PDA

View Full Version : Is kritiek op Joodse groeperingen = antisemitisme?


vivanter007
15 maart 2003, 15:12
Als start voor de discussie geef ik nog een illustratie: een Engelse vertaling (via newstran.com) van een fragment dat ik daarnet van Aljazeera kon plukken:

"A US democratic representative resigned from the regional responsibilities of his party after he caused a scandal two weeks ago after making a statement about the Iraqi crisis, because of which he was considered anti-Semitic and had to resign under pressures from his own party. Moran said in a meeting about the likely war on Iraq that (if there was no strong support from the Jewish colony for this war, we would not have done it)."

Of misschien is het wel even gevaarlijk in deze tijden nog gewoon over Joden of Arabieren te spreken, net zoals men zich tijdens de hoogdagen van Dutroux ook niet zonder risico over kinderen uit kon laten?

Om een analoog voorbeeld te geven: stel dat iemand in onze regering zou klagen dat "zonder de Christelijke club men niet zulke moeilijkheden zou hebben ondervonden met", ik zeg maar wat, met de abortuswetgeving bvb. Tijd om af te treden?

Pelgrim
16 maart 2003, 19:40
Ik denk toch wel dat er kritiek mag zijn op negatieve dingen binnen jodendom, christendom, islam of wat voor stroming ook. Constructieve kritiek kan zelfs leiden tot verbetering. Kritiek op joodse gemeenschappen omwille van een concreet negatief punt is dus zeker niet anti-semitisme. Kritiek op joden gewoon omdat ze Jood zijn, dat is uiteraard anti-semitisme. Het g�*�*t trouwens niet om kritiek tegen joden maar tegen zionisme. Ik heb de indruk dat de Joodse gemeenschap nogal snel de term anti-semitisme gebruikt wanneer je (terechte) vragen over Israel stelt. Het is de Bush-taktiek, die zegt ook "ben je niet men ons, dan ben je een terrorist". Het is nochtans helemaal niet zo dat als je 'pro-palesteins' bent, je daarom anti-joods bent.

Jean-Pierre
16 maart 2003, 20:41
Uw indruk is ook correct. De joodse gemeenschap heeft steeds de politiek gehuldigd dat zionisme equivalent was met semitisme. Iedere kritiek op het zionisme werd onmiddellijk aangevallen als antisemitisch.

Volgends Van Dale zijn semieten de nakomelingen van Sem. Deze nakomelingen bestaan uit zowel de arabieren als de joden. Anti-semitisme is een begrip dat nogal onduidelijk is.

“…for antisemitism is an ill chosen word, which has its raison d'etre only in our day, when it is sought to broaden this strife between the Jew and the Christians by supplying it with a philosophy and a metaphysical, rather than a material reason.” Meer hierover in “Antisemitisme its history and causes”, http://aaargh.********/engl/BLantisem1.html

Wel is het zo, dat de joden steeds getracht het monopolie te bezitten van de betekenis semitisme. Hetgeen leidt tot paradoxale toestanden. Bijvoorbeeld: zo beschouwen ze de Arabieren die tegen het zionistisch regime ageren van Sharon als antisemieten?! Echter worden de joden, die tegen de terugkeer van de Arabieren zijn (dus semieten!) in Israël, NIET als antisemieten beschouwd. Maar men laat wel Russische joden toe, van Turks-finse oorsprong, die helemaal geen semitische verwantschap hebben.

Voor ons is alleen maar belangrijk dat er op zichzelf niets verkeerd is om voor of tegen een groep te zijn. Dit is immers een opinie en gewaarborgd door de vrijheid van meningsuiting. Alleen in een paar landen zoals België, Frankrijk, Duitsland en omliggende poogt men nu elke vorm van kritiek op het zionisme als anti-semitisch uit te leggen. Eventueel gerugsteund met ‘preventieve’ gerechtelijke vervolgingen wegens het beledigen of aantasten van de eer van een bepaalde bevolkingsgroep.

democratsteve
20 maart 2003, 22:23
Feit is gewoon dat er de laatste jaren een tendens is van zogezegde "foute" meningen, die moeten geweerd worden. Niet alleen over Joden. Als voorbeeld werd al aangehaald hoe tijdens de Dutroux-hysterie je heel voorzichtig moest zijn met bepaalde uitspraken.
Vandaag mag je met geen woord reppen over de VS, of je bent een anti-Amerikaan. Elke periode heeft zo z'n bepaalde gevoelige punten.
Ik persoonlijk bijvoorbeeld ben moeten uitwijken naar Nederlandse tijdschriften omdat mijn teksten over cannabis in Belgie niet kunnen vandaag de dag. Door bepaalde politieke clubjes in Vlaanderen worden die teksten immers geklasseerd tot "drugspropaganda" of "aanzetten tot.."
Het is toch GODGEKLAAGD :lol: hoe men tegenwoordig door pers én publiek onmiddellijk in een bepaald hokje wordt geplaatst.
commentaar op migranten: Bwaaah, gij zijt ne Vlaams-Blokker.
kritiek op rechts: Bwaah, gij zijt ne communist.
eerlijke informatie over cannabis: Bwaah ge zijt nen drugverslaafde.
Jaaaaren aan een stuk mocht je geen kritiek hebben op Europa, of de pers bestempelde je meteen als rechts of anti- Europeaan. Zie maar hoe de socialisten enige tijd geleden werden aangapakt door de pers, toen er stemmen opgingen tegen de uitbreiding. Je word zo moe van je altijd te moeten verdedigen tegen zulke stemmingmakerij.
Het rationeel benaderen van een politiek probleem geraakt steeds meer zoek in de pers en media. Er moet sensatie zijn. Er moet ambras gemaakt worden. Want anders is de politiek te "saai".
Daar heb ik me ook al druk in gemaakt. En als politiek nou saai is? So what!
Politiek is er niet om mensen te entertainen. Ze is er om een land te besturen. Als je politiek internationaal bekijkt, stel je vast dat hoe saaier de politiek is in een land, des te beter draait de boel.

Vlaanderen_onafhankelijk
21 maart 2003, 18:17
Nooit! De joden profiteren van de gruwel die hun ouders en grootouders hebben meegemaakt om altijd het slachtoffer te spelen en zich te verstoppen. Israël doet nooit wat fout, want de joden hebben de holocaust overleefd... :roll:
Zeg iets verkeerd over de joden en je ben anti-semiet, je bent dan zelfs strafbaar (!!!) terwijl zovele anderen (ook op dit forum, hé antoon) moslims uitkakken als was het een lieve lust...

Bluelagune
22 maart 2003, 17:35
Het is mij ook al opgevallen dat de Joden inderdaad soms misbruik maken van het feit dat hun is overkomen tijdens WO II en dat er idd zoiets bestaat als een holocaustindustrie waarover o.a Norman Finkelstein al een boek schreef. IK ben absoluut voorstander van een onafhankelijke Palestijnse staat indien Israël in vrede en veiligheid kan leven. Sharon en Arafat hebben beide bloed aan hun handen en het zou een goede stap zijn voor het vredesproces indien deze beide politieke leiders zouden vervangen worden.

Pascal L.
23 maart 2003, 09:36
Klopt gedeeltelijk ...

Ik denk dat weinig Joden de term antisemitisme gebruiken om er zgn. politieke munt uit te slaan, wel dat er een zekere overgevoeligheid bestaat. Mijn eigen ervaring is dat kritiek op Israel soms helemaal niks te maken heeft met antisemitisme, en soms wel een uiting is van antisemitisme die zo op een acceptabele manier tot uiting kan komen. Ook merk ik verschillen tussen de landen waar je woont. Een grotere generalisatie dan de volgende kun je waarschijnlijk niet maken maar mijn INDRUK toen ik in Nederland woonde, waar ook een sterk pro-palestijns/anti-israelisch gevoel leeft onder de bevolking, dat deze veel minder gestoeld was op (historische) antisemitische gevoelens. Met andere woorden, Nederlanders hadden volgens mij een minder sterk idee over de sociaal/economische/politieke karakteristieken van 'de joden' dan Belgen maar wel evenveel kritiek op het Israelische beleid, en dat maakt een groot verschil 'T is natuurlijk een moeilijke stelling om hard te maken, en daarom is't ook iets dat ik niet te vaak zeg (wegens politiek incorrect). Er zal wel zware kritiek op zijn maar dit was inderdaad mijn indruk.

Of men het nu wil geloven of niet, antisemitisme bestaat nog in Belgie. Kritiek op Israel is geen probleem en vaak terecht, maar jammer genoeg vindt het bestaande antisemitisme zijn uiting in het zgn. antizionisme, hetzelfde kanaal als datgene voor de on-antisemitische kritiek op Israel.

vivanter007
23 maart 2003, 11:06
Ene "psychodad" postte volgende reactie op een ander forum:

"Even ter informatie:
Semieten Zijn ALLE ARABISCHE VOLKEREN ( van Dale ). Dus OOK het joodse volk. IEDEREEN die iets negatiefs zegt over arabieren in het algemeen, Palestijnen, Iraki's, Joden, Marokanen of andere volkeren in de regio maakt zich dus schuldig aan antisemitisme.

Een Marokaan een antisemiet noemen is dus een beetje vreemd. Dan zou hij iets tegen zichzelf hebben. Dat ALLE ANDERE arabische volken niet echt dol zijn op joden en dat ze in andere delen van de wereld ook niet met open armen worden ontvangen ligt volgens de joden aan iedereen behalve hun zelf. Ook in het Nederland van voor de 2e wereldoorlog was niemand dol op joden. Wie kent niet de uitdrukkingen: dat is een echte jodenstreek ( als je belazerd bent ) Dat is een echte jood ( voor een onbetrouwbare handelaar )

Omdat er in Nederland in de 2e wereldoorlog zo goed als geen verzet is geboden tegen de deportatie van joden menen we dat nu, vanuit een soort collectief schuldgevoel, goed te moeten maken door ALLES wat de staat Israel doet met de mantel der liefde te bedekken. Ik zou iedereen willen aanraden zich eens in de "democratie" van Israel te verdiepen. Vergelijk de godsdienstvrijheid en gelijke rechten eens met die van Nederland.

Je hebt al Christen in Israel namelijk ook geen flikker te vertellen, mag niet in overheidsdienst werken en wordt ogenblikkelijk gearresteerd als je tijdens de kerst een kerstboom in huis zet die van buitenaf gezien kan worden. Als moslim kun je het helemaal wel vergeten. Ik kan me goed voorstellen dat in landen waar veel moslims wonen ze niet echt dol zijn op Israeli's.

Antisemitisme, Laat me niet lachen. Jodenhaat mischien, maar daar zijn de Israelische autoriteiten, met in hun kielzog en grote, rijke Amerikaanse joodse lobby, behoorlijk debet aan.

Nou, begin maar vast te roepen dat ik een facist ben. Maar als je eerst eens eerlijk gaat kijken naar de feiten zul je merken dat ik er in elk geval niet veel naast zit."

Of dat van die kerstbomen waar is, kan ik wel niet verifiëren...

Pascal L.
24 maart 2003, 08:07
Je hebt al Christen in Israel namelijk ook geen flikker te vertellen, mag niet in overheidsdienst werken en wordt ogenblikkelijk gearresteerd als je tijdens de kerst een kerstboom in huis zet die van buitenaf gezien kan worden

Goed. dan van de kerstboon kunt ge niet checken maar kunt ge dan op zijn minst een bron geven voor de overheids-wet (christenen mogen niet werken ...) want dat geloof ik dan ook maar pas.

Frolic
24 maart 2003, 17:40
Onlangs een interessant artikel verschenen in The Spectator:

hostility to Jews is strongest among those on the Left who claim to be fighting racism

Voor alle duidelijkheid, als ik mij ergens moet positioneren zal het eerder links dan rechts zijn in het klassieke links/rechts paradigma.

http://www.spectator.co.uk/article.php3?table=old&section=current&issue=2003-03-22&id=2908

knager
24 maart 2003, 19:09
Als de kritiek vervalt in stereotypen kan kritiek snel tot anti-semitisme leiden. Elke kritiek die teveel stereotypen bevat wordt discriminatie als je niet oppast.

Verder is gerichte kritiek op zwakke, of slechte punten in een ideologie of religie altijd goed natuurlijk.

Antoon
25 maart 2003, 12:27
Als de kritiek vervalt in stereotypen kan kritiek snel tot anti-semitisme leiden. Elke kritiek die teveel stereotypen bevat wordt discriminatie als je niet oppast.

Verder is gerichte kritiek op zwakke, of slechte punten in een ideologie of religie altijd goed natuurlijk.

Als kritiek vervalt in stereotypen, dan kan kritiek gewoon in het algemeen tot racisme leiden.

Tegen welke nationaliteit, godsdienst of ras het gaat maakt weinig uit.

Rudysfonduehuisje
25 maart 2003, 15:46
Nooit! De joden profiteren van de gruwel die hun ouders en grootouders hebben meegemaakt om altijd het slachtoffer te spelen en zich te verstoppen.

Weer zo een veralgemening... Inderdaad WOII is geen argument om bepaalde uitwassen van het Zionisme goed te praten. Maar de Joden hebben recht de staat Israël, zoals bepaald door de VN in '48, net zoals de Palestijnen. Het is ergens toch wel logisch dat Israël uitermate voorzichtig geworden is na verschillende aanvallen door verscheidene Arabische staten. Israël kan het zich niet veroorloven ook maar een oorlog te verliezen of ze zitten in de zee. In het schild van de PLO staat heel het gehele grondgebied van Palestina afgebeeld, zonder dat daar plaats is voor een Joodse staat... Arafat heeft net zoveel schuld aan dit conflict dan Israël. Feit is dat veel ongenuanceerde uitspraken bij zowel extreem-links (de PVDA op kop) als extreem-rechts getuigen van een bijna onverholen anti-semitisme... beide 'stromingen kunnen wat dat betreft buigen op een lange voorgeschiedenis.