inderdaad, ook daarvoor zijn de allround messen van Sabatier uitermate geschikt.

Wapper
4 oktober 2015, 19:55
Inderdaad, ook daarvoor zijn de allround messen van Sabatier uitermate geschikt.

Ik heb mijn post gekorrigeerd :lol: