PDA

View Full Version : Restauratie Groot Vleeshuis


jan hyoens
29 oktober 2004, 08:04
RESTAURATIE GROOT VLEESHUIS

[27/10/2004] - Vanzelfsprekend staan wij achter de restauratie van de gevel van het Groot Vleeshuis.

Maar het is de aanhef van dit dossier dat onze aandacht getrokken heeft.
Alhoewel het voor Gent geen sprookje is, is het toch een mooi verhaal, en zou het zonde zijn dat het naamloos, zonder aandacht, zou geklasseerd worden.

Iedereen herinnert zich nog wel hoe in januari 1999 Catharina von Habsburg en Massimiliano Secco d’Aragona Gent uitkozen om hier hun huwelijk te laten doorgaan. Ze huwden met praal en luister in de Sint Michielskerk, en lieten hun oog vallen op het Groot Vleeshuis om daar de receptie te houden.
Vanzelfsprekend hoeft niets voor niets, en de beide families beloofden in ruil een storting voor de restauratie van het uitverkozen pand,een royale storting was te verwachten… in de letterlijke zin van het woord dan toch, figuurlijk liep het anders af…..
Want helaas, nu bijna 5 jaar later is van een storting nog niets in huis gekomen.

Een vergetelheid kan je het niet noemen, want er werd herhaalde keren een wellicht beleefde herinnering gestuurd aan de betrokken personen, zo lees ik in het dossier.

De belofte werd enkel mondeling gedaan, er is geen geschreven overeenkomst,
er rest dus niets anders dan aanvaarden dat de Gentenaars, na eerst door Keizer Karel, nu alweer door een andere Habsburger bij de neus genomen werden.
Ik vermoed dat het wellicht niet op voordracht van de Gentenaars zal geweest zijn dat onlangs een Habsburger zalig werd verklaard!

In elk geval zullen de Gentenaars nu zelf voor de restauratie van dit historisch pand opdraaien. ..En de Gentenaars, fier als ze zijn, zullen dit met plezier doen, blij dat hun belastinggeld eens goed besteed wordt! En zijn de Gentenaars niet edel van bloed, ze zijn wel edel van gemoed… en dat kan niet van iedereen gezegd worden, zo blijkt uit dit verhaal!

Wat is nu de conclusie?
Goede afspraken maken nog altijd goede vrienden!
Het mag voor het stadsbestuur een les voor de toekomst zijn, om in goede afspraken te voorzien!

En voor de Gentenaars : blijf op uw hoede als een Habsburger uw stad bezoekt!


Wis Versyp
gemeenteraadslid