PDA

View Full Version : Ted Cruz is geboren in Calgary in Canada


Pericles
14 maart 2016, 11:59
http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2015/mar/26/ted-cruz-born-canada-eligible-run-president-update/

Zou er nog miserie van kunnen komen?

zonbron
14 maart 2016, 13:34
Nee, want Ted kan geen president noch vice-president worden. No go.


Ted Cruz is not eligible to be president
https://www.washingtonpost.com/opinions/ted-cruz-is-not-eligible-to-be-president/2016/01/12/1484a7d0-b7af-11e5-99f3-184bc379b12d_story.html

Anna List
14 maart 2016, 14:02
hij was dat zelf vergeten ?

Boduo
14 maart 2016, 14:09
http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2015/mar/26/ted-cruz-born-canada-eligible-run-president-update/

Zou er nog miserie van kunnen komen?

Welke nationaliteit heeft hij ?

Elio di Supo
14 maart 2016, 14:20
In het artikel staat ook dat voordien Mitt Romney zijn vader was geboren in Mexico en John McCain in Panama. Beiden waren ook presidentiele kandidaten. In theorie kan het Hooggerechtshof er nog een stokje voor steken maar er zal toch met die precedenten moeten rekening gehouden worden.

Wiley E Coyote
14 maart 2016, 18:56
Die problematiek is al een tijdje bekend in de VS. Volgens de Amerikaanse Grondwet moet men een "natural born American" zijn om verkiesbaar te zijn. Er is echter nergens gedefinieerd wat dat exact inhoudt. Dat betekent echter niet per definitie dat men op Amerikaanse bodem moet zijn geboren. Benevens het ius soli (iedereen geboren of Amerikaanse grond verserft automatisch de nationaliteit) gebruiken de Amerikanen ook een gemodificeerde vorm van het ius sanguinisn dus op basis van afstamming. Zo was McCain - de republikeinse presidentskandidaat in 2008 - geboren in de Panamese kanaalzone. Beide ouders waren Amerikaanse staatsburgers, en zijn vader was een militair die in de zone was gestationeerd, zodat hij bij de geboorte de Amerikaanse nationaliteit erfde. Niemand die in 2008 dat in vraag stelde.

In het geval van Ted Cruz is het echter complexer: slechts één van zijn ouders had bij zijn geboorte de Amerikaanse nationaliteit. Plus tot een paar jaar geleden had hij zelfs een dubbele nationaliteit (totdat hij omwille van zijn politieke aspiratie de Canadese opgaf). Niemand ontkent dat Cruz thans de Amerikaanse nationaliteit heeft; de vraag is of hij ook een "natural born American" is.

Volgens de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moet men dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

Birth Abroad to One Citizen and One Alien Parent in Wedlock

A child born abroad to one U.S. citizen parent and one alien parent acquires U.S. citizenship at birth under Section 301(g) of the INA provided the U.S. citizen parent was physically present in the United States or one of its outlying possessions for the time period required by the law applicable at the time of the child's birth. (For birth on or after November 14, 1986, a period of five years physical presence, two after the age of fourteen, is required. For birth between December 24, 1952 and November 13, 1986, a period of ten years, five after the age of fourteen, is required for physical presence in the United States or one of its outlying possessions to transmit U.S. citizenship to the child.) The U.S. citizen parent must be the genetic or the gestational parent and the legal parent of the child under local law at the time and place of the child’s birth to transmit U.S. citizenship.

https://travel.state.gov/content/tra...rn-abroad.html

De vraag is dus of Cruz zijn moeder aan die voorwaarden heeft voldaan