PDA

View Full Version : De Bijbel en de evolutietheorie van Darwin....


labyrinth
28 oktober 2004, 13:51
Terwijl er jaren lang aan een nieuwe meer toegankelijke Bijbel werd gewerkt in een poging hem aanvaardbaar te maken voor velen ontdekten antropologen een mini-mens op een afgelegen eiland....

Wat betekent de Bijbel nog voor u ?
Aanvaardt u de evolutietheorie van Darwin ?
Ziet u deze mini-mens als een soortgenoot, een schakel in de evolutie ?

"Exotisch eiland herbergde mini-mensensoort"
do 28/10/04

Op het afgelegen Indonesische eiland Flores hebben antropologen vorig jaar delen van een 18.000 jaar oud menselijk skelet opgegraven. Hoewel bepaalde aspecten van het skelet erop wijzen dat het om een volwassene ging, zou de vrouw nauwelijks een meter groot geweest zijn. Sindsdien zijn er nog skeletdelen gevonden van zeven mini-mensen, of "hobbits", zoals ze intussen al worden genoemd.
http://www.vrtnieuws.net/html/nieuws/images/spacer.gifhttp://www.vrtnieuws.net/html/nieuws/images/spacer.gif"Mijn mond viel open tot op mijn knieën", zegt Peter Brown over hun ontdekking. Deze vondst zou volgens antropologen immers de kennis over de menselijke evolutie kunnen herschrijven. Vooral het feit dat de skeletten zo jong zijn - 18.000 jaar is een peulenschil op de tijdsschaal van de evolutie - wekt verwondering.

Tot nog toe werd gedacht dat onze rechtstreekse voorouder Homo sapiens andere rechtoplopende, mensachtigen beetje bij beetje is gaan overheersen en sinds 160.000 jaar als enige mensensoort overblijft.

Maar deze Flores Mens of Homo floresiensis leefde dus samen met de moderne mens - mogelijk deelden ze zelfs samen het eiland.

De Flores Mens ging op jacht en kookte zijn eten.
Hoe is de Homo floresiensis kunnen ontstaan?http://www.vrtnieuws.net/html/nieuws/images/spacer.gifHet brein van de mini-mens was zo groot als een pompelmoes, en vertoont veel gelijkenissen met de hersenen van een chimpansee. Toch maakte de Flores Mens werktuigen, kon hij vuur maken en ging hij op jacht. Vondsten in de buurt van de skeletten wijzen dat uit.

Sommige antroplogen blijven evenwel sceptisch. Zij zien deze skeletten niet noodzakelijk als van een nieuwe mensensoort.

"Er is geen biologische reden om het menselijk te noemen", zegt Jeffrey Schwartz van de universiteit in Pittsburgh. "We moeten herdefiniëren wat het zou kunnen zijn."

Anderen zeggen dan weer dat de Flores Mens een afstammeling is van de Homo erectus, die door lokale natuurlijke selectie kleiner is geworden.

Er zijn wel al vaker mini-zoogdieren gevonden, zoals kleine herten, eekhoorns en varkens, die leven in een afgezonderde omgeving waar weinig voedsel is en waar er geen dreiging is van roofdieren.